bureDen som intresserar sig för Johan Bures märkliga värld kan numera inte bara glädjas åt att hans släktbok från 1600-talet finns att köpa på dvd – det har även nyligen kommit ut en historiebok om honom. Historikern Håkan Håkanssons "Vid tidens ände" beskriver stormaktidens och barockens svårbegripliga tankevärld med Bure som den centrala personen, var nominerad till Augustpriset i fackboksklassen i år.

Augustprisets motivering löd:

"En svart och tegelstenstung bok vars innehåll dock är betydligt lättare och mer tillgängligt än det yttre låter antyda. Möt en begåvad mångsysslare, bibliotekarie och kulturman i centrum av ett Sverige som stormakt. En förunderlig och unikt välskriven historia om ett till synes avlägset land, fullt av domedagssekter, ockultism, häxeri, svält och pest. Vid tidens ände möts vidskepelse och lärdom, skönhet och fasansfullt lidande."

Det blev inte Håkan Håkanssons bok som vann Augustpriset i fackboksklassen, det gjorde Lars Lerins "Naturlära".

Men Bure upphör inte att fascinera och han tycks vara mer i ropet än någonsin. Nedan finns två recensioner av "Vid tidens ände", från Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. 

Läs bokrecensionen på dn.se

Läs bokrecensionen på svd.se

Bild: Johan Bure alias Johannes Bureus (1568–1652), porträtt signerat J L från 1627.

Annonser