Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
15 april 2024
Farmors morfar Albert Sandström föddes 23 augusti 1855 i Svarttjärn, Lövånger som son till Erik Mattsson Sandström, barnfödd i nämnda by och hans hustru Johanna Andersdotter, bördig från Mjövattnet, Burträsk. Makarna var kusiner. Albert var äldst av ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

16
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


16
apr
Forskarcafé - "Hur sparar vi vår släktforskning?"

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


16
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


16
apr
Grums - Hur använder man Disgen?

Värmlands Släktforskarförening


16
apr

17
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


17
apr
Studiebesök på Götene museum

Götene Släktforskarförening


17
apr
Guidad visning av Krigsarkivet, Arninge, Mätarstigen 17

StorStockholms Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

arsbok2014Här följer en redogörelse för de artiklar som ingår i årsboken:

  • Mindre använda källor hos landsarkiven av Claes WestlingPå landsarkiven finns mängder av dokument som inte har digitaliserats men som ändå är av stort intresse för släktforskarna. Här får du veta mer om vilka fynd du kan göra i arkiven.
  • Släkten Schagerholm av Carolina Wahlström Hofgren. Nils Lundgren föddes i juni 1910, enligt födelseboken med okända föräldrar. Hans barnbarnsbarn har genom sin forskning lyckats finna Nils mor och kunnat presentera en ny släkt för sin farmor.
  • Jurgen Smiterlow – en gång Gotlands kanske rikaste man av Kerstin Jonmyren. Kring sekelskiftet 1600 var Jurgen Smiterlow hamnfogde i Burgsvik och ägare till flera gårdar i Vamlingbo socken på södra Gotland. En man med både pengar och makt, och som levde som han ville.
  • Möt släktingarna som stod på ruinens brant av Mats Hayen. Rådhus- och häradsrätternas konkurshandlingar kan säga släktforskaren mycket. Nu finns sådana handlingar från Stockholms rådhusrätt tillgängliga via en databas på Stockholms stadsarkiv.
  • Trohet och flit – om Anjalamannen Herman Flemings levnad av Andreas Anderberg. Herman Fleming tillhörde en av Finlands förnämsta släkter. Som ung åkte han till Frankrike för att skaffa militär erfarenhet. Han dömdes till döden för landsförräderi men benådades och dog på slagfältet 1808.
  • I tysthet begravd av Eva Hall. Jöns Olsson i skånska Törringe dränkte sig i en märgelgrop 1847, i en tid när självmord var både brottsligt och skamfullt. Han begravdes i tysthet innanför kyrkogårdsmuren, efter en noggrann utredning.
  • Konstnärlig frihet – om en bygdemålare och penningförfalskare av Christina Skagerborg. Peter Gustaf Petersson arbetade en tid som bygdemålare i Blekinge men hans benägenhet att tänja på den konstnärliga friheten förde honom tre gånger inför rätta anklagad för förfalskning.
  • De levde och stred som män av Anders Wesslén. Bland trupperna på slagfälten under 1600- och 1700-talen stred inte bara män. Det förekom också förklädda kvinnor, som trotsade ordningen genom att strida som män.
  • Den Nordinska blåsningen av järnvägsbolaget av Mats Pettersson. Nils Persson Nordin var en betrodd man i Helsingborg, men blåste det lokala järnvägsbolaget på en stor summa pengar och flydde till Amerika 1885. Där blev han senare en framgångsrik tidningsman.
  • Lorentz von Köllen – knekthövitsman hos Vasakungarna av Christian Juliusson. Lorentz von Köllen stupade vid Reval 1577. Innan dess hade han hunnit vara krigsfånge i Polen, blivit chef för den dåtida svenska arméns elitförband och vunnit kungen Johan III:s förtroende.
  • Det samiska arvet försvann med renen av Åsa Blomqvist 155. Olaus Brande föddes 1871 och var same i Hotagens lappförsamling. När han inte längre var renägare skulle han och hans familj försvenskas och släkten förlorade därmed sitt kulturella arv.
  • "Min käre bror är en skälm" av Erik Ruist. Christen Hansson i Hogar i norra Bohuslän var en man som kan uppfattas som en bråkmakare. Han trätte med sina syskon, sina grannar och sin fars förmyndare. I domböckerna kan vi läsa om hans trätor.
  • Smålandssläkter med namnet Edman av Björn Edman. Författaren har hittat omkring 160 släkter med namnet Edman i Sverige, släkter där han inte funnit något samband dem emellan. Här presenteras de Edmansläkter som kartlagts i Småland.
  • Gotlands landsbygdssamhälle av Tryggve Siltberg. Gotland har särdrag som alla pekar i en riktning, att ön genom seklerna varit ett relativt jämlikt samhälle utan något aristokratiskt överskikt eller en feodal adelsklass.
  • Präster på rad och andra bredvid av Björn Hagelin. Under 1600- och 1700-talen verkade sex generationer präster i samma släkt i Strängnäs stift. I släkten ingår även biskopen Johan Gustaf Flodin och styckgjutaren Gerhard Meyer.
  • DNA-jämförelse – släktforskarens nya verktyg av Magnus Bäckmark. I dag är DNA-jämförelse ett hjälpmedel som är allmänt tillgängligt och som öppnar nya möjligheter att klargöra släktskapsförhållanden. Här får du veta hur det går till.
  • Pengarna för kungamordet hjälpte socknens fattiga av Anders Krook. Sedan kungen Gustav III skjutits på Operan 1792 skulle mördaren få en kista med pengar som lön för sitt dåd. Kistan hamnade i stället hos bonden Hans Nicklasson, som blev givmild mot socknens fattiga.
  • Den sista resan till Halmstad 1671 av Andreas och Anna Karlsson. Bonden Lars Nilsson dog under hemfärden från Halmstad. Var det dråp eller olycka? Under utredningen genomfördes en av de tidigaste svenska obduktionerna, i en kyrka på den halländska landsbygden.
  • Bohussläkten Koch – en spännande familjs tidiga historia av Sven Wallerstedt och Kenneth Bengtsson. Christen Gregersen Koch var handlare i Kungälv på 1600-talet. Han blev stamfader till Bohussläkten Koch. Författarna har kartlagt de tidigaste generationerna efter handelsmannen Koch.
  • Vem tror du att du är? av Ted Rosvall. 2008 sändes den första säsongen av tv-programmen Vem tror du att du är?. Författaren har medverkat sedan starten och berättar här om arbetet bakom kulisserna.
  • Brita halshöggs och brändes på bål av Anita Hjelte-Björklund. Brita Germundsdotter på torpet Djupsjöhult i Ljungs socken födde ett oäkta barn 1743. Barnet dog. Året därpå avrättades Brita för barnamord. Hon försökte så länge som möjligt dölja barnafaderns rätta namn.
  • Olof Lilliesparres 16 anvapen av Stig Östenson. Alla de 16 sköldar som omger Olof Lilliesparres begravningsvapen i Rydaholms kyrka innehåller adliga vapen, fast bara åtta av förfäderna i hans farfars farfars generation var av frälsesläkt.
  • Sveriges Släktforskarförbund Verksamhetsberättelse och förvaltningsberättelse 2013
  • Presentation av författarna

Utgivare: Sveriges Släktforskarförbund
Redaktör: Eva Johansson
Antal sidor: 364
Utgivningsår: 2014
ISBN: 9789187676826

Köp Släktforskarnas årsbok i Rötterbokhandeln

Exklusivt för Premium-kunder

Släktforskarnas Årsbok 2014 finns nu digitalt att läsa för dig som är Premium-kund.
Bli Premium-kund eller logga in.