Deckare om släktforskning

På bussen hem från Stockholm igår kväll läste jag ut en intressant deckare. Den är skriven av den skotske författaren Peter May och har titeln "Entry Island - där ödet väntar". Det som gör den intressant är att en viktig del av intrigen utgår från släktforskning.


Så här ser det ut på Entry Island. Bild från Wikipedia, fotograf: Cortomaltais.

Boken utspelar sig i Kanada där polisen Sime Mackenzie är med och utreder ett mord på en ö utanför Quebec. Ön heter Entry Island (även på riktigt) och ingår i Madeleineöarna (Magdalen Islands på engelska) i Lawrence Bay, den stora bukten där man åker in till Quebec, med Newfoundland på östra sidan. (Googla Maps) Sime Mackenzies farfars farfars far med samma namn utvandrade till Kanade i mitten av 1800-talet från Yttre Hebriderna, som hör till Skottland. Sime Mackenzie arbetar hos polisen i Quebec. När han kommer till Entry Island och möter mordoffrets änka känner han genast igen henne men de har aldrig träffats förut.

Parallellt med deckarhistorien berättas Sime Mackenzies emigrerade förfaders historia. Den utspelar sig framför allt under potatispestens år i slutet av 1840-talet, som drabbade Irland så hårt men även de skotska öarna och skotska fastlandet. Mängder av torpare vräktes av landägarna sedan skörden slagit fel och de inte kunde betala sina arrenden.


Yttre Hebriderna. Bild från Wikipedia, fotograf: Magnus Manske.

Vart historien bär hän i boken ska jag ju inte avslöja, då spolieras spänningen för kommande läsare. Men både släktforskningen och det historiska skeendet har avgörande betydelse för upplösningen, vilket är intressant. Just den här deckaren ger dessutom en inblick i Kanadaemigranternas liv. En hel del svenskar emigrerade ju till Kanada, fast deras historia inte är lika omskriven som de många USA-emigranternas historia.

Det här är bara en av flera nutida deckare där släktforskningen har en viktig roll. Händelser i en släkts tidigare generationer får efterverkningar idag. Säkert har det skrivits en hel del sådana deckare tidigare också men det verkar som om det är en ökande trend. Eller är det bara jag som plötsligt hittar fler? För jag har läst flera på samma tema de senaste åren. Jag kommer tyvärr inte ihåg författare och titlar, deckarläsning är en stund underhållning och jag lägger det inte på minnet. Men bland svenska författare kan jag rekommendera Tobias Olsson vars debutantbok "Av samma blod" handlar om grekisk släkthistoria, och Ann Rosman som är känd för sina deckare med historisk anknytning. Det finns fler.

För ett par år sedan bloggade jag på samma tema som idag och har några fler tips där för den som vill hitta lite lättsam läsning.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Smitvägar
Sändningsuppehåll
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
20 april 2024

Captcha bild