By Eva Johansson den 10 juni 2023
Kategori: Rötterbloggen

De äldsta kyrkböckerna

I Fulltofta församlings kyrkoarkiv finns en ministerialbok från 1621–1751. Är det den äldsta bevarade kyrkboken i Sverige? Nej, det är det nog inte. Men den är imponerande gammal i alla fall.

Den boken startades alltså av en präst för mer än 400 år sedan. Närmare bestämt den 29 september 1621. Den prästen var dansk och Skåne, där Fulltofta ligger, var danskt och skulle så förbli i 37 år till, ända till 1658.

Det känns lite speciellt, nästan lite andaktsfullt, att läsa vad prästen skrev då, Anno Domino 1621. Enligt en hembygdssida var det Henrik Jensen som var präst i Fulltofta då. Det var det här han skrev (Bildkälla: Arkiv Digital):

Så vitt jag kan se handlar det om Karna, dotter till Niels i Fulltofta och som döptes på Sankt Mikaels dag som "infalder den 29 september". Eller är det Karna som var mor till barnet? Sedan verkar nästa födelsenotering gälla ett dop den 7 oktober samma år, med föräldrar som hette Kristine och Johannes. Eller?

Fram till 1689 är det bara dop som anges för de födda barnen och det finns en del luckor. Från 1666 är också vigslar och begravningar inskrivna.

Jag som har släkt i Halland vet att det i Hunnestad kyrkoarkiv finns en kyrkbok med uppgifter ända från 1615. Om de blev inskrivna redan då vet jag inte, för boken är förd topografiskt och inte kronologiskt, så prästen kan ha startat boken senare och fört in äldre uppgifter om folk som bodde på gårdarna.

Tidigare bodde jag i Västrums socken i Småland och där är den äldsta ministerialboken från 1633, vilket också är extremt gammalt.

Här i Västerås är domkyrkoförsamlingens äldsta bok från 1622 (bilden ovan). Den 8 december det året döptes Per Bergs dotter och kallades Anna. Då var Johannes Rudbeckius biskop i Västerås men han hade förstås skrivare som skrev i kyrkböckerna åt honom. (Bildkälla: Arkiv Digital)

Har du hittat riktigt gamla kyrkböcker från den här tiden? Kanske finns det någonstans en förteckning över dessa allra äldsta bevarade kyrkböcker?

Leave Comments