Sveriges Släktforskarförbund arbetar aktivt för att lyfta fram släktforskningens intressen. En viktig del av verksamheten syftar till att sprida kunskap om släktforskning och dess betydelse som kulturfaktor, ideell folkrörelse och vetenskap. En annan del är att värna om det släkthistoriska källmaterialet och se till att det görs tillgängligt för forskarna.

Här nedan sammanfattas Sveriges släktforskarförbunds viktigaste verksamhetsområden:

Rötter

Sveriges Släktforskarförbund driver den här webbplatsen som kallas Rötter. Här kan både våra medlemmar och andra släktforskare hålla sig uppdaterade med det senaste inom släktforskarvärlden och få tillgång till databaser och andra hjälpmedel.

Databaser och andra resurser för släktforskare finns samlade i Faktabanken. Några exempel på de resurser Rötter erbjuder kostnadsfritt är Wikirötter - släktforskarnas encyklopedi, Porträttfynd - en porträttdatabas, Gravstensinventeringen och mycket mer.

Projekt

En viktig del av verksamheten syftar till att ta fram material och öka tillgängligheten till de för släktforskaren så viktiga källorna. Därför driver Släktforskarförbundet flera parallella projekt som både syftar till att samla in och tillgängliggöra släkthistoriskt källmaterial.

Läs mer om Sveriges Släktforskarförbunds aktuella projekt

Släktforskarnas Årsbok och Släkthistoriskt Forum

Varje år ger förbundet ut Släktforskarnas Årsbok. Fem gånger om året utkommer tidningen Släkthistoriskt Forum, som är tidningen för alla släktforskare.

Läs mer om årsboken, tidningen och förbundets övriga publikationer

Förlag och bokhandel

Förbundet är också ett förlag och ger förutom årsboken ut släktforskarlitteratur och databaser på cd och dvd. Rötterbokhandeln är en specialiserad nätbokhandel som drivs av Sveriges Släktforskarförbund. Här hittar släktforskaren litteratur, digital media och andra hjälpmedel. Både egna produkter och inköpta.

Kursledarutbildning

Sveriges Släktforskarförbund slår även vakt om kvalitén inom släktforskningen. Därför arrangeras kurser för blivande studiecirkel- och kursledare.

År 2010 inleddes en satsning på utbildning i flera steg, för dig som vill leda kurser. Utbildning är viktigt, inte bara för att lära sig hitta rätt i källorna, utan också för att höja kvaliteten på det utforskade materialet.

Förbundet arrangerar idag en grundkurs för kursledare och en fortsättningskurs - för dig som redan har gått grundkursen och vill bygga på dina kunskaper.

Läs mer om det aktuella kursutbudet här

Sammankomster

Sveriges Släktforskarförbund är alltid med och arrangerar Släktforskardagarna. Det är årets största genealogiska sammankomst och den anordnas i sammarbete med medlemsföreningarna och sponsorer. Arrangemanget har under de senaste åren dragit mellan 3000 - 4000 besökare.

Släktforskningens dag är ett initiativ från Sveriges Släktforskarförbund. Det finns en önskan hos många släktforskarföreningar att lyfta fram släktforskningen på en alldeles egen dag. Därför har förbundet utnämnt den tredje lördagen i mars till Släktforskningens dag.

Utmärkelser

En viktig del av Sveriges Släktforskarförbunds uppdrag är att lyfta fram goda initiativ och eldsjälar inom släktforskning. Därför delas det årligen ut ett antal utmärkelser till en eller flera släktforskare eller till en förening som på ett väsentligt sätt bidragit till att lokalt, regionalt eller rikstäckande sprida kunskap om släktforskning.