Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Publicerad torsdag, 11 januari 2018 09:03

Facit för den nyfikne!

Här kommer äntligen alla svar på julkalendern Julnötter med Rötter. Vi vill tacka alla som varit med och tävlat.

Svar Julnötter med RötterVintage New Years Gnomes GraphicsFairy 643x1024

1. Julmusten började säljas för ungefär 100 år sedan. Från vilket land kom det ursprungliga receptet?

Rätt svar: 2, Tyskland.

Sonen till läskedrycksfabrikören Robert Roberts hörde talas om receptet när han studerade kemi i Tyskland.

2. I Charles Dickens bok "En julsaga" (känd under ett flertal andra namn) heter den snåle, sure och vresige huvudpersonen Ebenezer Scrooge. Vilken Walt Disneyfigur är baserad på honom?

Rätt svar 1. Joakim von Anka

Tecknaren Carl Barks skapade Joakim von Anka 1947 (han heter Scrooge McDuck på engelska) till serieäventyret "Jul på björnberget". Historien är inspirerad av "En julsaga". Joakim von Anka är elak, rik och snål. Karaktären ändras senare till att bara vara rik och snål. När Joakim dyker upp i den svenska serietidningen Kalle Anka & co heter han först Rike Per von Anka!

3. Att ringa till nära och kära och önska god jul är självklart för många. Vilket år ringdes det för första gången över 1 miljard samtal i Sverige?

Rätt svar: 1, 1937

4. Julgranen har en given plats i de flesta hem. Men inte alla har kommit över sin gran på hederligt sätt. Hur stor andel av granarna beräknas vara stulna enligt en undersökning från 2010?

Rätt svar: X, en femtedel

5. Vad tyckte svenska folket var viktigast med julen enligt en undersökning från 2011?

Rätt svar: 1, julskinka

6. På en del orter i Sverige händer det att barnen klär ut sig och går runt på tjugondagknut och tigger godis. Vad kallas de utklädda barnen för?

Rätt svar: Knutgubbar

7. I filmen "Värdshuset Fritiden" från 1942 förekommer en mycket känd julsång för första gången. Vilken?

Rätt svar: 1. White Christmas

Sången skrevs 1940 av Irving Berlin och handlar om en man som är i Los Angeles och längtar norrut under julen. Den mest kända inspelningen gjordes med Bing Crosby 1947. På svenska heter låten "Jag drömmer om en jul hemma".

8. Att tända en brasa i vintermörkret och kanske speciellt på julafton är mysigt. Vad kostade en kubikmeter osågad björkved 1945?

Rätt svar: X, 2040 öre

9. Carl Jularbo är vår kanske mest kände dragspelare. Hans anfader Gabriel Alexandersson Mejer sysslade med annat än musik. Vad då?

Rätt svar: 2, Skarprättare

10. Släktforskarförbundet har gett ut sexton handböcker. Vilken av följande böcker har sålt i flest exemplar?

Rätt svar: X. Fader okänd

11. Hur stor grad av släktskap har sexmänningar med varandra (under förutsättning att ingen anförlust förekommit)?

Rätt svar: 1/2048

12. Texten till psalmen "Betlehems stjärna" (även känd som "Gläns över sjö och strand") skrevs av Viktor Rydberg 1891 och ingick ursprungligen i romanen "Vapensmeden". I vilken stad utspelar sig romanen?

Rätt svar: 2. Jönköping

Dikten tonsattes 1893 av Alice Tegnér som ändrade lite i originaltexten för att den skulle passa till melodin.

13. Under första världskriget blev det julen 1914 ett spontant uppehåll i krigandet. Bland annat spelades en fotbollsmatch mellan Sachsiska 133 infanteriregementet och Preussiska 6:e jägarbataljonen på ena sidan (tyskarna) och 1st Battalion The Royal Welsh Fusiliers (britterna) på den andra sidan. Det är okänt hur den matchen slutade, men 2008 spelades ett returmöte. Hur slutade den matchen?

Rätt svar: 1, 2-1 till tyskarna

Ett modernt talesätt (fritt tolkat) säger att fotboll är ett spel med 22 spelare med en boll och där Tyskland vinner VM.

14. Skinka är för de flesta något som inte får saknas på julbordet. Många grisar går det åt varje jul. Hur många svin och grisar fanns det i Sverige år 1900?

Rätt svar: 2, 805 805

15. Julkalendern har sänts på svensk TV sedan 1960. Vad hette den första julkalendern?

Rätt svar: 1. Titteliture

Den första julkalendern på radion hette "Barnens julkalender" och sändes 1957.

16. Enligt traditionen dras jultomtens släde av åtta renar. Renarna namnges för första gången i en dikt från 1823. Vilken av följande är inte en av de åtta?

Rätt svar: X, Rudolf

De ursprungliga renarna hette Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner och Blitzen. Rudolf dök upp första gången 1939.

17. Snö kan upplevas som ett elände av många, men på julen är den en stämningshöjare. Den 28 februari 1926 uppmättes det hittills största snödjupet i Sverige i Kopparåsen, Lappland. Hur många centimeter var det?

Rätt svar: X, 327 cm

18. Att Eva sedan länge har namnsdag på julafton är väl känt. Men vilket av följande namn, har i tidigare kalendrar delat namnsdag med Eva?

Rätt svar: Adam

19. Att fylla år på julafton kan vara lite tråkigt, men är ju inget man valt själv. Vem av nedan personer fyllde år på julafton?

Rätt svar: 1. Lennart "Nacka" Skoglund

Bogart fyllde år den 25/12 och Mao den 26/12.

20. Vi firar advent fyra söndagar i rad före juldagen. Det sista datumet fjärde advent kan infalla är på julafton. Men vilket är det tidigaste datumet första advent kan infalla?

Rätt svar: 2, 27 november

21. De första kolonisatörerna ankom till Nya Sverige 1638. Vad hette fartyget de färdades på?

Rätt svar: 1. Fågel Grip och X. Kalmar Nyckel (båda alternativen är rätt)

Även Fama gjorde resor till Nya Sverige, men Kalmar Nyckel och Fågel Grip var först

22. Hjulet uppfanns på flera platser samtidigt. När ungefär?

Rätt svar: X.5 500 f kr.

Det uppfanns ungefär samtidigt i Mesopotamien, i norra Kaukasus och i Centraleuropa. Vem som var först lär vi aldrig få reda på.

23. Även om antalet stadigt minskar så skickas det fortfarande miljontals julkort varje år. Att ha ett postkontor eller postombud att vända sig till kan då underlätta. Vilket år öppnades den första poststationen i Sverige?

Rätt svar: 2, 1861

24. I de nordiska länderna har julafton en särskilt stor betydelse som en familjehögtid. Detta förekommer i några fler länder. I vilket av nedan nämnda länder?

Rätt svar: X, Portugal

Förutom i Sverige så firas julafton även i Danmark, Finland, Norge, Polen och Portugal samt i vissa delar av Schweiz, Tyskland och Österrike.

