Ut och leta efter släkten!

Nu har det nya numret av Släkthistoriskt Forum kommit och där skriver jag om att åka på släktforskningssafari. Lite om tips och erfarenheter. Det ska jag inte upprepa här utan bara puffa lite för hur roligt och intressant det är att åka ut sommartid och leta upp gårdar, torpgrunder och platser där släktingarna levt för länge sedan.

Själv har jag varit ute på flera sådana resor, både i min egen släkt, min mans släkts hemtrakter och mina barns fars släktställen, en släkt som jag släktforskat om.

När en läser gårdsnamn och torpnamn på sida efter sida i husförhörslängderna så kan en ju inte undgå att fundera över var torpet eller gården låg och hur det kan ha sett ut. Och hur det ser ut idag. Går det att hitta dit? Ja, oftast, det är min erfarenhet. Med hjälp av historiska kartor kombinerade med dagens moderna digitala kartor har det lyckats ganska bra.

Här är några bilder från sådana resor. Jag har inte bara sett byggnader och ruiner utan också mött många oerhört vänliga och gästfria människor på dessa resor, människor som bor på platsen idag och kunnat berätta om sådant som blivit pusselbitar i min släkthistoria.


I Borsna Södergård i Ryssby i västra Småland var makens farmor och farfar dräng och piga kring 1890. Här knackade vi på för några år sedan och blev bjudna att stiga in och bland annat titta på de gamla kakelugnarna som var kvar från denna tid av en gästfri nuvarande ägare.


På torpet Bråtastocka i Rolfstorps socken bodde min farmors föräldrar och äldre syskon fram till 1888.


När vi kom fram till det här huset i Urshults socken var det bara att backa och vända, det var fel hus. Jag trodde att vi skulle kunnat köra förbi det och komma fram till det rätta huset, där mina barns farmors mormors far växt upp.


Gränums by ligger i västra Blekinge och härifrån kommer mina barns farmors mormors fars släkt.


Från den här gården i Gudings på Gotland kommer en släktgren i barnens fars släkt.


Hit till huset på Järö i Västrum flyttade makens farmor och farfar 1892 och här föddes de flesta av min svärfars syskon.


På ett torp under Kvenarps Krämaregård i Berga socken i västra Småland föddes makens farmor.


Huset som skymtar till vänster bakom träden är det gamal skolhuset i Borsna, där makens farfar gick i skolan på 1870-talet.


Rössmåla Lillegård i Urshult i Småland är en viktig gård i släktens historia.


Av en mycket lycklig slump träffade jag på en avlägsen släkting till mina barns farmor, vilket ledde till att jag fick besöka den här släktgården i Hunshult.


Vi, mina bröder med makar, brorsbarn och min far, är på väg att leta upp soldattorpet där soldat Arvid Roth bodde i Hjärtums socken. Han är min farfars mormors far.


Vid Sollums kvarn i Hjärtum föddes min farfars mormors mor Maret Andersdotter 1768.


Under 1600- och 1700-talet fanns en gren i mina barns farmors släkt på Stale i Rone socken på Gotland.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

You ARE the father ...!
Likpredikningar
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
16 april 2024

Captcha bild