Julnötter med Rötter

Anbytarforum

Rötterbloggen

Gästbloggare
10 december 2018
Det här är ett stycke kvinnohistoria. Under långa tider har kvinnorna skött gårdar och torp, uppfostrat barnen och tagit hand om de gamla. De har tagit socialt ansvar, varit med och byggt upp samhället. Männen var ute i krig eller på arbetsvandringar...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

15
dec
Boden-Överluleå ForskarFörening

17
dec
Eksjöbygdens Släktforskarförening

17
dec
Blekinge Släktforskarförening

19
dec
Blekinge Släktforskarförening

09
jan
Eskilstuna-Strängnäs Släktforskarförening

15
jan
Eskilstuna-Strängnäs Släktforskarförening

15
jan
Södertälje Släktforskarförening

16
jan
Eskilstuna-Strängnäs Släktforskarförening

17
jan
Eskilstuna-Strängnäs Släktforskarförening

Rötterbokhandeln

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

ny bok webb

Under Släktforskardagarna i Halmstad presenterades bokverket "Petter Gotthard von Kochens journal 1734-1764" i Skånes Släktforskarförbunds monter. Förbundet ger ut det massiva verket i två tjocka band.

Petter Gotthard von Kochen var en välbeställd officer som kom att bli ägare till godset Krapperup på skånska västkusten, norr om Helsingborg.

Han växte upp i Narva och hamnade mitt i kaoset i stormaktstidens krig. Så småningom blev han tillfångatagen av ryssarna i Poltava och hölls i fångenskap. Efter den resan förstår man att det var behagligt att till sist slå sig till ro som godsägare.

Beskriver vardagslivet

Von Kochen skrev dagbok från första dagen på Krapperup till två dagar före sin död. I sin journal berättar han i jordnära stil om tillvaron. Det handlar mycket om vardagliga ting.

- Man får en inblick i hur de levde, hur vädret var, vad de sådde, om när de byggde huset och sådant. Han skriver inte så mycket om personliga relationer, utan sakligt och redovisande, säger Carin Olofsson, en av redaktörerna bakom verket.

Mycket jobb med språket

Hon och de övriga redaktörerna - Sven Horndahl och Hans Arlock - har jobbat med von Kochens journal ända sedan 2004. Det har framför allt handlat om att bearbeta den snåriga 1700-tals-svenskan till läsbar text.

-&nbsp"Jag tror att den kan vara något man kan bläddra i lite då och då, snarare än något man läser i ett svep. Särskilt de som är intresserade av trakten och det dagliga livet kan ha glädje av den, säger Carin Olofsson.

Släktforskare kan också ha glädje av von Kochens beskrivningar av vilka som gifte sig med varandra, vilka barn som föddes och vem som bodde var. Godsägaren berättar också om spännande figurer som besökte godset, till exempel Carl von Linné. Utöver von Kochens eget material har redaktörerna även lagt till hans bouppteckning till texten.

På bilden: Carin Olofsson.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button