Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 6519
 • 6 Kommentarer
 • Skriv ut

CD var tider det ... en CD-lärande historia!

CD var tider det ... en CD-lärande historia!

Nu har det hänt, det jag i flera år fruktat och som jag visste måste komma: CD-skivans slutliga nedgång och fall! I snart ett decennium har det glunkats om att CD-skivan endast är ett mellanspel, ett interludium, på väg mot ständigt ny och förbättrad teknik. Vi som varit med ett tag minns säkert Stenkakor, LP, EP och Singelplattor för att inte tala om rull- och kasettbandspelare, Walkman och CD-apparater av alla de slag. På filmens område erinrar vi oss kanske de gamla skolprojektorerna, som så sällan fungerade ordentligt, för att inte tala om Dubbel-8 Super-8, VHS (videokasett) och DVD. Det ryktas att DVD-tekniken faktiskt kom samtidigt som VHS, och att de fula fabrikanterna då bestämde sig för att först köra VHS-spåret under ett decennium eller så, för att sedan övergå till den bättre varianten, DVD. På så vis kunde man ju dubblera försäljningen av både maskiner och filmer ...

För någon månad sedan gick jag minsann åstad och inhandlade en sprillans ny bil. Massor med nya knappar och reglage att lära sig. Men .... va? Ingen CD-spelare!?! Hur jag letade hittade jag inget hål för alla mina CD-skivor och ljudböcker. Det var med darrande hand jag till sist ringde upp bilförsäljaren i hopp om att han skulle kunna meddela mig var den hemliga knappen fanns. Det fanns ingen sådan knapp. Det fanns ingen CD-spelare alls. Omodernt, skrattade bilhandlaren, nu för tiden har vi modernare prylar i våra bilar! Jaha, sa jag, gott och väl! Men vad gör jag med mina 200 ljudböcker och lika många CD-skivor med musik? Tja, du kan ju spela över dem till USB, det bör fungera ...

b2ap3_thumbnail_Bilradio.jpg

Nej, det fungerar verkligen inte. Och även om det rent tekniskt skulle vara möjligt att föra över alla mina böcker och skivor på ett pinneminne kommer jag naturligtvis aldrig att göra det. Det kan vara upp till 20 CD-skivor i varje ljudbokslåda och det skulle ta allt för mycket tid och tålamod att kopiera över dem. Jag har varken det ena eller det andra ...  

Numera skall allt ske via Smartphone och/eller Bluetooth. Det ska skaffas appar, laddas ned, köras via iTunes, synkas (vet inte ens vad det betyder i detta sammanhang), göras spellistor, taggas och markeras, skickas upp i molnet, hämtas ned igen, kopplas ihop i nätverk, skyddas med brandväggar (men inte alltid), virussaneras, uppdateras o.s.v. i all evighet. Och så alla dessa lösenord, som skall bytas stup i kvarten och som skall innehålla minst 8 tecken, varav en stor bokstav, en siffra och en symbol. Mer megabit måste införskaffas och kanske en Internetbooster och en chromecast så att även TV-apparaten blir smart. Och så kommer det nya programversioner, särskilt av JAVA, som kan göra en galen med sina ständiga krav på omedelbar nedtankning och installation. Den nya tekniken är förvisso smart, men den tar också på krafterna och på humöret. 

I det föregående stycket kanske jag låter som en gnällig gammal farbror, men så känner jag mig inte riktigt. Jag är hyfsat med på tekniktåget, behärskar massor av dataprogram, hittar duktigt på nätet och kan hjälpligt hantera en smartphone (även om mina fingrar är allt för feta för de där löjligt små tangenterna). Nej, det är allt det här trådlösa och molnaktiga som skrämmer mig. Det är så diffust, så lynnigt och så otryggt. CD-skivorna och USB-minnena var så rejäla, så påtagliga och så fattbara. Det nya systemet är en ocean av osäkerheter, kanske på många sätt överlägset, men långt, långt utanför de flesta medborgares trygghetszon.

b2ap3_thumbnail_icloud.jpg 

I likhet med mina ljudböcker och min CD-musik kommer givetvis alla våra släktforskarresurser på CD/USB så småningom att bli obsoleta, obrukbara på moderna apparater. Så länge våra nuvarande datorer lever fungerar de, men så snart vi köper ny maskinvara är det kört. Kanske blir vi tvungna att inhandla alla befolkningsskivorna och alla andra goda register en gång till, nu på något nytt medium, eller kanske tanka ned dem från "molnet" för dyra pengar. Förmodligen kommer de att en efter en omvandlas till nätresurser, sökbara betaldatabaser, som man bara har tillgång till så länge man betalar sina årsavgifter. Det är inte ett scenario jag ser fram emot.

 

 CD:n är död – stackars oss

och USB:n - med förstås

Gammal teknik – kopplas loss

Sörjd och saknad utav oss!

 

Kommentarer

 • Erland Ringborg
  Erland Ringborg måndag, 28 november 2016

  Det blev ett "vår" för mycket i min förra kommentar?

 • Erland Ringborg
  Erland Ringborg måndag, 28 november 2016

  Lugn, Jan Granath! Min kommentar rör inte sådant som redan är producerat, köpt och betalat utan vår det gäller framtida nyheter. Vad ser du för alternativ i en troligen inte alltför avlägsen situation, då det inte finns marknad för skivor?

 • Jan Granath
  Jan Granath måndag, 28 november 2016

  Erland R
  Vad du verkar säga är alltså att vi som troget köpt allt material från Rötter, i stället för att använda piratkopior, i framtiden skall få betala för det en gång till genom ett månadsabonnemang? Det påminner lite om när man lockar folk att köpa miljöbilar med löfte om förmåner, som man sedan tar bort när tillräckligt många lojalt gjort sin plikt. RESPEKT - som ungdomarna säger numera.

 • Leif G:son Nygård
  Leif G:son Nygård måndag, 28 november 2016

  Ja, det är en "utveckling" som verkligen oroar mig. Jag sätter i alla fall ner foten för att inte okritiskt haka på tåget och bara acceptera alla snabba tekniska "landvinningar".

  Jag kör fortfarande parallella system mot varandra, t ex Win XP och Win 10 från stationära datorer, använder Classic Shell på Win 10 för att kvarhålla vid gamla plattformen, undviker appar så långt det går och använder bara mobil för att tala i, skicka SMS/bilder och i någon mån kommunicera på sociala forum. Och så länge det finns hårddiskar på datorer och mobiler lär det finnas möjlighet att lagra ner och spara. Och då måste det finnas USB eller en anslutningskabel med USB i ena änden. Så även om CD och DVD försvinner lär det dröja innan USB går i graven. Och då behöver man inte använda molnet eller kan själv styra hur och i vilken omfattning det ska användas. Men utvecklingen gör det än viktigare att göra utskrifter av släktforskningsmaterial på arkivbeständigt papper.

  Jag tror sedan att vår mänskliga hjärna inte riktigt är anpassad för en sådan här teknisk "utveckling" som i allt högre grad involverar och inkräktar på våra liv. Baksidan ser vi redan av alienation mellan människor, stress och en ökad psykisk ohälsa. Vad som sker på sikt kan vi därför bara ana. Men blott detta är nog för att vidta försiktighetsåtgärder och inte okritiskt acceptera allt som "hugget i sten". All utveckling är inte av godo. Och den tekniska utvecklingen, liksom all företagsamhet, drivs för att tjäna pengar. Och det främsta kännemärket för teknikföretag är inte social och psykologisk omsorg om människor; de ses bara som kunder. Det handlar snarare många gånger att skapa ett behov som leder till ett beteende för att hen ska köpa just den produkten. Så långt sträcker sig "omsorgen". Vad som händer i utvecklingens spår bryr det sig inte ett dugg om!

 • Renée Lund Danielson
  Renée Lund Danielson måndag, 28 november 2016

  När vi köpte ny bil för två år sedan köpte vi en CD-spelare, som extra tillbehör. Den monterades in högst upp i handskfacket för en ganska blygsam summa. Inga problem, även om försäljaren nog tyckte jag var omodern. Det var två år sedan. men ...

 • Erland Ringborg
  Erland Ringborg måndag, 28 november 2016

  Vad vi än tycker om den tekniska utvecklingen måste vi anpassa oss till den. Inom Sveriges Släktforskarförbund arbetar vi på en modell där det ska vara möjligt att på Rötter lägga upp databaser från förbundet och föreningarna och ta betalt för utnyttjandet. Frågan kommer närmast att diskuteras på samrådskonferensen i mars.

 • logga in först för att lämna en kommentar