En man som hetade Glader

En man som hetade Glader

Daggens blogg, med ovanstående lite märkliga rubrik, utgörs av ett boktips.

Boken, som utkom i år, 2017, heter således som dagens bloggrubrik och har följande underrubrik: "Om människor som Vilhelm Mobergs Kristina Karl Oskar" . Författare, bosatt i Torekov, heter Bodil Stefansson och om sitt verk på nästan 400 sidor skriver hon så här: "En man som hetade Glader är en historisk dokumentär som ingående skildrar livet på landsbygden 1750-1850, exemplifierat med Småländsk utvandrarbygd. Speciellt har jag velat skildra kvinnornas förutsättningar. Här kartläggs också i generationer bakåt vad som ledde fram till utvandringen till Ki Chi Saga, där Vilhelm placerade Kristina och Karl Oskar. Spännande och skrämmande reseskildringar och personliga berättelser om nybyggarliv och landets urinvånare".

 

Det här är en mycket innehållsrik volym, med nedslag både i den småländska myllan och på den amerikanska kontinenten. Den kan beskrivas som ett historiskt och kulturellt kollage kring källor, tidsdokument, ögonvittnesskildringar och legender. Ett smörgåsbord, om man så vill, kring verkligheten bakom Mobergs utvandrarsvit. Navet i berättelsen är Anders Peter Glader från Furuby socken och hans fru Elin Svensdotter från Ljuder. Boken tar avstamp i 1600-talets Värend och slutar i Minnesota under det amerikanska inbördeskriget. Var ligger han då begraven? På Glader Cemetery vid Ki Chi Saga, förstås!

För den som är intresserad av den tidiga utvandringen och av hur det gick för dessa äventyrare och nybyggare är denna digra lunta en guldgruva. Det är kanske inte en bok man plöjer igenom, som man gör med en fängslande roman, utan mera en spännande uppslagsbok, där man givetvis fastnar och läser vidare.

Rekommenderas varmt!

Boken finns tillgänglig i diverse boklådor, hos författaren och på nätet (Bokus). 

 

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Vad händer när orken tar slut?
Stockholmsforskning
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild