Är det inte Fingal Olsson ...?

Är det inte Fingal Olsson ...?

Kan du tänka dig att hjälpa mig hitta min okände farfar?

Det var så han sa, vår hemlige gäst på 100-årskalaset här i stugan i helgen (Sonen fyllde 30, svågern 70). Han satt och bläddrade i min senaste bok; Emigrantforska på nätet, som av en händelse råkade ligga framme ... Kanske det, sa jag, berätta vad du vet! 

Min pappa föddes i november 1912 i närheten av Bodafors i Småland. Han står som trolovningsbarn i födelseboken, det har jag kollat, och föräldrarna gifte sig så småningom och fick fyra söner till. Men pappa liknade inte sina bröder, och det viskades om att han faktiskt hade en annan far än de övriga. Pappa ville aldrig tala om detta, men vid ett tillfälle lyckades jag få honom att berätta lite om sitt ursprung. Hans mamma var bara 19 år gammal när han föddes, och den riktige fadern, som var i samma ålder, stack sin väg, förmodligen till Amerika, för att undgå faderskapet. En annan man trädde då in och "sopade tamburen", som det så fult brukade heta, genom att frivilligt åta sig faderskapet och därefter gifta sig med barnets mor. Men min far tyckte aldrig om den man, som han kallade "pappa" - kände väl att han på olika sätt blev styvfaderligt behandlad, att han var annorlunda än bröderna.

Har du något namn på den biologiske fadern - han som stack?

Ja, han skall ha hetat FINGAL.

Gästen och jag avviker nu från festen för att vid datorn och på nätet göra några små försök. FINGAL är ju ett ovanligt och bra namn att söka på. Det gäller alltså att hitta en ung man vid namn Fingal, född i början av 1890-talet, bosatt i eller i närheten av Bodafors, som omkring 1912 emigrerar till Amerika. Det bör väl inte vara så svårt ... 

Men det är det ... Ingenstans i Jönköpings län hittar vi någon lämplig kandidat. Inte förrän vi kommer fram till att det kanske handlar om ett efternamn, snarare än ett förnamn. Snabbt in i Sverige befolkning 1900 och 1910 - och si där i Norra Sandsjö hittar vi verkligen en snickeriarbetare Johan August Fingal, född 1858, med hustru och många barn, däribland två söner, som mycket väl skulle kunna platsa som "kandidater"; Carl Gustaf Einar Fingal, född 1890, och Julius Ivar Constantin Fingal, född 1892. Det visar sig dock snart att den äldre sonen redan 1909 utvandrar till Amerika, och kvar återstår därför bara den yngre, som 1912 drar till Stockholm. Fram med Rotemansarkivet, och där finns han, hur tydligt som helst, som bosatt i Hedvig Eleonora församling, skriven där ända fram till 1924 ... Emellertid har han redan 1914 överförts till "Särskilda förteckningen", som tycks vara någon sorts obefintlighetslängd. Alltså har han verkligen avvikit till Amerika och detta utan att på övligt sätt ta ut flyttningsbetyg. Beviskedjan tätnar ... 

b2ap3_thumbnail_Fingahl-NY.JPGb2ap3_thumbnail_Fingahl-NY.JPG

Ett nedslag i New York Passenger Arrivals 1913 bekräftar våra misstankar och dessutom får vi nya spännande ledtrådar. Efternamnet skall tydligen stavas FINGAHL med H, och den unge mannens tilltalsnamn är IVAR. Nu öppnar sig en rad möjligheter; Vi hittar Ivar Fingahl i allsköns amerikanska databaser och register, allt ifrån mönstringskort 1917 och 1942, via amerikanska folkräkningar och adressregister till Find-A-Grave och hans sista vilorum. Vår hemlige gästs hemlige farfar avlider 1956 och ligger begraven på Long Island National Cemetery i Suffolk Co, NY. Innan dess har han dock hunnit gifta sig (1917) med en flicka från Norra Sandsjö, Ada Trägård (1895-1960) och fått en dotter, Frances (1921-1994). Barnbarn finns det också - förmodade kusiner till min nu alltmer fascinerade gäst.

Men vågar vi tro på att historien är sann? Det finns gott om starka indicier, men det definitiva beviset kan nog endast ett DNA-test förse oss med.

I avvaktan på ett sådant hittar vi emellertid en nästan lika bra källa. Det visar sig att Ivar Fingahl, tillsammans med den då femåriga dottern, år 1924 reser hem till Sverige och Norra Sandsjö på besök. Då var de tvungna att ha pass - och dessa passansökningar, med foto och allt finns också tillgängliga på nätet (Se Emigrantforska på nätet, sid 44-45). 

b2ap3_thumbnail_Ivar-Fingahl-passport.jpgb2ap3_thumbnail_Ivar-Fingahl-passport.jpg

Dokumenten är härligt utförliga med detaljer om emigrationen och familjeförhållandena. Och på baksidan, passfotografier på såväl far som dotter. Inför porträttet av vår gästs eventuelle farfar faller vi i trans. Stora likheter med den förmodade sonen i Norra Sandsjö, haka, panna, ögon, kan konstateras. 

b2ap3_thumbnail_Ivor-Fingahl-bild-1924.JPGb2ap3_thumbnail_Ivor-Fingahl-bild-1924.JPG

Ivar Fingahl (1892-1956) - passfotografi från 1924.

My work here is done!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Ett papper – ett liv
Sjöfolksboken är i hamn
 

Kommentarer 1

Viktoria Tropp den måndag, 19 juni 2017 14:10

Vilken underbar historia. Så roligt det måste ha varit både för dig och er gäst!

Vilken underbar historia. Så roligt det måste ha varit både för dig och er gäst!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild