Plötsligt händer det...

Under hela mitt släktforskarliv har jag letat efter min farfars farfars farfars far. Det har funnits ett förargligt gapande hål i antavlan då jag inte kunnat hitta vem som var far till båtsmannen Olof Wiberg, född 1762. Ända tills förra fredagen då denna min största släktforskargåta förvandlades till en av mina största släktforskarupplevelser… Men låt oss ta det från början.

b2ap3_thumbnail_OWIberg.pngb2ap3_thumbnail_OWIberg.png

Olof Wiberg står konsekvent antecknad med födelsedatumet 16/8 1762.

Redan för 20 år sedan kom jag i min släktforskning tillbaka till min farfars farfars farfar som bodde i Skön socken utanför Sundsvall, Men det har, trots ihärdiga försök, varit stört omöjligt att finna var han kom ifrån. Olof Wiberg var båtsman (soldat till sjöss) vilket inte gör det lättare, då båtsmän ofta rekryterades från andra delar av landet, t ex Stockholm eller Dalarna. Och dessutom gavs de nya namn, så Wiberg var säkert ett båtsnamnsnamn och inte hans släktnamn (om han nu hade något). Jag hade dock ett hyfsat utgångsläge då det fanns ett tydligt födelsedatum. Han skrevs konsekvent i alla husförhörslängder som född 1762 16/8. Alltså letade jag i församling efter församling efter en Olof född detta datum. Sökningen utökades till församlingar allt längre bort från Sundsvall men utan framgång.

Att se efter vilka som stod fadder vid dopet för en persons barn brukar ofta kunna ge ledtrådar till var hen kom ifrån, men inte heller här kunde jag hitta några ledtrådar värda att följa.

Jag hade förstås följt Olof framåt i husförhörslängderna tills han avled, men kom på att jag glömt att titta i dödboken (slarvigt av mig…). I dödboken stod Olof snyggt och prydligt antecknad. Men nu med namnet Nordlund!. Vad var nu detta? Varför hade han plötsligt fått ett nytt namn efter alla år som Olof Wiberg? Detta kändes som en viktig ledtråd och jag bestämde mig för att leta igenom alla sidor i husförhörslängden för tiden innan Olof blev båtsman. Det blev många sidor att gå igenom, men till slut dök det upp en ensam Olof Nordlund i byn Älva på Alnön, född 1762 . Inget yrke fanns antecknat men jag sökte rätt på mantalslängden för Alnö socken och där fanns han skriven som reservbåtsman.

b2ap3_thumbnail_ONorldlund.pngb2ap3_thumbnail_ONorldlund.png

Okej. Så Nordlund var uppenbarligen hans släktnamn och han fanns i trakten innan han antogs som båtsman. Men var kom han ifrån? Jag kunde följa honom i mantalslängden tillbaka till 1785, men där slutade alla spår. Och inte heller fanns det någon passande släkt Nordlund inom en 30 mils radie.

Hoppet är ju som bekant det sista som överger släktforskaren, så jag började gå igenom alla församlingar igen. Men nu övergav jag födelsedatumet 16/8 och letade istället efter alla tänkbara Olof som var födda någon gång under 1762-63. Många Olof fanns det och jag följde dem alla tills de antingen gifte sig eller dog… Bland dem alla hittade jag bara en som jag kände var en tänkbar kandidat, en Olof som föddes 11/11 1762 i Nora socken som son till en strandfiskare vid namn Olof Norström. Denne Olof flyttade från socknen 1779 utan några spår.

b2ap3_thumbnail_ONorstrom.pngb2ap3_thumbnail_ONorstrom.png

Långsökt, men strandfiskaren Olof Nordström kunde möjligen vara min farfars farfars farfars far.

Nu satt jag alltså med två personer framför mig:

Olof Nordlund, född 16/8 1762, okänt var.
Olof Norström, född 11/11 1762. Flyttade till okänd ort.

Kunde detta vara samma person? Tja, båda hette Olof, men där slutade likheterna. De hade olika släktnamn och olika födelsedatum… Det kändes väldigt långsökt. Jag letade i alla tänkbara (och ett antal otänkbara) arkiv från länsstyrelsen, flottan och tingsrätterna. Men inte ett enda spår som vare sig kunde visa eller avfärda någon koppling mellan de båda. Det känns tungt att erkänna det, men… Jag gav upp…

b2ap3_thumbnail_identisk.pngb2ap3_thumbnail_identisk.png

Var Olof och Olof samme person? Omöjligt att veta...

