Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
15 april 2024
Farmors morfar Albert Sandström föddes 23 augusti 1855 i Svarttjärn, Lövånger som son till Erik Mattsson Sandström, barnfödd i nämnda by och hans hustru Johanna Andersdotter, bördig från Mjövattnet, Burträsk. Makarna var kusiner. Albert var äldst av ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

17
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


17
apr
Studiebesök på Götene museum

Götene Släktforskarförening


17
apr
Guidad visning av Krigsarkivet, Arninge, Mätarstigen 17

StorStockholms Släktforskarförening


18
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


18
apr
Släktforskarjour Ystads stadsbibliotek Ystad

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


18
apr
Digital släktforskningshjälp via zoom

StorStockholms Släktforskarförening


18
apr
Öppet Hus med föredrag

Björklingebygdens Släktforskarförening


18
apr
Månadsmöte

Tjust Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

BuredvcoverGenom Genealogiska Föreningen går det nu att köpa den helt nya dvd-skivan med Johan Bures berömda släktbok.

Överraskande fynd

Det hela började med att en häpnadsväckande upptäckt gjordes i ett privatarkiv i finska riksarkivet i Helsingfors 2008 – en släktbok som man trodde var försvunnen sedan århundraden tillbaka.

Det gäller Johan Bures sammanställning över hans egen släkt som han nedtecknade i början av 1600-talet innehållande över 3.000 personer, såväl kvinnor som män. Släktboken har hittills bara varit känd genom ett par 1700-talsavskrifter, vilka nu visat sig ha en del brister vid jämförelse med originalet.

Källkritisk utgångspunkt

Bure-forskaren Urban Sikeborg har alltsedan upptäckten digitaliserat hela boken och även gjort djuplodande jämförelser med avskrifterna och annat äldre eller samtida källmaterial för att i möjligaste mån utröna vad som är korrekt i genealogin. Därefter har programmeraren Johan Gidlöf skapat ett gränssnitt som gör det möjligt att söka i det kompletta materialet och även studera sidorna i släktboken som bilder.

Urban Sikeborg är välkänd inom släktforskarvärden och 2011 belönades han med Victor Örnbergs hederspris, bland annat för sina särskilda kunskaper om källkritiksk granskning av äldre genealogier.

Mer om Bures släktbok

På Youtube finns numera två filmer, en där Urban Sikeborg berättar om Johan Bure och hans bok och en där Johan Gidlöf berättar om hur man söker på skivan och vad man kan finna i den. Utgivare är Genealogiska föreningen.

Här kan du beställa Johan Bures släktbok 1400-1640