Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
20 april 2024
Igår kom senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum, som ges ut av släktforskarförbundet. Där finns en artikel om som heter "True crime i släktforskningen" och som handlar om att läsa i domböcker och fängelsejournaler. Läs den!Domböcker är sup...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

phonesDe så kallade "smarta telefonerna"och surfplattorna blir allt effektivare och bättre. Oberoende av plattform/operativsystem finns numera ett stort antal applikationer, appar, att ladda ner eller köpa. För dig som släktforskar listar vi några fiffiga hjälpmedel att ta till.

Detta är en något kortad version av en artikel i Släkthistoriskt Forum nummer 3/2016 - ett nummer som fortfarande går att köpa genom att kontakta bokhandeln@genealogi.se. Fler utgåvor av tidningen hittar du här.

1. Dokumentera dina anor
Ancestry, MyHeritage och Geneanet har gratis appar där du kan bygga på ditt släktträd direkt i mobilen. Praktiskt när man är på språng och hittar en ny ana. Apparna är gratis, men mängden anor man kan lägga in varierar mellan företagen.

2. Anteckna
Evernote är en app där man kan både skriva, rita, lägga in bilder och mycket annat. Den finns för alla plattformar och är gratis. Du kan ha Evernote på alla dina enheter och det du lägger in synkroniseras automatiskt. En anteckning du gör på biblioteket via mobilen finns tillgänglig i din stationära dator när du kommer hem.

3. Fotografera
I många fall duger din telefons kamera utmärkt för att fotografera av intressanta bilder eller dokument som du vill lägga till din forskning. Men det finns ett oslagbart hjälpmedel för dig som vill skanna äldre dokument, nämligen Office Lens - en reklamfri "skanner" från Microsoft. Office Lens beskär och förbättrar automatiskt dina bilder och dokument. Du kan även använda Office Lens för att konvertera bilder till PDF-, Word- och PowerPoint-filer. Tryckt text identifieras och blir sökbar.

4. Överföra eller dela
Om du använder din mobil eller platta på till exempel biblioteket eller arkivet så kommer du förr eller senare att vilja förvara det du dokumenterar på ett ställe som du kan nå både från din mobil, platta och dator. Då behövs en molntjänst där du kan ladda upp all typ av media för att sedan tanka ned den till den enhet du önskar. För det finns gratisappar som Dropbox, One-Drive från Microsoft och Google Drive - för att nämna de största.

5. Spela in intervjuer
En bra diktafon är ett toppenverktyg för släktforskaren. Har du den i telefonen så kommer du alltid att ha den med dig vid släktträffar eller andra tillfällen som dyker upp. För Android-telefoner finns appen Smart Voice Recorder och använder du Iphone behövs ingen separat app. Där kan du välja den inbyggda funktionen Voice Memo.

6. Transkribera
Den här punkten är nästan lite oärlig, för det finns faktiskt ännu ingen svensk app som hjälper dig att transkribera gammal handskrift. Men vi tar ändå upp punkten i hopp om att någon svensk applikationsutvecklare ska känna sig manad. Det finns faktiskt en paleografi-app i Norge - Norsk gotisk håndskrift. Så det borde inte vara omöjligt att få till en svensk version.

7. Forska
Här ser det tyvärr också ganska mörkt ut. ArkivDigital har visserligen en bra app som gör det möjligt att forska i deras arkiv från sin Ipad - men den finns bara för den plattformen.

8. Hitta till släktgården
Google Maps är med sin navigationstjänst ett ypperligt hjälpmedel för att hitta gamla gårdar och torp - eller resterna av dem. Har du koordinaterna för platsen du söker underlättar det betydligt. Men tänk på att alltid ha med dig en utskriven karta för säkerhets skull. Ute i obygden kan det trots allt hända att du plötsligt inte har täckning och då kan en utskriven karta rädda din expedition.