Låt oss spola fram till 2011 när möjligheterna med DNA-test för släktforskning dök upp. Nu tändes ett nytt hopp! Olof Nordlund var min farfars farfars farfar och det är min raka fädernelinje, vilket innebär att jag ärvt min egen Y-kromosom från honom. Och vidare från hans fädernelinje. Jag DNA-testade min Y-kromosom och hoppades på att finna någon annan DNA-testad person som var släkt med min fädernelinje, längre bak i tiden. Det gjorde jag visserligen, men DNA visade att vår gemensamme anfader beräknades ha levt för hela 3900 år sedan (inte mycket till hjälp…). Men det fanns en möjlighet till. Att leta reda på någon nu levande man som härstammade via sin fädernelinje från den Olof Norström som möjligen, möjligen kunde vara rätt far. Jag försökte därför följa hans andra söner framåt i tiden, men även de försvann från socknen utan att lämna spår. Jag gick även bakåt till Olof Norströms far, farfar och farfars far för att försöka hitta några obrutna manliga släktlinjer som överlevt till någon nutida person att testa. Men det var helt omöjligt att hitta någon sådan. Jag gav upp igen… På riktigt den här gången. Jag ställde in mig på att leva resten av mitt liv med det där hålet i antavlan.

Så ni må tro att förvåningen var stor när det för en vecka sedan ramlade in en ny DNA-matchning, en person i Västerbotten som visade sig bära på samma Y-kromosom som jag, Och DNA visade att vi har en gemensam anfader för max 400-500 år sedan. Äntligen fanns det ett spår att följa! Med darrande händer satte jag genast igång att följa den testade personens fädernelinje bakåt i tiden. Via svårfångade landbönder och torpare i en socken i södra Ångermanland sökte jag mig tillbaka och hamnade till slut på en sockenskomakare som hette Nils Norström, född 1756. Norström… Kände jag inte igen det namnet? Jo, det lät absolut bekant och det visade sig att denne Nils Norström kunde spåras tillbaka till Nora socken och att han var son till… strandfiskaren Olof Norström, min misstänkte farfars farfars farfars far! Yes!

Y-brygga.pngY-brygga.png

Y-kromosomerna binder ihop släkterna och avslöjar härstamningen för min farfars farfars farfar.

Plötsligt föll alla bitar på plats. Min Olof Nordlund var alltså verkligen samme Olof som var son till Olof Norström. Födelsedatumet i husförhörslängderna var uppenbarligen fel och han hade ändrat sitt släktnamn. Men DNA visar med all tydlighet att han hade samma Y-kromosom som Olof Norström i Nora socken. Det är ingen tvekan om att jag äntligen funnit fortsättningen på min fädernelinje. Jag är nu evigt tacksam för mannen i Västerbotten som DNA-testade sig och visade sig bära på nyckeln till gåtan! Tack vare att DNA gav en länk bakåt kunde min fädernelinje ledas vidare från 1762 ända till bonden Per Östensson i Nätra socken, född ca år 1500.

Y-linjeNy.pngY-linjeNy.png

DNA-bevisen förde fädernelinjen ytterligare 250 år tillbaka i tiden.

I den här släktgåtan kunde inte lösningen hittas via arkivforskning, trots genomgång av åtskilliga hyllmeter med dokument. Istället stod lösningen att finna i den mikroskopiskt lilla Y-kromosomen. En liten bit DNA som jag ärvt från min nyfunne farfars farfars farfars far Olof Norström. En liten bit DNA som knäckte den gåta som jag kämpat med i hela mitt släktforskarliv. Det är detta som gör DNA så magiskt för oss släktforskare - att vi numera kan läsa de budskap som våra anfäder och anmödrar lämnat till oss i vårt DNA. Och att vi med hjälp av de budskapen kan hitta släktskap som inte lämnat spår i några arkivhandlingar. Magiskt!

Det här var den bästa julklapp jag kunde få och jag önskar alla släktforskare en riktigt GOD JUL!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Lite julknäck
En släktforskares önskelista
 

Kommentarer 1

Crister Lindström den lördag, 19 december 2015 07:06

Fantastiskt!

Fantastiskt!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild