kolerakyrkoNu har två kolerakyrkogårdar i Halland registrerats i Gravstensinventeringen. Det meddelar Hallands Släktforskarförening i sitt medlemsblad Hallandsfarares Information.

Koleran härjade i flera omgångar under 1800-talet och i Sverige dog över 12 000 personer i den första pandemin. Mellan 1834 och 1874 rapporterades elva epidemier med kolera i Sverige och totalt dog omkring 37 000 personer under dessa.

På grund av rädslan för smittan fick de som avlidit i kolera inte begravas på de vanliga kyrkogårdarna, vilket var anledningen till att så kallade kolerakyrkogårdar upprättades.

Vill du hjälpa till?

I skrivande stund kan du söka bland 247690 gravstenar vilka motsvarar 541033 personer i gravstensdatabasen, som upprättats av Sveriges Släktforskarförbund och som ständigt fylls på av frivilliga inventerare.

- Det är enkelt att se efter om kyrkogårdarna nära dig är inventerade. I Gravstensinventeringen, som du hittar i Rötters Faktabank, söker du på län, kommun eller direkt på begravningsplatsen. Ett ännu enklare sätt att hitta begravningsplatser att inventera är att granska inventeringsläget. Här kan du läsa mer om hur du går till väga för att börja inventera.

Björketorps kolerakyrkogård, foto: Kalle Nilsson.

Annonser