Senaste nytt

2018-06-20 08:00
midsommarstaengt
Förbundskansliet och Rötterbokhandeln håller stängt den 21 och 22 juni vi öppnar igen måndagen den 25 juni. Går att beställa Vill du beställa under midsommar går det bra att göra det direkt i Rötterbokhandeln Dina varor kommer att packas och...
2018-06-20 07:30
veckans-svenskamerikan-elsa-viveca-torstensdotter-lindfors
Errol Flynn, Ronald Reagan och Georg Rydeberg var några skådespelare hon spelade emot. Då hennes talang var större än rollerna hon erbjöds övergick hon efter hand till teater och att regissera filmer. Elsa Viveca Torstensdotter Lindfors föddes...
2018-06-19 10:16
nu-finns-arsboken-att-koepa
Årets upplaga av Släktforskarnas årsbok finns nu att köpa i Rötterbokhandeln. Välskrivna och initierade artiklar ger dig nya perspektiv på såväl forskningen som metod som förfädernas liv och miljö. Du får tips och inspiration till hur du kan...
2018-06-14 13:51
kulturminister-inviger-slaektforskardagarna
Årets Släktforskardagar i Växjö invigs av ingen mindre än kulturminister Alice Bah-Kuhnke. Invigningen bjuder även på folkmusik där vi får lyssna på värendstrumma av Ulrika Gunnarsson, Magnus Gustafsson och Magnus Lundberg....
2018-06-13 08:11
veckans-svenskamerikan-august-julius-hjulian
I Italien 1934 gjorde Sverige debut i fotbolls VM. När landslaget spelade sin första match var det två svenska målvakter på planen samtidigt! Hur gick det till? August Julius Hjulian (Hjulin) föddes den 15 mars 1903 i stadsdelen Nyfors i...
2018-06-11 10:57
svenska-kvinnor-pionjaerer-och-foerebilder
Lagom till Släktforskardagarna i Växjö 2018 släpps häftet "Svenska kvinnor - Pionjärer och förebilder". Författarna Ted Rosvall och Mikael Hoffsten har samlat ihop ett 30-tal kvinnor som på olika sätt gjort avtryck i historien. Kvinnorna...
2018-06-08 09:17
nu-finns-foerelaesarprogrammet-ute
Nu börjar Släktforskardagarna i Växjö närma sig, missa inte att säkra din plats på de föreläsningar som du är intresserad av genom att förhandsboka. Det finns många föreläsningar att välja bland och biljetterna kostar endast 20 kr per...
2018-06-07 10:07
veckans-svenskamerikan-irene-ware
Hon började sin karriär som skönhetsdrottning och fick filmkontrakt med Hollywood. En lovande karriär kom aldrig längre än till lågbudgetfilmer och hon övergick till ett stillsamt familjeliv med man och två barn. Irene Ware föddes som Irene...
2018-06-05 08:12
anor-i-danmark
Då ska du definitivt passa på att köpa "Släktforskning i Danmark" just i dag! Vi säljer boken till specialpris med anledning av att det är Danmarks grundlagsdag. Du kan köpa boken i Rötterbokhandeln för endast 150 kr (ord. pris 215 kr). OBS!...
2018-06-04 08:27
avvikande-oeppettider-pa-kansliet-och-roetterbokhandeln
5/6 öppet 9-12 6/6 nationaldagen - stängt! Går bra att beställa Vill du beställa går det bra att göra det direkt i Rötterbokhandeln. Varmt välkomna!
2018-06-01 14:58
veckans-svenskamerikan-earl-warren
Du har rätten att vara tyst. Det du säger kan och kommer att användas mot dig vid rättegång... Den som någon gång har sett en amerikansk deckare känner igen den nötta frasen. Men visste du att det är en svenskättling som instiftat lagen som gör...
2018-05-30 11:53
fynda-borttappade-anor
I vid Frodesten i Fjärås, Halland dog den gifta, avskedade soldaten Andreas Grönberg den 21 december 1803. I kyrkboken uppges han vara bördig från Falköping och hade varit gift två gånger. Först med Susanna Nilsdotter och sedan med Maria...
2018-05-25 11:08
stoed-slaektforskningen-handla-i-roetterbokhandeln
Rötterbokhandeln är Sveriges Släktforskarförbunds nätbokhandel. Här samlar vi litteratur, skivor och andra produkter för släktforskare. Sveriges Släktforskarförbunds nätbokhandel startade som ett sätt att tillgodose släktforskares specifika...
2018-05-25 10:15
veckans-svenskamerikan-julia-roberts
Nu kan vi inte hålla oss längre – efter önskemål lyfter vi fram en amerikanska som under lång tid varit en av Hollywoods starkast lysande stjärnor. Hennes svenska rötter hittar du i lilla By församling i Värmland. Julia Fiona Roberts...
2018-05-23 11:00
boende-under-slaektforskardagarna
Linnéparken i Växjö. Foto: Mats Samuelsson Har du bokat hotell i Växjö till Släktforskardagarna? Om inte är det hög tid nu. Fram till den 30 juni kan du som utställare och besökare boka rum på ett antal hotell till specialpris. Endast ett...