By Ted Rosvall den 2 mars 2015
Kategori: Rötterbloggen

Är du släkt med BATMAN?

I helgen råkade jag få syn på en bild på ”gamla” Batman och Robin, den dynamiska skådespelarduon som gjorde 120 klassiska avsnitt av den populära serien i amerikansk TV mellan 1966 och 1968. 

Batman gestaltades av skådespelaren Adam West, som fortfarande lever och som efter vederbörlig googling visar sig egentligen heta William (Billy) West Anderson. Han är född 1928 i Walla Walla, Washington, som son till Otto West Anderson.   

Farfar var en John P Anderson, född i Sverige 1853 16/7 – son till ”Andrew Bengston (Sic!) & Bula Johnson” - och farmor en Anna Fredericka Gamberg, även hon född i Sverige. Han skall ha utvandrat 1887, hon 1884. 

Med så mycket god information borde det inte vara omöjligt att hitta dessa emigranter i svenska källor, och mycket riktigt: I Sverige befolkning 1880 finns följande familj noterad såsom boende i Grönsgårda i Kråksmåla socken, Kalmar län, och med hjälp av Emibas, Sveriges dödbok och lite annat utkristalliserar sig snabbt följande familjebild:


Arbetaren Gustaf Gamberg *1821 Kråksmåla +1888 där

h/ Anna Lisa Danielsdotter *1833 Kråksmåla +1890 där

d/ Emma Charlotta  *1857 Kråksmåla +1930 Fagerhult, gift Karlsson

d/ Thilda Sophia  *1860 Kråksmåla  -  till Amerika 1886

d/ Anna Fredrika *1863 Kråksmåla - till Amerika 1884

d/ Johanna Olivia *1871 Kråksmåla – till Amerika 1890 

Svårare är det med farfar; "Johan P Andersson född 1853" finns det gott om, och var skall man börja leta? Det närmaste jag kommer, med hjälp av EMIBAS, är en PER JOHAN ANDERSSON *1853 15/7 i Gammalkil (Ög), men han utvandrar 1879, vilket inte stämmer så bra. En tänkbar extra ledtråd kan vara Anna Fredrikas syster Johanna Olivia Gamberg, som hamnar i Idaho och gifter sig med en man vid namn CHARLES W ANDERSON. Anderson är jättevanligt, men man skulle möjligen kunna tänka sig att det handlar om två systrar som gifter sig med två bröder. Sådana ”syskonbyten” var inte helt ovanliga bland de svenska emigranterna, särskilt inte om de hamnade på platser där det inte fanns så många svenskar att umgås med. 

Stig fram, om du tror dig kunna rätt identifiera denne John P Anderson.

Två andra mycket kända skådespelare med svensk bakgrund är syskonen Maggie och Jake Gyllenhaal, den förra känd för en huvudroll i en modernare version av just Batman, den senare för bl.a. Brokeback Mountain och många andra kända filmer. Gyllenhaal är ju en svensk adelsätt, adlad 1652 med Nils Gunnesson Haal, introducerad på det Svenska Riddarhuset 1672 och med friherrlig värdighet från 1837. Maggies och Jakes farfars farfar, Anders Leonard Gyllenhaal (1842-1905) utvandrade 1866 till USA och slog sig ned som journalist och redaktör i Chicago, där han bl.a. arbetade för ”Nya Svenska Amerikanaren”, ”Hemlandet” och ”Svenska Tribunen”. Hans förfäder är idel-ädel-adel med ätter som Hård, Fleetwood, Lybecker, Modée, Lilliestielke och Hierta. Chansen är stor att många nu levande svenskar kan räkna släktskap med dessa begåvade Hollywood-syskon. 

Lästips: 

24 Famous Swedish Americans and their Ancestors

A Collection of Ancestor Tables

Utgiven av Sveriges Släktforskarförbund 1996, med Bo Lindwall som huvudredaktör.

Här hittar man antavlor för 24 mycket kända svenskamerikaner, däribland

Ann Marget

Candice Bergen

Ray Bradbury

Mamie Eisenhower

John Ericsson

Greta Garbo

Melanie Grifiith

Signe Hasso

Joe Hill

Kris Kristofferson

Charles Lindberg

Gloria Swanson

 

…och många andra!

Dags kanske för en ny volym kring kända svensk-amerikaner? Batman, naturligtvis, och syskonen Gyllenhaal men också Michelle Pfeiffer och Drottning Noor av Jordanien.

För att inte tala om alla dessa ”berömda” Hollywoodfruar …

 

Leave Comments