Sveriges Släktforskarförbund har länge engagerat sig i frågan om hur och i vilken form socknarna/församlingarna ska kunna bevaras i den framtida folkbokföringen.

Distrikt från och med 2016

Enligt riksdagsbeslut 2013 ska distrikten ersätta församlingarna i folkbokföringen från och med 2016.

Att socknar och församlingar ersätts av distrikt är numera ofrånkomligt och därför har Sveriges Släktforskarförbunds strävan under de senaste åren i första hand handlat om att genom påtryckningar se till att den nya folkbokföringen får största möjliga kontinuitet i förhållande till den traditionella församlingsindelningen.

Förbundet beklagar beslutet

Sveriges Släktforskarförbund bjöds inte in till arbetsguppen som hade som uppgift att ta fram förslag på namn på de nya distrikten och har i stället i efterhand fått ta del av förslaget. Med anledning av det har Släktforskarförbundet under dagen lämnat in en skrivelse som beklagar att riksdagsbeslutet innebär att distrikten ska baseras på den indelning i församlingar som gällde den 31 december 1999.

1999 illa valt år

Det är en utbredd uppfattning inom släktforskarrörelsen att distrikten borde baseras på den indelning i församlingar som gällde vid halvårsskiftet 1991, den tidpunkt då ansvaret för folkbokföringen överfördes från Svenska kyrkan till numera Skatteverket. Åtskilliga ändringar i indelningen genomfördes nämligen under 1990-talet och 1999 hade redan mycket förändrats.

Förbundet utgår från att även Lantmäteriet kommer att ta upp denna fråga och vädjar till Finansdepartementet att ta initiativ till en nödvändig modifiering av 2013 års riksdagsbeslut.

Annonser