Grotta ner dig i en bok i vintermörkret, vi har fått in tre spännande nyheter i Rötterbokhandeln. Passar även perfekt som julklapp.

Nyheter i Rötterbokhandeln

 

Svenskarna under stjärnbaneret

206814Alf Åbergs klassiska bok Svenskarna under stjärnbaneret är historien om de svenskar som stred i amerikanska inbördeskriget 1861-1865. Det rapporterades att en tredjedel av unionsarmén bestod av immigranter. Många unga män värvades direkt till unionsarmén från båten när de anlände till USA. Var tionde soldat i unionsarmén var till exempel tysk, och det fanns också nästan en hel tysk kår i Potomacarmén 1863, nämligen XI kåren.

Du hittar boken här!

 

Tysklandsfararna

TysklandsfararnaI skuggan av den stora emigrationen från Sverige till Nordamerika under slutet av 1800-talet förekom ett antal andra ganska omfattande folkförflyttningar från vårt land som inte fått lika stor plats i historieböckerna. Den svenska utvandringen till norra Tyskland åren 1865-1914 är en sådan "glömd utvandring". Tusentals människor, i huvudsak tjänstefolk ur landsbygdsproletariatet, lämnade Sverige för att söka sitt levebröd i Tyskland. Man har räknat med att det handlade om ungefär 200 000 personer. Den berättelse som presenteras i denna bok handlar om denna okända utvandring till vårt södra grannland.

Du hittar boken här!

 

En liten bok om torp, torpare och torpinventeringar

206605Det har sedan länge saknats en aktuell studiehandledning för den som vill sätta igång med en inventering av bygdens torp och stugor, antologin "En liten bok om torp, torpare och torpinventeringar" är avsedd att fylla detta tomrum. Boken innehåller ett längre, nyskrivet avsnitt om hur man genomför och presenterar en torpinventering, skrivet av Kjell Andersson och Per Clemensson (författare till en rad populära böcker om släkt- och hembygdsforskning) men också flera äldre texter om det svenska torpets historia och "de grå stugornas folk".

Du hittar boken här här!

 

Vid köp av varor för 500 kronor eller mer så får du Rotemannen 1 (första versionen) på köpet!

Annonser