Hitta dina danskar!

Har du släktingar som utvandrat till Danmark? Kanske som i mitt fall på 1870-talet. Eller vid en annan tidpunkt. Då kan de gå att hitta i en dansk databas med uppgifter från de danska folkräkningarna. Databasen är fritt tillgänglig på nätet på Dansk Demografisk Datebase.

Min morfar hade två fastrar som hette Albertina och Josefina, födda 1847 resepktive 1853. De hade tre bröder: storebror Emanuel (min morfars far), lillebror Carl Alfred och brodern Zakarias som dog åtta år gammal 1857. Familjen bodde i Svenstorp i Köinge socken i mellersta Halland.


Gården Svenstorp där Albertina och Josefina växte upp. Foto: eget.

Systrarna flyttade båda till Randers i Danmark, som ligger på Jylland en bit väster om Grenå. Vid den här tiden var det inte ovanligt att ungdomar från södra Sverige var gästarbetare i Danmark, liksom i Tyskland. Om de reste dit av detta skäl, eller med avsikt att stanna, vet jag inte.

Albertina kom dit 1868, 21 år gammal. Lillasyster Josefina följde efter sin syster 1874, också 21 år gammal. Då hade Albertina redan hunnit gifta sig med den 20 år äldre svensken Nils Nilsson från Kristianstad. De fick två barn, Alma Maria som dog efter tre veckor 1871, och sonen Nils 1873. Kanske skrev Albertina hem till sin syster och bad henne komma.

I Randers blev Albertina mormon. Den 29 augusti 1876 döptes hon in i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, som mormonkyrkan heter. Den grundades 1830 av amerikanen Joseph Smith och har sitt huvudsäte i Salt Lake City i Utah i USA, som vi släktforskare är välbekanta med. Det var dit Albertina reste. Hon blev en mycket hängiven mormon och när Nils inte kände samma övertygelse skilde de på sig och Albertina emigrerade ensam med sonen 1877.

Om Albertina har jag skrivit tidigare. Nu handlar det om lillasyster Josefina Potentia. Albertinas historia är känd i vår släkt för vi är flera som har kontakt med och har träffat Albertinas amerikanska barnbarnsbarn. Men vi som lever idag har undrat vad som hände Josefina men inte haft så mycket kunskap om hennes historia. Tills nu.

Min moster minns sin fars danska kusiner som några gånger kom och hälsade på i Sverige och det finns också ett fotografi från ett besök som mormor och morfar gjorde hos släkten i Köpenhamn någon gång på 1950-talet. Vi har också känt till kusinens namn Karl Kallesen och att hans fru hette Alvilda. Men vad hände där emellan?

Jag har inte lyckats utröna vad som hände Josefina de första åren i Danmark. Men hon stannade kvar i Randers och två år efter systerns utvandring gifte hon sig 1879 med Kornelius Kallesen från Husum i Slesvig. Det visar uppgifter från den danska folkräkningen 1880 och 1901. Paret ska ha fått 13 barn varav sju var döda, om uppgifterna stämmer. 1901 levde fyra barn och tre av dem finns med namn i folkräkningen: Anna Kornelia född 1884, Karl född 1888 och Kristian född 1894. Kornelius Kallesen arbetade som maskinmästare på ett gasverk. 1880 bodde de fortfarande i Randers men 1901 hade familjen flyttat till Köpenhamn där de verkar bo i eget hus med namnet Villa Josefine. Däremellan bodde de i Næstved för där är Anna Kornelia och Karl födda.

Albertina blev ju mormon i Randers men det verkar inte som om Josefina följde i samma spår. Enligt folkräkningarna är hon lutheran.


I Köpenhamn bodde Josefina med make och barn på Rosenlunds Allé i Vanløse i västra utkanten av huvudstaden. Detta är en ganska kort gata som sträcker sig bara ett kvarter fram. Utmed gatan finns några äldre hus, kanske är det något av dessa som är Villa Josefine. Eller så är det huset rivet och ersatt med ett nytt. Bild från Googlemaps gatuvy.


Som nygifta bodde Josefina och Kornelius på denna lilla gata i centrala Randers, Vester Kirkestræde, men i folkräkningen finns inget husnummer. Bild från Googlemaps gatuvy.

Uppgifterna från folkräkningarna ger en del kött på benen till det vi redan känner till om Josefina. Men jag skulle förstås vilja veta hur det förhåller sig med de sju döda barnen och vem det fjärde levande barnet är. Så forskningen fortsätter. Jag vet att de danska kyrkoarkiven är fritt tillgängliga på nätet, så det finns gott hopp om att hitta mer. De danska folkräkningarna har jag inte känt till tidigare, länken dit dök upp vid en sökning före jul. Men den källan vill jag tipsa er om, alla ni som har släkt i Danmark. Malmö Släktforskarförening har sammanställt en guide om släktforskning i Danmark.

Jag önskar er en god fortsättning på det nya året! Önskelistan för 2017 har jag redan skrivit och hoppas att detta blir ett bra släktforskarår.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Same procedure ...?
Släktforskning för mig

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 5

Ulla Karin Alsvold den söndag, 01 januari 2017 16:11

Hej.Politiets registerblade och politiets mandtaller är fria att söka i via internet. Innehållsrika uppgifter fram till 1923Sök på Politiets Mandtaller här finns en hel del annat material som gäller Köpenhamn.Ulla Karin Alsvold

Hej.Politiets registerblade och politiets mandtaller är fria att söka i via internet. Innehållsrika uppgifter fram till 1923Sök på Politiets Mandtaller här finns en hel del annat material som gäller Köpenhamn.Ulla Karin Alsvold
Anna Martinsson den söndag, 01 januari 2017 18:49

Har försökt leta på en som stannande i Danmark men han kom i den luckan när det inte behövdes inresedokument så vad jag förstår är det svårare att forska då.

Har försökt leta på en som stannande i Danmark men han kom i den luckan när det inte behövdes inresedokument så vad jag förstår är det svårare att forska då.
Eva Johansson den måndag, 02 januari 2017 16:37

Anna och Ulla Karin: Tack för era kommentarer! Politiets Mandtaller kan vara en intressant källa.

Anna och Ulla Karin: Tack för era kommentarer! Politiets Mandtaller kan vara en intressant källa.
Bengt Welander den måndag, 02 januari 2017 20:28

TACK Eva. Din artikel är guld värd. Det tog max två minuter på Dansk Dem.Databas, sedan hade jag hittat föräldrarna till min försvenskade dansk på 1850-talet. En svensk präst hade skrivet Röe, Bornholm vid hans namn. Och där finns han med föräldrar och syskon i flera folkräkningar.// BW

TACK Eva. Din artikel är guld värd. Det tog max två minuter på Dansk Dem.Databas, sedan hade jag hittat föräldrarna till min försvenskade dansk på 1850-talet. En svensk präst hade skrivet Röe, Bornholm vid hans namn. Och där finns han med föräldrar och syskon i flera folkräkningar.// BW :D
Eva Johansson den måndag, 02 januari 2017 20:58

Bengt, vad roligt!

Bengt, vad roligt!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
18 april 2024

Captcha bild