Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Helena Nordbäck
23 april 2024
För någon tid sedan ögnade jag igenom ett program för en körkonsert. Ett av styckena var författat av ’Hildegard av Bingen’. Någonstans ringde en klocka, jag hade för mig att hon levat för ganska länge sedan. En titt i källorna bekräftade den teorin....

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

24
apr
Forskarträff

Kullabygdens Släktforskare


24
apr
Medlemscafé med frågor om DNA och vanlig släktforskning

Lomma-Burlöv Släkt- och Folklivsforskare


24
apr
Temakväll

Falubygdens Släktforskarförening


24
apr
DNA Café Sjöbo

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


24
apr
BSF Medlemsmöte

Botvidsbygdens Släktforskarförening


24
apr
”i kum frå Wenjad”

Skövde Släktforskarförening


25
apr
Guidad vandring på söder i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


25
apr
Forskarhjälp i Sollentuna bibliotek

Sollentuna Släktforskare


25
apr
Öppet hus - kl. 13.00-20.30 obs kvällsöppet!

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

SGT 1 2015Vi har tidigare skrivit om att Svensk Genealogisk Tidskrift (SGT) tagits över av Genealogiska Föreningen. Nu har det första numret sedan "flytten" i början av året kommit ut. SGT:s redaktion beskriver det senaste numret som: "Ett fullspäckat nummer med ovanligt lärorikt innehåll för oss som forskat länge men också för den som inte är så erfaren."

Författare denna gång är Markus Gunshaga, Kristina Edström, Christian Juliusson, Michael Lundholm, Thomas Sverker, Urban Sikeborg, Torsten Berglund och Anders Winroth.

Mannen på omslaget är biskopen i Lunds stift Canutus Hahn (1633-1687).

Artiklar i SGT nr 1 2016:

Släktskap som äktenskapshinder

Efter reformationen behölls i Sverige den kanoniska lagens förbud mot äktenskap mellan befryndade personer och även mellan besvågrade personer. Författaren ger här en över­sikt av hur reglerna långsamt luckrades upp, trots motstånd från kyrkan, och presenterar exempel på de dispensansökningar med bifogade släkttavlor man kan hitta i domkapitlens arkiv.

Släktskap som äktenskapshinder. Genealogier och stamtavlor i Lunds domkapitels arkiv 1683-1688. Av Markus Gunshaga.

Jordrannsakningsprotokoll - en guldgruva för släktforskare

När en ny jordebok skulle upprättas genomfördes vanligen särskilda undersökningar om fastigheternas skattläggning, så kallade jordrannsakningar. Med utgångspunkt från Söderköping visar författarna hur man med hjälp av jordrannsakningsprotokoll och de­ras bilagor kan spåra tidigare ägare till jord och rekonstruera släktskap.

Jordrannsakningsprotokoll - en guldgruva för släktforskare. Med släkten Höckert som exempel. Av Kristina Edström och Christian Juliusson.

Sådana möbler och persedlar...

Jonas Andersson (d. 1832) och hustrun Maria Andersdotter (d. 1813) i sörmländska Björnlunda testamenterade ett ansenligt belopp till kyrkan för dess »prydnad och skrud«. Författaren berättar om parets släktförhållanden och hur församlingen använde fonden - delvis i strid mot dess bestämmelser - till dess upplösning 1988.

»... sådana möbler och persedlar ... som i synnerhet höra till kyrkans prydnad och skrud«. Om Harbro donation till Björnlunda kyrka. Av Michael Lundholm.

Underlagmannen Lasse Nilsson i Finflo

Kronoämbeten och även prästbefattningar tenderade att samlas inom vissa familjer. Detta är tydligt inom släktkretsen kring den hälsingske underlagmannen Lasse Nilsson (d. omkring 1571). Bland annat med hjälp av en nyupptäckt 1500-talshandling i ett gårdsar­kiv har författaren kunnat kartlägga underlagmannens släktförhållanden i detalj. Det visar sig också att familjen har många nu levande ättlingar.

Underlagmannen Lasse Nilsson i Finflo, Hälsingtuna socken, och hans släktkrets. Av Thomas Sverker.

Till minnet av Hans Gillingstam

I januari 2016 avled fil. dr Hans Gillingstam, den stora portalgestalten i svensk släktforsk­ning under 1900-talets senare hälft. Ingen har bidragit så mycket till kännedomen om Sveriges äldre släkt-och personhistoria som han. Tre av hans släktforskande lärjungar, »Gillingstamianer«, ger här ett personligt och ömsint porträtt av denne märklige man.

Till minnet av Hans Gillingstam. Av Urban Sikeborg, Torsten Berglund och Anders Winroth.

Här kan du läsa mer om Svensk Genealogisk Tidskrift och beställa prenumeration