Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Helena Nordbäck
23 april 2024
För någon tid sedan ögnade jag igenom ett program för en körkonsert. Ett av styckena var författat av ’Hildegard av Bingen’. Någonstans ringde en klocka, jag hade för mig att hon levat för ganska länge sedan. En titt i källorna bekräftade den teorin....

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

24
apr
BSF Medlemsmöte

Botvidsbygdens Släktforskarförening


24
apr
”i kum frå Wenjad”

Skövde Släktforskarförening


25
apr
Guidad vandring på söder i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


25
apr
Forskarhjälp i Sollentuna bibliotek

Sollentuna Släktforskare


25
apr
Öppet hus - kl. 13.00-20.30 obs kvällsöppet!

Södertälje Släktforskarförening


25
apr
Släktforskarjour Biblioteket Sjöbo

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


25
apr
Jourhavande Släktforskare Katrineholm

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


25
apr
Torsdagsträff i föreningslokalen

Njudungs släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

carl szabad storMed Carl Szabads bortgång den 29 oktober har den svenska släktforskarrörelsen förlorat en av sina förgrundsgestalter, 2013 års mottagare av vårt förbunds främsta utmärkelse, Victor Örnbergs hederspris.

På förbundskansliet var Carl Szabad under många år en uppskattad medarbetare. Han ledde det omfattande arbetet med supplementet till Svenska Adelns Ättartavlor, och han gav oss nya kunskaper om Ångermanlands präster. Men det vi främst kommer att minnas är Carls epokgörande insatser när det gäller att utnyttja digital teknik till släktforskningens fromma.

Åtskilliga databaser som är oumbärliga hjälpmedel i dagens släktforskning har Carl Szabad, med tandempartnern Johan Gidlöf, som upphovsman. Utan Carls uppslagsrikedom när det gäller digitala lösningar, hans outsinliga energi - visad inte minst under de senaste årens envetna kamp mot sjukdomen, hans starka kvalitetsmedvetande och hans förmåga att förhandla med ägare till olika källmaterial hade vi inte haft till exempel skivorna Sveriges befolkning, Sveriges dödbok och Begravda i Sverige, som i dag är givna ingångar till forskning rörande personer som levt de senaste 100 - 150 åren. Carl har helt enkelt medverkat till att revolutionera släktforskningen när det gäller denna period.

Ända till dess att sjukdomen för ett par månader sedan tog överhanden, var Carl Szabad engagerad i arbetet inför nästa version av Sveriges dödbok, i projektet Namn åt de döda. Carls namn kan hedras genom att vi i hans anda för det projektet vidare.

Erland Ringborg

 

Mer om Carl Szabad och hans verk finns att läsa i Urban Sikeborgs artikel "I släktforskningens tjänst" i Släktforskarnas Årsbok 2013.