En torr gren på släktträdet - del II

En torr gren på släktträdet - del II

Förra veckans blogg slutade med uppgifter från ett par bouppteckningar 1932 och 1937, där följande arvingar räknades upp:

Avlidne broderns, förmannen Gustaf Sandgrens och hans hustru Maria Sandgrens barn; 

a/ Lydia Hawley , änka efter sjökapten Hawley

b/ Anna Kristina Sandgren

c/ Elin Maria Sandgren - alla bosatta i New York

En amerikansk gren, således. Detta torde väl innebära att Anders Gustaf Sandgren (*1854) måste ha emigrerat. Men när, varifrån, och vart? Under många år försökte jag hitta ledtrådar till hans uppehållsort i USA. Så även under min första amerikaresa, hösten 1972 Jag gick då så långt som till att ringa upp alla Sandgrenar jag kunde hitta i telefonkatalogerna och frågade dem som svarade om de möjligen var släkt med någon av alla mina saknade Sandgrenska släktingar, varav Anders Gustaf var en. Ingen framgång! 

Förr i världen producerade våra landsarkiv ibland personregister till kyrkoböcker och bouppteckningar. Särskilt duktiga på detta var man på landsarkivet i Göteborg, som jag ofta besökte. När ett nytt index släppts flockades vi forskare runt detta för att se om några av våra borttappade eller svårfångade släktingar möjligen kunde förekomma. På hösten 1979 lade jag märke till att ett husförhörsregister för Örgryte församling 1773-1890 hade tillkommit på registerhyllan. Jag kastade mig över detta och fick stora skälvan när följande notis dök upp inför mina häpna ögon:

Anders Gustaf Sandgren (*1854) AI : 23 sid 527

Husförhörslängderna gav följande information:

Sandgren, Anders Gustav, sadelmakare  *1854 10/3 Torbjörntorp +1899 31/5 Örgryte
h/ Maria Eleonora Johansson *1857 23/6 Gillberga 
[gifta 1885 26/4]
d/ Signe (hustruns uä) *1883 28/2 Göteborg/Domkyrkoförsamling – till USA 1898
d/ Lydia *1885 22/10 Göteborg/Kristine – till USA 1901
d/ Anna Kristina *1887 22/10 Göteborg/Kristine
d/ Elin (Ellen) Maria *1898 23/9 Örgryte
fosterdotter/ Emma Augusta Magnhild Vahlström *1890 11/7 Göteborg/Haga – utflyttad 1899

Änkan och de två återstående döttrarna, Anna Kristina och Elin Maria, emigrerar till USA 1924.

b2ap3_thumbnail_Anders-Gustav-Sandgren-Gtborg-ca-1895.jpgb2ap3_thumbnail_Anders-Gustav-Sandgren-Gtborg-ca-1895.jpg

Sadelmakaren Anders Gustav Sandgren med hustrun Maria Eleonora samt döttrarna Lydia och Signe - stående - samt Emma (fosterdotter) och Anna - sittande. 

Anders Gustav hade således aldrig emigrerat - det var därför jag inte hade lyckats hitta honom over there. Däremot hade hustrun och alla fyra döttrarna gjort så. Alla var borta, som det verkade. Alla utom fosterdottern, Emma Vahlström, som jag kunde följa i kyrkoböckerna fram till hennes död 1974. Hon hade varit gift och hade tre barn. Jag kontaktade den yngste sonen, som kunde berätta att hans mor ofta talade om sina fostersystrar, som också var hennes kusiner, och att han förmodligen skulle kunna hitta en gammal adress till en av dem i moderns adressbok. Så skedde och några dagar senare rapporterade han att Anna och Elin Sandgren hade bott i en förstad till New York, som heter New Rochelle

b2ap3_thumbnail_2016-Vintage-Postcards-Huguenot-Street_New-Rochelle.jpgb2ap3_thumbnail_2016-Vintage-Postcards-Huguenot-Street_New-Rochelle.jpg

Det var dags att ta hjälp av en lokal New York-forskare, som snabbt lyckades få fram dödsuppgifter för alla tre systrarna och för deras mor.

Mrs Maria Sandgren dog 1936 11/9 i New Rochelle, NY
Mrs Lillian (sic!) Hawley dog 1970 31/3 i New Rochelle, NY
Miss Anna Sandgren dog 1961 2/9 i New Rochelle, NY
Miss Elin Sandgren dog 1976 7/4 i New Rochelle, NY

b2ap3_thumbnail_Obituary-Maria-Sandgren_20160922-183028_1.jpgb2ap3_thumbnail_Obituary-Maria-Sandgren_20160922-183028_1.jpg

Det hade också gått att hitta dödsrunor för Mrs Maria Sandgren och för dottern Miss Anna Sandgren. Den förra meddelade att hon var änka efter en Gustave Sandgren och att de sörjande var Mrs Lillian Hawley, Miss Anna Sandgren och Miss Elin Sandgren, alla bosatta i New Rochelle, Mrs Signe Whitmyre i Oakland, Kalifornien, samt en dotterson, John Hawley i New Rochella. I den senare notisen, den från 1961, namnges tre systrar, Mrs Signe Whitmyre, Mrs Lillian Hawley och Miss Elin Sandgren samt en systerson, John H Hawley.

