Bland bondfångare och lurendrejare

Bland bondfångare och lurendrejare

Ibland, t.o.m. ganska ofta, använder vi oss av ord, som vi tror oss veta innebörden av, men som kanske har en större eller vidare betydelse än vi anar. Ett sådant ord är LURENDREJARE - och det motsvarande begreppet LURENDREJERI. Vad betyder det egentligen? Min allestädes närvarande synonymordbok spottar ur sig följande:

skojarebedragaresvindlarefifflarecharlatanfilurbluffmakarebondfångareskummis

Wikipedia ger följande förklaring: Lurendrejeri betyder i modern svenska en planerad handling som är tänkt att vinna förtroende hos en person för att sedan bedra denne, ofta i syfte att tillskansa sig pengar. Denna typ av brott sorteras i Sverige in under bedrägeri, dobbleri eller förskingring. Ordet betydde ursprungligen smuggling. 

Här några exempel på olika typer av bondfångeri och lurendrejeri:

  1. Hasardspel och vadslagning, där offret luras att delta med dåliga odds. Ett exempel är hustling, där offret förleds att ha chans att vinna i en tävling, men där bedragaren egentligen är överlägsen.
  2. Hitta damen, gatutrick som går ut på att man ska välja rätt spelkort av tre som ligger med ryggen upp. En medhjälpare visar hur lätt det är att vinna, men när bedragaren sedan använder sin fingerfärdighet är det helt omöjligt för en nybörjare att vinna. (se ingressbilden)
  3. Förhandstipset, det trick som visas i filmen Blåsningen, där offret luras att investera pengarna, i tron att bedragarna har förhandsinformation om till exempel ett travlopps slutresultat.
  4. Pengar till låns, bedrägeri där offret ombeds att hjälpa till att få tillbaka stulna eller låsta pengar genom att låna ut pengar till bedragaren, här brukar man nu för tiden tala om så kallade Nigeriabrev. En annan variant finns, där man ombeds låna ut pengar mot en pant, så att den stackars lurendrejaren kan ta sig hem. Personen har kanske fel på bilens växellåda och behöver pengar för att åtgärda detta och lämnar gladeligen en pant till dig som kompensation tills du får pengarna "tillbaka".
  5. Religiösa sekter. Vissa sekter har beskrivits av kritiker som blåsningar, med målet att lura av medlemmarna deras pengar.
  6. Pseudovetenskap används av vissa bedragare för att tjäna pengar.
  7. Bytet (som visas i början av Blåsningen) handlar om att få offret att vakta en främlings (bedragarens medhjälpares) pengar. När bedragaren visar hur pengarna ska hållas säkrare byter han ut offrets pengar mot tidningspapper eller dylikt. Offret lockas sedan att fly med pengarna, eller i själva verket från pengarna.
  8. Den upphittade plånboken: Bedragaren planterar en plånbok full av sedlar, och hittar den sedan samtidigt som offret. Bedragaren begär pengar i pant för att offret ska kunna lämna in plånboken och få hittelön (eller behålla pengarna själv). Offret finner att sedlarna i plånboken är antingen falska, eller utplockade av bedragaren.
  9. Sol-och-vårare som genom löften om kärlek tömmer offrets bankkonto.
  10. Försäljning av något som försäljaren inte äger, mot handpenning.

Säkert har ni råkat ut för en eller flera av dessa "blåsningar" och numera måste man hela tiden vara på sin vakt mot alla falska eller farliga erbjudanden som ramlar in via epost. Wictionary varnar: Sommarsemesterperioden och julen är den tidpunkt på året då många lurendrejare passar på att skicka ut bluffakturor.

b2ap3_thumbnail_Dags-att-deklarera.jpgb2ap3_thumbnail_Dags-att-deklarera.jpg

Just detta hände mig häromdagen. Ett till synes officiellt brev med portofritt svarskuvert och allt damp ned i min brevlåda, adresserat till det lilla företag i bokbranschen som jag sedan 30 år driver. Brevet kom från något som kallar sig BOLAGSUPPLYSNINGEN och innehåller en blankett, intill förväxling lik sådana man brukar få från Skatteverket och andra myndigheter. Med djävulsk skicklighet tillkommen, innehåller den bl.a. en späckad informationskolumn, som ingen människa orkar läsa. Nej, tänker man, lika bra att fylla i de stackars uppgifterna och skriva under. Det kostar ju ingenting. Men se, det gör det. Dina "företagsuppgifter" hamnar i någon sorts företagskatalog, och till vintern kommer det en rar liten räkning på 5000 kronor. Det är bara att betala och se glad ut. Du har ju skrivit under och därmed "beställt" annonsen!

b2ap3_thumbnail_Scam.pngb2ap3_thumbnail_Scam.png

Har då detta något med släkt- och hembygdsforskning att göra? Well, företeelsen som sådan är naturligtvis inte ny. "Bondfångare" har förmodligen opererat i alla tider. Tekniken må ha utvecklats men grundkonceptet är detsamma, att utnyttja någons dumhet eller godtrohet. Lurendrejarna förekommer givetvis av och till också i våra domböcker, men ofta klarar de sig undan eftersom offret hellre tar förlusten än att offentligen framstå som korkad. 

Nyligen träffade jag på ordet i en svensk kyrkobok. Det var en ung man, Johan Fredrik Piculell (1827-1855) från Helsingborg, som år 1849 fick ta sitt straff - se själva:

b2ap3_thumbnail_J-F-1847-52.JPGb2ap3_thumbnail_J-F-1847-52.JPG

Lite suddigt kanske, men så här står det: "Drängen Johan saknar hinderslöshet 20/12 1845 till 6/12 1846. Från d 11/4 till den 30/10 1849 undergått sex månaders arbete å fästning för Lurendrejeri. Enskild skrift för lönskaläge 8/4 1852".

Undrar just vad han hade hittat på för rackartyg? Det kanske man kan hitta i någon dombok, Kämnärsrätten måhända ...

För Johan Fredrik Piculell gick det illa. I Mars 1855 gick han och en kamrat ned sig på isen och drunknade ömkligen i Öresund när de jumpande försökte ta sig över till Helsingör. Den lilla anteckningen ovan om "Enskild skrift för lönskaläge" gjorde det emellertid möjligt för mig att hitta hans utomäktenskapliga dotter och hennes ättlingar ända fram till våra dagar. I födelseboken var fadern som så ofta "okänd" men i husförhörslängden fanns ledtråden som behövdes. Ett litet tips till alla er som letar efter okända fäder.

Det finns en hel del filmer, som handlar om bondfångeri. När man ser dessa ofta mycket underhållande berättelser, kommer man på sig själv med att sitta och heja på skurkarna. Om ni inte redan har sett nedanstående filmer ur denna mycket speciella genre, rekommenderar jag dem varmt!

b2ap3_thumbnail_blasningen.jpgb2ap3_thumbnail_blasningen.jpg

b2ap3_thumbnail_rivierans_guldgossar.jpgb2ap3_thumbnail_rivierans_guldgossar.jpg

b2ap3_thumbnail_Oceans.jpgb2ap3_thumbnail_Oceans.jpg

b2ap3_thumbnail_Catch-me.jpgb2ap3_thumbnail_Catch-me.jpg

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Allt var inte bättre förr
Brenter, Brexit och Bremain
 

Kommentarer 2

Maud Svensson den måndag, 08 augusti 2016 14:26

Den ursprungliga betydelsen av lurendrejeri är enligt SAOB smuggling och smuggelgods. Spela lurendrejeri = smuggla (1640)Fara på lurendrejeri = fara på smugglarfärd (1759)

Den ursprungliga betydelsen av lurendrejeri är enligt SAOB [i]smuggling[/i] och [i]smuggelgods[/i]. [i]Spela lurendrejeri[/i] = smuggla (1640)[i]Fara på lurendrejeri[/i] = fara på smugglarfärd (1759)
Håkan Bergström den måndag, 15 augusti 2016 11:37

Hej!Nu är jag nyfiken. Vad var det för ledtråd du hittade i husförhörslängden?

Hej!Nu är jag nyfiken. Vad var det för ledtråd du hittade i husförhörslängden?
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild