Emigrantforska på nätet

Emigrantforska på nätet

Nu är den äntligen klar, den nya handboken om Emigrantforskning, som kommer att få nummer 15 i Sveriges Släktforskarförbunds serie av Handböcker och som har redigerats och layoutats av Crister Lindström.

Det var inför ett förbundsstyrelsemöte i december 2007, som jag tog upp frågan om att förbundet borde försöka ta fram en serie häften eller handböcker kring olika ämnen, som vi släktforskare kan ha nytta av; Soldatforskning, Mantalsforskning, Domboksforskning o.s.v. Först ut, nummer 1, blev EMIGRANTFORSKNING, en bok som Anna-Lena Hultman och jag själv plockade ihop och som kom ut lagom till Släktforskardagarna i Falköping 2009.

b2ap3_thumbnail_Emigrantforskning_omslag-1.jpgb2ap3_thumbnail_Emigrantforskning_omslag-1.jpg

Denna handbok gick ut i stora [med släktforskarmått mätt] upplagor och  kom att bli stilbildande för de två härpå följande volymerna; FADER OKÄND och KARTFORSKNING. Därefter har häftena adlats till inbundna volymer med lite mer påkostad layout. 

För snart ett år sedan blev vi tillfrågade, Anna-Lena och jag, om vi kunde tänka oss att göra en ny uppdaterad version av Emigrantforskning, lägga till lite nya resurser, ta bort sådant som inte längre fungerar o.s.v. Vi tackade ja till detta, men insåg snart hur oerhört mycket som hunnit hända på bara åtta år. Många av de länkar och resurser som vi hänvisar till i den gamla boken finns helt enkelt inte längre. Andra har utvecklats och förbättrats enormt. Och så har det tillkommit en hel rad nya aktörer, nya databaser och register. Det gick helt enkelt inte att bara uppdatera. Det krävdes en helt ny bok, som då också fick ett nytt nummer (15) och ett nytt namn:

Emigrantforska på nätet

EMIGRANTFORSKA PÅ NÄTET tar upp de många spännande och användbara resurser, som numera finns tillgängliga via Internet. Boken går inte igenom självklara saker, som hur man forskar i svenska kyrkoböcker, utan fokuserar i stället på de på många sätt revolutionerande källorna, databaserna och sökvägarna du finner på Nätet.

Denna handbok vill vara en manual för hur du närmar dig alla dessa möjligheter, hur du söker och hur du tolkar de uppgifter du får fram. Ambitionen har inte varit att sammanställa en heltäckande katalog över alla för emigrantforskning tillgängliga resurser, utan hoppas i stället att få vara en inspirerande guide inför dina egna upptäcktsfärder, med många god råd och tips längs vägen.

Boken koncentrerar sig på den stora utvandringen till USA och Canada, eftersom den var så oändligt mycket större än all annan emigration från vårt land. Roligt vore om det i dess efterföljd också kunde komma vägledningar till hur man hittar dem av sina släktingar, som utvandrat till våra Nordiska grannländer, till Tyskland, Baltikum, Ryssland, Sydamerika, Sydafrika och Australien.

          b2ap3_thumbnail_Illinois.JPGb2ap3_thumbnail_Illinois.JPG            b2ap3_thumbnail_Sex-emigranter.JPGb2ap3_thumbnail_Sex-emigranter.JPG

Jämfört med den gamla boken är ungefär halva materialet nyskrivet, med nya fräscha illustrationer, skärmdumpar och sökmenyer. Det har också tillkommit helt nya kapitel, som t.ex. Adressregister, Släktträd på Internet och Nya amerikasläktingar via DNA. Boken avslutas med ett bonuskapitel, som fått rubriken "Emigrantöden - Forskningsberättelser från Fältet", med ett antal praktikfall, där en rad olika källor använts för att komma vidare med de försvunna emigranterna.

Boken är på svenska (och en smula engelska), men innehållet är universellt. Det går naturligtvis  lika bra att söka efter försvunna emigranter från Danmark, Norge, Finland och Island, eller från i princip vilket land som helst. Tekniken och databaserna är desamma. 

Lycka till med dina borttappade emigranter!

b2ap3_thumbnail_Gravar.JPGb2ap3_thumbnail_Gravar.JPG

Boken utkommer i början av maj månad, och kan beställas via Rötterbokhandeln på http://rotterbokhandeln.se/

Ps:  På släktforskardagarna i Halmstad den 26 augusti tandem-föreläser Anna-Lena och jag och berättar om många av de nya och spännande databaser och sökvägar, som beskrivs i Emigrantforska på nätet.

 

 

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Bryggmästarens gåva till landsarkivet
Sjömännen på galeasen Agil
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
18 april 2024

Captcha bild