Artiklar

Småland

En bokbindares inträde i Västerviks borgerskap

Författare: Bengt Hjord
Artikeln ingår i: Sveriges Släktforskarförbund, Årsbok 1994, sid. 217-224
Artikeln handlar om Carl Petter Björklund (1810-1891), en av de drivande krafterna bakom grundadet och uppbyggandet av Västerviks-Tidningen och AB C.O. Ekblad & Co. Sveriges Släktforskarförbunds årsbok 1994 har titeln »Arkivskatter. Riksarkivet och släktforskaren».

Sune Sunesson i Buskaboda - härkomsten löst?

Författare: Sölve Bengtsson
Artikeln ingår i: Urshults krönika 1993 sid. 79-82
Artikeln ger ett intressant förslag till lösning på ett problem som sysselsatt flera släkt- och lokalhistoriker i Småland, bl a G. Virdestam i hans skrift om Värendsläkten Bolin 1653-1923, vars stamfader Sune Sunesson i Buskaboda, Urshult sn, blev. Samtidigt illustrerar den hur flera källor, inte minst kyrkoräkenskaperna, kan samverka för att lösa ett problem som inte klaras av den vanliga vägen.

Två fästmän som var släkt med sina fästmör

Författare: Stig Östensson
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1987:3-4 sid. 408
Den här artikeln ansluter sig till andra av samme författare och visar på grundliga forskningar i Aspelands härads i Småland 1600-tal. I den här gäller det lysningarna 1640 för Börje Matsson i Kråketorp, Virserum, och hans fästmö Anna Gummesdotter från Misterhults storgård. Det andra paret var Olof Germundsson från Misterhults storgård och hans fästmö var Måns Hanssons i Aggatorp till namnet okända dotter. Brudparen var släkt in quarto gradu och här reder Stig Östensson ut hur släktskapen kan vara beskaffade.

Det Hoppenstedtska arkivet

Författare: Werner Pursche
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 2001:2-3 sid. 197
Förre landsarkivarien i Vadstena, Werner Pursche, berättar här om innehållet i det arkiv som bevarats efter bruksaptronerna Baltzar Georg Hoppenstedt, f 1718, Caspar Diedrich H., f 1719, söner till politiborgmästaren i Kalmar Caspar Didric H, f 1684, och hans hustru Emerentia Weijdling. Bröderna Hoppenstedt var bl.a. verksamma vid bruken Flerohopp och Orrefors, och arkivet avspeglar deras stor verksamhet. Här finns bokföring, memorial, jordeböcker och mycket annat. En stor del av materialet utgörs ockspå av inkomna brev och ämnesordnade handlingar, vilka visar vilka förbindelser de hade med köpmän på andra orter, naturligen mest på ostkusten och Stockholm. Arkivet förefaller vara av mycket stor intresse för lokalhistorisk forskning i Kalmar län.

En 500-årig Tjustsläkt

Författare: Harald Stale
Om en gård i Snörum, Loftahammars socken, som varit i samma släkts ägo från 1460 till åtminstone 1966. Finns även som särtryck. Tillägg 23 jan 2004: Gården är även fortsättningsvis i samma släkts ägo och innehas nu av Gun Norén, född 1942 i Snörumsamt sönerna Joakim (1972) och Markus (1974), båda födda i Stockholm i äktenskap med Lennart Norén (1931).

Lagläsaren Håkan Humble och hans anhöriga

Författare: Liss-Eric Björkman
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1962, sid. 109-112
Här utreder Liss-Eric Björkman släktförbindelser kring lagläsaren Håkan Humble, verksam i Södra Möre kring mitten av 1600-talet. Bland de anhöriga finns släktnamn som Swebilius, Falck, Qvist och Lagergréen.

Annonser