Artiklar

Juridiska källor

Domböckerna - en överflödande källa

Författare: Lennart Andersson Palm
Artikeln ingår i: Släkthistoriskt Forum 1984:3 sid. 1, utgiven av Sveriges Släktforskarförbund
I den här artikeln påpekar Lennart Andersson Palm det stora värdet av domboksforskning, och ivrar för någon sorts registrering av dessas innehåll, t.ex. hans egen metod med registrering av substantiv, som skulle en mängd olika ingångar i materialet. Han ger exempel från sina egna registreringar och visar också på andra idéer om hur detta skulle kunna göras.

Fångförteckningarna i Justitiekanslersämbetes arkiv. En förbisedd serie i Riksarkivet

Författare: Hans Gillingstam
Artikeln ingår i: Släkthistoriskt Forum 3/1984, sid. 13-14, utgiven av Sveriges Släktforskarförbund
Listor över fångar vid landets fängelser skickades varje månad under åren 1750 till 1906 in till justiekanslern. Nu förvaras listorna, som är en viktig personhistorisk källa, i Riksarkivet.

Släkttavlor i äldre domböcker

Författare: Erik Carlegrim
Denna artikel finns också publicerad i Nättidningen RÖTTER: http://www.genealogi.se/ostart3.htm ÖGF-Lövet utges av Östgöta Genealogiska Förening med Hans Egeskog som redaktör.

Registrera domböcker. Några ord om metoder och om ett värmländskt pilotprojekt

Författare: Peter Olausson, Gillberga
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -95
Problemet med domböckerna är att det är en så överflödande källa för släkt- och hembygdsforskare att få orkar ta sig an den. Men det pågår försök att göra domböckerna mer tillgängliga.

Kristianstads kämnärsrätts dombok 1767

Författare: Anders Åberg
Artikeln ingår i: Föreningen Gamla Christianstads Årsskrift 1997
Artikeln bygger på en genomgång av Kristianstads kämnarsrätts dombok 1767, och innehåller exempel från ett antal olika rättsprocesser. Materialet sammanställt för att påvisa domboksforskningens möjligheter för släkt- och hembygdsforskare. Artikeln omfattar 21 s. I Föreningen Gamla Christianstads Årsskrifter finns alltid personregister.

Fastighetsböckernas betydelse för släktforskningen

Författare: Hans Gillingstam
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd, 1982, nr 1-2, s. 11f
Hans Gillingstam påminner i en kort artikel om att fastighetsböckerna, som började föras 1875, kan ha stor betydelse när man ska göra upp ägarlängder för gårdar under 1800-talet.

Annonser