Anbytarforum

Rötterbloggen

Gästbloggare
18 september 2018
I tidigare bloggar har jag diskuterat tre olika sätt att härleda släktskap från en förfader eller förmoder (s.k. linjer). Det var antingen genom endast män (patrilinjär linje), endast kvinnor (matrilinjär linje) och genom såväl män som kvinnor (kogna...Läs mer ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
sep
Södertälje Släktforskarförening

20
sep
Björklingebygdens Släktforskarförening

20
sep
Genealogiska föreningen

20
sep
Eksjöbygdens Släktforskarförening

22
sep
Folkare Släktforskarförening

23
sep
Södertälje Släktforskarförening

23
sep
StorStockholms Genealogiska Förening

24
sep
Sollentuna Släktforskare

24
sep
Blekinge Släktforskarförening

Rötterbokhandeln

Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

omslag sjofolk slutgitligt litenEn av de stora nyheterna i Sveriges Släktforskarförbunds monter på Släktforskardagarna heter "Släktforska om sjöfolk".

Det är handbok nummer 16 i förbundets serie, och för innehållet svarar Eva Johansson. Sjöfolk är enligt henne en ovanligt tacksam grupp att släktforska om.

- Det är få yrkesgrupper där man kan följa folk genom arbetslivet på samma sätt, och få fram detaljerad information som dessutom är förhållandevis lättillgänglig, säger hon.

I boken möter vi matroser, jungmän, styrmän, lotsar, fyrvaktare med flera - alla de yrkesgrupper som arbetat på eller vid havet, och som ofta lämnat minst sagt spännande spår efter sig.

Eva Johansson lär oss allt om hur att vi hittar information om dem, inte minst genom att gräva i sjömanshusens omfattande arkiv.

Den svenska staten ville tidigt ta ett fast grepp om sjöfarten och de första sjömanshusen inrättades redan under 1700-talet.

- Allt är noterat, man skulle ha koll på folk, säger Eva Johansson.

På lördag, den 26 augusti, släpps handboken i montern och i Rötterbokhandeln till ett förmånligt mässpris.

Författaren Eva Johansson finns på plats i monter nummer 174 i Halmstad Arena för att berätta om handboken klockan 11.00 både lördag och söndag - missa inte det!

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button