Uppmanad av mig, besökte forskaren också adressen i New Rochelle, där Sandgrenarna hade bott, och fick tillfälle att intervjua några grannar, som hade känt familjen. Det rapporterades att Anna Sandgren led av diabetes och blev tvungen att amputera benen, samt att Elin Sandgren var en enstöring, som sällan eller aldrig syntes till utanför sitt hus. Grannarna hade hört talas om en systerson, som skulle ha tillhört United States Coast Guard, men vid tiden för Elins död kunde han inte lokaliseras.

b2ap3_thumbnail_Seal_of_the_United_States_Coast_Guard.svg-SMALL.pngb2ap3_thumbnail_Seal_of_the_United_States_Coast_Guard.svg-SMALL.png 

Vid genomläsningen av denna nya information ringde det en klocka. Jag sökte igenom mina anteckningar från mitt besök i New York 1972. Det verkar som om jag den 3/10 1972, då jag ringde runt till alla Sandgrenar i USA, faktiskt har talat med en Ellen Sandgren i New Rochelle. Hon berättade att hon var född Göteborg och att hennes far hette Gustav Sandgren. På den tiden hade jag dock inte hittat uppgifterna i Örgryte och insåg därför inte att detta var en dotter till den saknade Anders Gustaf, Isak Johan Sandgrens son, som i motsats till vad jag trott aldrig kom till Amerika … 

Isak Johan Sandgren hade åtta barn och nio barnbarn, men bara ett enda barnbarns barn; John H Hawley, Lydias son, från New Rochelle. Men var hitta honom? Lydia Sandgren hade således ändrat sitt förnamn till Lillian, och 1916 hade hon gift sig med den sex år yngre John Henry Hawley, en sjökapten från Rochester, New York, som under första världskriget hade varit officer i amerikanska flottan. Deras son, John Harry Hawley, föddes 1920 i New Rochelle. Strax därefter verkar John Henry ha lämnat familjen för att flytta till Palo Alto, Kalifornien, där han sedan avled redan 1927. Det var måhända denna dramatiska utveckling som fick Lydias mor och systrar att utvandra till USA 1924.

b2ap3_thumbnail_Lillian-and-John-skrpt.jpgb2ap3_thumbnail_Lillian-and-John-skrpt.jpg

 Lydia (Lillian) Sandgren/Hawley (1885-1970) med sonen John Harry Hawley

Att hitta en John H Hawley någonstans i USA är inte det lättaste, men det fanns en ledtråd: Han skulle ju ha varit anställd vid US Coast Guard. Efter flera kontakter med amerikanska kustbevakningen, och med hjälp av deras personalavdelning, lyckades det mig till sist att få kontakt med rätt Mr Hawley. Jag skrev till honom och fick flera mycket trevliga och hjälpsamma brev tillbaka. Han hade flyttat hemifrån vid 16 års ålder, gjort karriär inom det militära, och därefter sällan återsett sin barndoms New Rochelle eller sin familj. Efter pensioneringen från kustbevakningen 1966, hade han och hans fru under fjorton år kryssat runt bland de Karibiska öarna för att 1984 för gott slå sig ner på en liten skärgårdsö nordväst om Seattle i staten Washington. Det var där jag år 1995 fick tillfälle att besöka dem.

b2ap3_thumbnail_john--gisela.jpgb2ap3_thumbnail_john--gisela.jpg

John och Gisela Hawley, 1995

John H Hawley, Isak Johan Sandgrens enda barnbarns barn, avled 2002 i staden Coupeville, WA. Två söner hade han haft varav den äldre, John Bradford Hawley (1947-1974) tragiskt omkom i en flygplanskrasch i Mexiko. Den yngre sonen, Christopher Hawley, som också under många år levde i Västindien, bor numera även han i staten Washington. Han är gift men har inga barn. Så vitt jag kan se är han den ende nu levande ättlingen till Isak Johan Sandgren och Anna Britta Andersdotter.

b2ap3_thumbnail_Stephanie-and-Chris-Hawley-SMALL.jpgb2ap3_thumbnail_Stephanie-and-Chris-Hawley-SMALL.jpg

Christopher Hawley med hustru – den siste av sin ”ätt” - Ultima Familia.

Eller …?

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Talande stenar
Resonemangsparti eller passion?
 

Kommentarer 1

Ann Charlotte Lagerström den måndag, 26 september 2016 13:26

Spännande läsning. Det är en sådan lycka när saker kommer på plats. Särskilt om man sökt en person i årtionden. Har själv haft lycka och hittat en person som byter namn från Gustav till Olof och dessutom tar sin frus efternamn. Att det är han fick jag bekräftat när jag läste dokumentet när han blev amerikansk medborgare. Där är hans alias inskrivet. Samt det viktigaste av allt en återupptäckt av ett brev som varit försvunnit i årtionden. Ett brev med adress. Hans bror gäckar mig dock än.

Spännande läsning. Det är en sådan lycka när saker kommer på plats. Särskilt om man sökt en person i årtionden. Har själv haft lycka och hittat en person som byter namn från Gustav till Olof och dessutom tar sin frus efternamn. Att det är han fick jag bekräftat när jag läste dokumentet när han blev amerikansk medborgare. Där är hans alias inskrivet. Samt det viktigaste av allt en återupptäckt av ett brev som varit försvunnit i årtionden. Ett brev med adress. Hans bror gäckar mig dock än.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild