VMSNu kan du med rötter i Västmanlands län forska i ett helt nyligen publicerat lysningsregister för 1733-1748. Registret är en jämförelse mellan Länsräkenskaper och vigselböcker och innehåller, förutom lysningsuppgifterna, en hel del annat av intresse för släktforskare.

- Det började med det i en ABF-kurs för att lära oss tolka 1700-talsskrift och med facit i hand, drygt 10 år senare blev det lite mer omfattande än vi hade tänkt, berättar Katarina Lönnberg, som har varit med sedan projektets början.

Publicerad av Västra Mälardalens Släktforskare

Projektgruppen utgörs av ett gäng inbitna släktforskare, som kände att de ville ha ett meningsfullt projekt att jobba med. De tyckte att det vore intressant att hitta andra källor än bara kyrkböckerna. När de började bli klara med registret tog de kontakt med Västra Mälardalens Släktforskare för att höra om de ville lägga ut den på deras hemsida. Det blev napp och nu är registret publicerat och går att ladda ned i Excel-format direkt från föreningens hemsida.

Under åren 1733-1748 utgick en särskild skatt på lysningar till bröllop. I samband med att man tog ut lysningen fick man erlägga en "Charta sigillata" - det vill säga en stämpelavgift. Avgiften redovisades sedan årsvis och finns att hitta i Länsräkenskaperna.

I vissa fall kan dessa uppgifter ersätta och komplettera information om vigslar i församlingar som saknar kyrkoböcker för dessa år. Som en jämförelse har man dessutom registrerat materialet från länsräkenskaperna och motsvarande uppgifter från kyrkoböckerna.

Söktips

Registret är nedladdningsbart som en Excelfil och enklast är att använda det filter som finns i programmet. (dvs. pilarna som finns högst i varje kolumn)

I registret har man använt "originalstavning", vilket innebär att namn och orter kan ha många olika stavningar. Till exempel kan Kristina stavas med X.

I Länsräkenskaperna är det också vanligt att inte kvinnans namn finns med. Enklast är att söka i kolumnerna för vigselböcker (till höger) för att på så sätt få med den information som kan finnas i LRS.

Vet man att det saknas vigselböcker för någon församling är det förstås intressantare med Länsräkenskaperna.

Här kan du läsa mer om registret

Annonser