Mug-shots från Stockholm

Ni har väl inte missat de tusentals polisfotografier som nu lagts upp i en sökbar databas på Stockholmskällan, dvs Stockholms Stadsarkiv. Det är bilder som tagits som signalementbilder åren 1869-1920, s k mug-shots. Säkert är det flera av er som hittar era släktingar där. Det är lätt att söka i databasen och har den du söker ett vanligt efternamn så kan du använda det avancerade sökformuläret.

Det är ju intressant bara att bläddra bland dem och se hur folk såg ut då. En del är uppenbart tragiska livsöden, trasiga människor som hamnat i misär, andra ser ut att utstråla både självsäkerhet och trots. För många av dem var kanske detta det enda fotografiet som togs, särskilt de tidiga fotografierna.

Själv kommer jag inte på någon släkting som befann sig i Stockholm dessa år och som jag kan leta efter, så jag har sökt efter om det finns någon härifrån Västrums socken i Småland där jag bor i stället. Och visst finns det det, två personer. En av de två är Karl Johan Dahlberg, född den 10 juli 1832 på Helgerums slott, som är nästgårds här, några hundra meter bort från huset där jag bor. På den tiden ingick gården där jag bor i slottets egendom.


Karl Johan Dahlberg. (Bildkälla: http://digitalastadsarkivet.stockholm.se/Bildarkiv/Egenproducerat/Bovar/SE_SSA_0023_01_FXIb_bild%2010362_stitch.jpg)


Karl Johans mor Stina var piga på Helgerums slott och kanske föddes han där. Eget foto från 2015.

Karl Johans mor var inte slottsfrun utan pigan Stina Isaksdotter på slottet. Om han verkligen föddes i slottet vet vi inte, kanske föddes han i någon stuga på ägorna. Som piga bodde hon säkerligen på slottet. Vem som var far till den lille Karl Johan får vi inte veta. Kan det ha varit slottsherrn själv, baron Leijonhuvud? Eller någon av betjänterna? Kanske bokhållaren eller kusken?

Stina hade varit piga på slottet i tre år men så fort hon fått sin "oäkta" son fick hon inte längre vara kvar. Prästen skriver i husförhörslängden att hon "skall flytta till Västervik - får ej skrivas här". Kanske har slottsfrun sagt åt prästen att pigan skulle bort. Fast det vet jag förstås inte.

I Västervik blev Stina piga hos handelsman Falck på Storgatan (Östra kvarteret nr 21, nästan där stadshotellet ligger nu). Men där hade hon inte med sig sonen så honom hade hon tydligen lämnat bort någonstans på vägen. Kanske blev han fosterbarn hos en familj Dahlberg och sedan fick deras namn? Han överlevde i alla fall och blev ficktjuv i Stockholm på 1890-talet. Tänk om han visste att vi kan sitta här och titta på hans fotografi idag.


Ytterligare en av polisfotografierna visar en person från Västrum, nämligen Axel Ludvig Johansson Edmark, född den 29 april 1862. (Bildkälla: http://digitalastadsarkivet.stockholm.se/Bildarkiv/Egenproducerat/Bovar/SE_SSA_0023_01_FXIb_bild%205483_stitch.jpg)

Hans föräldrar var arbetskarlen Johan Wilhelm Johansson och hustrun Christina Wilhelmina Karlsdotter i Grop. Det ligger väldigt vackert vid en vik ett par kilometer härifrån. Axel blev rånare och bondfångare i Stockholm men han ska också ha arbetat på ett snickeri, ser vi av polisens anteckning. Kanske pratade han så att nyanlända landsbygdsbor tyckte att han verkade pålitlig, med dialekt från nordöstra Småland. Dialekten här har lite drag av östgötska, så det lät säkert förtroendeingivande.

En del av människorna finns det ju historier om. Som till exempel Olivia Sofia Johansdotter från Högsby, född 1839. En smålänning som var en känd bedragare i Stockholm på 1890-talet där hon kallades för "Rika svärmor". Hon lurade i folk att hon hade ett arv att vänta men behövde låna lite pengar i väntan på arvet. Läs om henne på Stockholmskällan. Hon finns med på tre förbrytarbilder i databasen.


Olivia Sofia Johansdotter från Högsby. (Bildkälla: http://digitalastadsarkivet.stockholm.se/Bildarkiv/Egenproducerat/Bovar/SE_SSA_0023_01_FXIb_bild%2012260_stitch.jpg)


Detta är Magdalena Hägerbäck (bildkälla: http://digitalastadsarkivet.stockholm.se/Bildarkiv/Egenproducerat/Bovar/SE_SSA_0023_01_FXIb_bild%2013334_stitch.jpg).

Hon ingick i en tjuvliga bland annat tillsammans "Skånska Ingrid", som hette Ingrid Svensson. Magdalena Hägerbäck var född 1818 i Hjulsjö och en aktiv och skicklig ficktjuv långt upp i åren. Troligen hade hon också en son med i ligan. Bilden är från 1872 då hon häktades för stöld. Skånska Ingrid var en flera gånger straffad ficktjuv och marknadstjuv, född 1848 i Ilstorp i Skåne. Hon ingick i Hägerbeckska och Östermanska sällskapen, enligt anteckningarna i polisarkivet. Det finns sex bilder på Ingrid och vi kan se hur hon åldras.


Skånska Ingrid, fotograferad 1891, då hon straffades för fjärde resan stöld. (Bildkälla: http://digitalastadsarkivet.stockholm.se/Bildarkiv/Egenproducerat/Bovar/SE_SSA_0023_01_FXIb_bild%2013389_stitch.jpg)

Jag tycker att det är ett väldigt intressant arkiv som nu gjorts tillgängligt på nätet för alla oss som släktforskar och andra som vill veta vilka som var tjuvar och banditer i Stockholm runt förra sekelskiftet. Karin Gustafsson på Stockholms Stadsarkiv har gjort ett fantastiskt jobb med att komplettera uppgifterna från polisarkivet med information från kyrkböcker, Sveriges dödbok mm. Bra gjort!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Unga män - äntligen!
Fri, ledig och lös till annat äktenskap
 

Kommentarer 2

Carin Olofsson den söndag, 09 oktober 2016 16:42

Det "Rika svärmor", Olivia Sofia Johansdotter, höll på med förekommer ju fortfarande. Fast numera sker det på nätet i form av "nigeriabrev" och liknande.

Det "Rika svärmor", Olivia Sofia Johansdotter, höll på med förekommer ju fortfarande. Fast numera sker det på nätet i form av "nigeriabrev" och liknande. :)
Eva Johansson den måndag, 10 oktober 2016 00:56

Carin: Ja, det är ju inte nytt.

Carin: Ja, det är ju inte nytt.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild