Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Helena Nordbäck
23 april 2024
För någon tid sedan ögnade jag igenom ett program för en körkonsert. Ett av styckena var författat av ’Hildegard av Bingen’. Någonstans ringde en klocka, jag hade för mig att hon levat för ganska länge sedan. En titt i källorna bekräftade den teorin....

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

24
apr
Forskarträff

Kullabygdens Släktforskare


24
apr
Medlemscafé med frågor om DNA och vanlig släktforskning

Lomma-Burlöv Släkt- och Folklivsforskare


24
apr
Temakväll

Falubygdens Släktforskarförening


24
apr
DNA Café Sjöbo

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


24
apr
BSF Medlemsmöte

Botvidsbygdens Släktforskarförening


24
apr
”i kum frå Wenjad”

Skövde Släktforskarförening


25
apr
Guidad vandring på söder i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


25
apr
Forskarhjälp i Sollentuna bibliotek

Sollentuna Släktforskare


25
apr
Öppet hus - kl. 13.00-20.30 obs kvällsöppet!

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Folkbokföringen måste kunna användas för släktforskningen även i framtiden. Detta har diskuterats ända sedan ansvaret för folkbokföringen 1991 fördes över från Svenska kyrkan till Skatteverket, men någon klarhet om hur det ska gå till har ännu inte skapats. Nyligen har Sveriges Släktforskarförbunds ordförande, Erland Ringborg, tagit ett nytt initiativ och förbundet har kontaktat både Regeringen och Skatteverket i frågan.

Saknas laglig grund

Skivorna Sveriges befolkning 1970, 1980 och 1990 baserades på mantalslängderna. Efter folkbokföringsreformen förs inte längre dessa längder. Förbundet gjorde för ett par år sedan en framstöt hos Skatteverket om att få ta ut uppgifter ur den så kallade folkbokföringsdatabasen med sikte på att kunna göra skivor av motsvarande slag, baserade på det materialet.

Svaret blev då dels att det saknades laglig grund för att lämna ut uppgifter till enskild via elektronisk väg, dels att folkbokföringen nu inte är upplagd så att det går att göra utdrag av uppgifter som man gjort tidigare.

Erland Ringborg sammanfattar:

- Det behövs en förordningsändring som gör det möjligt för Släktforskarförbundet och andra organisationer som sysslar med släktforskning att få ut uppgifter från Skatteverket på elektronisk väg. Vi föreslår nu regeringen en sådan ändring. För att sedan veta vilka uppgifter det är möjligt att få ut behöver vi bättre förstå hur folkbokföringsdatabasen är uppbyggd och fungerar. Därför ber vi nu Skatteverket om en beskrivning av detta.

Fakta: Sveriges befolkning

608-30-sv bef allI dag finns flera databaser på cd/dvd med uppgifter om Sveriges befolkning. De innehåller uppgifter om alla personer som bodde i Sverige i slutet av det år som skivan avser.

Släktforskarförbundet har gett ut Sveriges befolkning 1970 och 1980. I samarbete med Riksarkivet (SVAR) har förbundet även tagit fram Sveriges befolkning 1890 och 1900. Sveriges befolkning 1880 och 1990 är framtagna av SVAR, som också bland annat planerar att i år ge ut Sveriges befolkning 1910.

Läs mer om Sveriges befolkning i Rötterbokhandeln