Very, very welcome hem, Mister Swenson!

Very, very welcome hem, Mister Swenson!

I torsdags fick jag möjlighet att besök The Swenson Swedish Immigration Research Center vid Augustana College i Rock Island, Illinois. Centret, en gång skapat av Mr & Mrs Birger Swenson, är en fristående del av det gamla ärorika lärosäte, som en gång utbildade svensk-amerikanska präster. Här har jag varit en gång tidigare, 1990, då jag föreläste om släktforskning i Sverige och lite annat, men sedan dess har centret fått nya fräscha lokaler och stora nya bokdonationer.

Föreståndare är Jill Seaholm (ovan), som tog emot mig och visade mig runt i lokalerna. En originalskulptur av Carl Milles (!) möter besökarna och lokalen är ljus och inbjudande. Huvudnumret i samlingarna, förutom alla böckerna, är de Svensk-Amerikanska kyrkoböckerna (SAKA) på mikrofilm, samma material som finns (fanns?) i Växjö och som till viss del också kan studeras i Karlstad. Här finns också en del mikrofilmade svensk-amerikanska tidningar samt några kortregiser.

b2ap3_thumbnail_Swenson-2.jpgb2ap3_thumbnail_Swenson-2.jpg

För bara fem år sedan skulle det fortfarande ha vattnats i munnen på oss inbitna släkt- och emigrantforskarna inför anblicken av dessa plåtskåp och läsapparater med skrivare. I dag är vi mer kräsna än så. Allt skall vara digitalt och on-line, helst med personregister, annars kan det kvitta… Det är synd, men där är vi idag. Som jag skrev i en tidigare blogg, så har Ancestry nu lagt ut de norsk-amerikanska kyrkoböckerna med utmärkta register, och vi får verkligen hoppas att de svensk-amerikanska snart blir tillgängliga på motsvarande sätt. Till alla SAKA-rullarna i Växjö gjorde Bertil Grundström, mottagare av Örnbergspriset 2001, för mer än 10 år sedan ett formidabelt personregister med över en halv miljon poster på alla svenskfödda personer i medlemslängderna. Gudarna vete var detta fantastiska register finns idag efter Emigrantinstitutets nedgång och fall. 

Boksamlingen hos Swenson är mer än imponerande. I källaren finns det mesta av svensk-amerikansk litteratur, minnesböcker över svenska församlingar, minibiografier över svenskar i olika städer och stater och mycket annat. Nils William Olsson, nestor bland emigrantforskare, har ett eget rum där hela hans stora boksamling finns prydligt och ordentligt uppställd under bästa tänkbara förhållanden, rätt temperatur, luftfuktighet o.s.v.

b2ap3_thumbnail_SAG.jpgb2ap3_thumbnail_SAG.jpg

Swenson Swedish Immigration Research Center ger ut den spännande tidskriften Swedish American Genealogist (SAG), en gång startad av just Nils William Olsson. Denna skrift bör varje emigrationsintresserad släktforskare hålla sig med. Redaktör sedan flera år tillbaka är välkända Elisabeth Thorsell, Örnbergspristagare 2006. Hon, liksom jag själv, har emigrantforskning som sitt specialintresse. 

b2ap3_thumbnail_Lilly-Setterdahl.jpgb2ap3_thumbnail_Lilly-Setterdahl.jpg

Under besöket hos Swenson fick jag plötsligt syn på ett välbekant ansikte: Lilly Setterdahl, Moline. Lillys make var Lennart Setterdahl, som på 1960- och 1970-talet reste omkring i stora delar av Amerika och mikrofilmade just de svensk-amerikanska kyrkoböckerna. Lilly har skrivit omkring 20 böcker om svenskarna i USA, bl.a. en om den svenska kolonin i Moline, en av de mest renodlade av svenska städer over there.

b2ap3_thumbnail_Riverside-2.jpgb2ap3_thumbnail_Riverside-2.jpg

På Riversidekyrkogården i Moline, en oerhört välskött och betagande vackert belägen kyrkogård, vilar tiotusentals svenskar och det är idel svenskklingande namn på stenarna. Önskar bara att det funnes ett bra kyrkogårdsregister, helst online, men ett sådant lyser tyvärr med sin frånvaro. 

 

Ps: 

På tal om Örnbergspristagare – årets heter Håkan Skogsjö, en synnerligen värdig mottagare som gjort den svenska släktforskarrörelsen stora tjänster, inte minst med Nättidningen Rötter, Anbytarforum, Porträttfynd och mycket annat. Grattis, Håkan!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Genealogiska skolmatriklar
»Dhe aldrafattigaste, armaste och bräckligaste»
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild