By Ted Rosvall den 11 januari 2016
Kategori: Rötterbloggen

Vända på kuttingen

När jag häromdagen råkade säga så, insåg jag plötsligt att jag inte visste vad en ”kutting” var för något? Raskt in på Google och Nordiska Museets förklaring: 

En kutting är ett mindre träkärl, främst för förvaring av våta varor. Ett annat ord för kutting är kagge. 

Ingressbilden föreställer just detta, en brännvinskutting av brunbetsat trä från Unnaryds socken, Småland. [Foto: Peter Segemark, Nordiska museet].

Men så var det då själva uttrycket. Nordiska muséet igen: 

"Vända på kuttingen" är att försöka se saker i ett nytt perspektiv, genom att vända upp och ner på invanda tänkesätt och föreställningar. Det har också betydelsen av att skaka om och vända upp och ner på brännvinstunnan för att få veta om det finns något kvar och för att få ut de sista dropparna.

Är det inte just detta som definierar en duktig släktforskare när han eller hon kör fast; Förmågan att se forskningsproblemet ur en mängd olika synvinklar och inte ge sig förrän varenda källa, varenda möjlighet, har prövats. 

I min ständiga jakt på försvunna emigranter får jag ibland ta till okonventionella metoder, gissningar och vilda hypoteser. Det amerikanska källmaterialet är ofta utomordentligt dåligt och opålitligt. Emigranternas nya namn, eller amerikaniseringar intill oigenkännlighet av de ursprungliga, utgör ofta oöverstigliga hinder, för att inte tala om frånvaron av exakta födelsedatum. Ändå går det nästan alltid att rätt identifiera varje svenskfödd person i USA – detta genom en kombination av svenska och amerikanska källor, en smula intuition och genom att vända på kuttingen ... 

I förra veckan fick jag en fråga från en svenskättling i New York: Varifrån kommer mina svenska förfäder; Hugo Abrams (1847-1917) och Josephine N.N. (1853-1929)? Ledtrådarna är få och motsägelsefulla:

1900 års folkräkning (Census) placerar familjen i Brooklyn, King Co, New York.

HUGO ABRAMS uppges vara född i Sweden i juli 1847, samt ha anlänt till USA 1875. Hustrun JOSEPHINE, också född i Sweden, skall ha varit född i juni 1853 och anlänt samma år. De har varit gifta i 20 år och har haft 9 barn, varav 6 fortfarande lever. 

I 1910 års Census finns familjen fortfarande i Brooklyn. Nu uppges de heta ABRAMSON, mannen skall vara 62 och hustrun 56 år gamla. Han skall ha immigrerat 1879, hon 1880. 

På Familysearch.org återfinns Hugo Abrams dödsnotis – han avlider 1917 8/11 i Brooklyn, uppges vara född 1847 i Sweden med föräldrar vid namn JOHN ABRAMS och FREDA NEILSON. http://italiangen.org/ har ett utmärkt dödregister, där en Josephine Abrams finns med såsom avliden 1929 26/9 i Queens county, 76 år gammal. Några av barnen återfinns i ett födelseregister för New York hos Familysearch.org, och där får man veta att Josephines flicknamn skall ha varit OLENE, eller OLEIN. Kan det vara Olin, tro, eller kanske Åhlén? 

Så långt Ystad Allehanda … 

Hur ser det då ut i det svenska materialet. Finns det någon tänkbar HUGO ABRAHAMSSON eller någon möjlig JOSEFINA i Emibas eller Emiweb? Kanske! 

Emibas har en MARIA JOSEFINA ANDERSSON *1853 18/6 i Krokek – utvandrad 1874 från Norrköping/Johannes till Norra Amerika. Emihamn säger att hon är på väg till New York. Hennes syskon heter alla Andersson och Andersdotter – men en syster får som gift namnet ”Dahlberg Alin”. Säkert en tillfällighet, men ALIN låter misstänkt likt OLENE …

Emibas har också en JOSEFINA CAROLINA OLAUSDOTTER *1853 23/1 i Barkåkra (L) som 1875 utvandrar därifrån till Norra Amerika. Emihamn tiger om destinationen. Olausdotter och Olausson kan bli OLSON i Amerika eller, varför inte, OLIN/OLENE. Josefina har kanske en bror eller syster i Amerika som tidigt myntat det nya efternamnet och givit det åt sin syster? 

Och så var det HUGO (Abrahamsson?) – var skall man börja leta efter honom. Namnet Hugo är rätt ovanligt vid denna tid och Emibas/Emihamn har inga riktigt bra kandidater. Det finns faktiskt en Hugo Bernhard Heinrich Hildebrandt, född i juli 1848, som 1879 utvandrar från Stoby till Schlesvig-Holstein, men njaeeeh … Varför skulle en Hildebrandt börja kalla sig Abrams. Långsökt! 

Spekulationer, spekulationer! Men vad skall man ta sig till när källorna är motspänstiga? 

Man får helt enkelt vända på kuttingen! 

Leave Comments