Arvinge okänd

Arvinge okänd

I dagens blogg vill jag göra reklam - ärligt och oförblommerat - för ett TV-program: Arvinge okänd på TV1. Jag hade missat TV-visningarna av denna nya serie, men nuförtiden kan man ju se det mesta på PLAY. Gjorde så och fastnade ... Det blev tre program på raken, nämligen de tre som hittills sänts [ur programpresentationerna]:

  1. Pappan och miljonerna. Kattis Ahlström och Niklas Källner söker upp personer med rätt till ett arv och en okänd familjehistoria. Ungraren Stephan Tasi dör ensam i Malmö 2013 och lämnar efter sig 7 miljoner kronor. Någonstans finns en son med rätt till arvet. Vet sonen att hans pappa är död? Varför förlorade far och son kontakten när Stephan flydde till Sverige under Ungernrevolten? Kattis Ahlström och Niklas Källner nystar upp ett livsöde som påverkats av krig och flykt och finner en arvinge som får miljoner - men aldrig återfår sin pappa.
  2. Systern som försvann. Rauza Nurullina delade bostad med sin syster under studietiden i Ryssland. Men när Rauza dog 2015, bara 53 år gammal, kom ingen till Sverige för att begrava henne eller för att ta hand om arvet på 1,8 miljoner kronor. Var finns systern idag? Gled systrarna isär bara för att de bosatte sig så långt ifrån varandra? Kattis Ahlström och Niklas Källner följer spåren efter en självständig, berest kvinna som någonstans på livets väg tappar bort en syskonrelation.
  3. Den ofrivillige spionen. Den en gång så stilige polacken Janusz Koryzma dör i Göteborg 2008. Han lämnar efter sig en okänd arvinge och en dramatisk livshistoria värdig en agentroman. Kattis Ahlström och Niklas Källner gör en tidsresa till det sovjetisk-kontrollerade Polen, där Janusz gör karriär på CIAs radiostation Radio Free Europe, där han pressas att byta sida och bli spion! Beslutet får ödesdigra konsekvenser för relationen mellan Janusz och hans son - som programledarna gör allt för att hitta. 

b2ap3_thumbnail_Systrarna.jpgb2ap3_thumbnail_Systrarna.jpg

De båda systrarna från episod två

Det är bara att konstatera: Det här är en riktigt bra programidé, väl dokumenterad och trivsamt genomförd. En blandning av Vem tror du att du är? och Spårlöst, men med sin alldeles egna twist. Allmänbildande, spännande och kanske en smula filosofisk. 

Programrubriken är måhända lite missvisande. Arvingarna är inte direkt okända - man vet ju att de existerar - men däremot är de borttappade. Och det är det programmet handlar om; jakten på de försvunna arvingarna, detektivarbetet, både i källorna, via intervjuer med goda män och grannar, men också på plats i utlandet, där den avlidne förmodas ha bott och där arvingarna kanske finns.

b2ap3_thumbnail_Ungern-3.JPGb2ap3_thumbnail_Ungern-3.JPG

Det första programmet, som handlade om en ungrare som flydde 1956 i samband med ryssarnas invasion, var riktigt rörande. Den son man till sist hittade, visade sig vara ödmjuk och genomsympatisk och definitivt värd alla de miljoner som han till sist får till sig. Betydelsefullt för honom var också att fadern strax före sin död faktiskt planerade en sista resa till Ungern, med all sannolikhet för att söka upp sonen, som han många år tidigare tappat kontakten med.

Det är självklart så, att det mesta i ett sådant här program är framforskat och planerat långt innan kamerorna börjar rulla. Den "spänning" man försöker bygga upp är så att säga fejkad, detta för att det skall bli nerv och närvaro i programmet. Men om det görs skickligt må det faktiskt vara hänt. 

Programledarna, Kattis Ahlström och Niklas Källner, är som klippta och skurna för detta koncept. Kattis är lugn, till synes välorganiserad och mycket charmig. Niklas lyckas förmedla lite av den entusiasm som vi "detektiver" känner inför vår uppgift, forskarglöden om man så vill. Jag har tidigare haft rejält svårt för denne TV-personlighet, särskilt när han larvade runt i Skavlan, men i den här rollen är han alldeles utmärkt.

b2ap3_thumbnail_Arvinge-oknd.jpgb2ap3_thumbnail_Arvinge-oknd.jpg 

Tre avsnitt till väntar i denna, den första säsongen. Dem ser vi fram emot!

 

Bilderna i denna blogg är alla från Sveriges Televisions hemsida. Fotograf framgår ej.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Släktforskning – nationell och internationell
Alla dessa saker
 

Kommentarer 1

Ted Rosvall den torsdag, 21 september 2017 22:23

Även kvällens avsnitt, det om Alexander Nordqvist och hans Sol-och-vårare till far, var sevärt och spännande. Dock inställer sig efter de fyra första avsnitten en viss irritation över programledarnas bristande språkkunskaper. Båda talar naturligtvis bra om än inte perfekt engelska, fattas bara annat. Men i det här programmet hamnar de uppenbarligen ofta i Tyskland och Österrike, och där talar man faktiskt tyska, ett av Europas största språk. Till min häpnad hör jag hur Niklas konstant försöker tala engelska med människorna i München, Berlin och Graz. Det är verkligen inte artigt! De stackars intervjuoffren, ofta äldre människor, är rejält obekväma med att tvingas tala engelska, och samtalen haltar därför betänkligt. Med en tysktalande programledare skulle det förmodligen bli helt andra och bättre samtal. I kvällens avsnitt var han till sist tvungen att ta med sig en tolk för att intervjun över huvud taget skulle fungera.Skärpning, programledningen! Nog finns det väl en eller annan tyskspråkig TV-personlighet ni vid behov kan skicka ut i stället för Niklas!Det är ingen som begär att svenskar skall behärska polska eller ryska - där är det OK med engelskan eller med tolkhjälp - men TYSKA är faktiskt ett språk som man kan kräva att svenska television även A.D. 2017 skall kunna fixa. Det handlar om kvalitet!

Även kvällens avsnitt, det om [b]Alexander Nordqvist[/b] och hans Sol-och-vårare till far, var sevärt och spännande. Dock inställer sig efter de fyra första avsnitten en viss irritation över programledarnas bristande språkkunskaper. Båda talar naturligtvis bra om än inte perfekt engelska, fattas bara annat. Men i det här programmet hamnar de uppenbarligen ofta i Tyskland och Österrike, och där talar man faktiskt tyska, ett av Europas största språk. Till min häpnad hör jag hur Niklas konstant försöker tala engelska med människorna i München, Berlin och Graz. Det är verkligen inte artigt! De stackars intervjuoffren, ofta äldre människor, är rejält obekväma med att tvingas tala engelska, och samtalen haltar därför betänkligt. Med en tysktalande programledare skulle det förmodligen bli helt andra och bättre samtal. I kvällens avsnitt var han till sist tvungen att ta med sig en tolk för att intervjun över huvud taget skulle fungera.Skärpning, programledningen! Nog finns det väl en eller annan tyskspråkig TV-personlighet ni vid behov kan skicka ut i stället för Niklas!Det är ingen som begär att svenskar skall behärska polska eller ryska - där är det OK med engelskan eller med tolkhjälp - men TYSKA är faktiskt ett språk som man kan kräva att svenska television även A.D. 2017 skall kunna fixa. Det handlar om kvalitet!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
20 april 2024

Captcha bild