En torr gren på släktträdet

En torr gren på släktträdet

Varen fruktsamma, föröken eder, och uppfyllen jorden.…

Vi släktforskare är väl medvetna om hur familjer tenderar att växa och expandera, så att en person född i början av 1800-talet ofta har hundratals, kanske t.o.m. tusentals nu levande ättlingar. Med tanke på att familjerna på den tiden ofta hade åtta, tio eller tolv barn, är detta inte någon överraskning. Det finns dock exempel på motsatsen, ständigt krympande släktgrenar, som för varje generation får färre och färre individer och som till sist dör ut. "Ultima Familia" var ett uttryck som brukade användas i stamtavlor över kungliga och adliga familjer, och som betyder; Den siste i raden, den som sluter sin ätt. Följande berättelse är ett exempel på detta. 

Isak Johan Sandgren föddes 1815 på Kroken, en gård som ligger i Karleby socken, öster om Falköping. Isak Johan började som en bonde, fortsatte som mjölnare för att senare blir färgare, därtill inspirerad av en äldre bror, färgerifabrikören Carl Gustaf Sandgren (1811-1883). År 1848 gifter sig Isak Johan med Anna Brita Andersdotter, som enligt husförhörslängderna var född i Uddevalla 1824. Att hitta hennes födelsenotis var en uppgift i sig, men den kunde slutligen bestämmas till den närliggande församlingen Bäve. Som nygifta bor Isak Johan och Anna Britta på Kroken, där de två första barn föds. År 1852 vistas de tillfälligt i Härlunda socken, där Isak Johans syster är bosatt. Där föds det tredje barnet. Från 1854 till 1860 finner vi dem i Torbjörntorps socken, där Isak Johan driver Balltorps kvarn och där ytterligare tre barn föds. Tillbaka på Kroken för en kort tid föds de två yngsta barnen, det sista 1865. Därefter bor familjen på Svansvik i Marums socken utanför Skara för att till sist landa i Valshalla i Kölingared, där makarna avlider, han 1890 och hon 1912.

b2ap3_thumbnail_Carl-Gustaf-Sandgren-1811-1883_20160918-181510_1.jpgb2ap3_thumbnail_Carl-Gustaf-Sandgren-1811-1883_20160918-181510_1.jpg

Det finns ingen bevarad bild på Isak Johan Sandgren, men däremot på hans storebror, fabrikören Carl Gustaf Sandgren (1810-1883). Måhända var bröderna lika?

Sammanfattningsvis således:

ISAK JOHAN SANDGREN
*1815 30/9   Kroken, Karleby (R) 
†1890 10/1   Valshalla, Kölingared (P)
 1848 22/10 Slöta
ANNA BRITA ANDERSDOTTER
*1824 17/10  Espered, Bäve (O)
†1912 22/11  Valshalla, Kölingared 
Barn:
1  EVA CHRISTINA SANDGREN
    *1848 24/10  Kroken, Karleby
2  SVEN JOHAN SANDGREN
    *1851 19/2    Kroken, Karleby 
3  FRANS AUGUST SANDGREN
    *1852 18/12  Härlunda (R) †1855 1/7 Balltorps kvarn, Torbjörntorp (R)
4  ANDERS GUSTAF SANDGREN
     *1854 11/2   Balltorps kvarn, Torbjörntorp 
5  ANNA LOVISA SANDGREN
    *1856 21/4   Torbjörntorp †1877 14/7 Kölingared 
6  MARIA CHARLOTTA SANDGREN
    *1858 16/10  Torbjörntorp 
7  JOHAN FREDRIK SANDGREN
    *1862 31/8    Kroken, Karleby  †1864 July.27. Kroken, Karleby 
 REGINA FREDRIKA SANDGREN
    *1865   7/7    Marum (R) 
b2ap3_thumbnail_Annas-brev.jpgb2ap3_thumbnail_Annas-brev.jpg
I den hög av gamla brev och dokument, som jag redan 1972 återfann i en gammal chiffonjé, ingick faktiskt ett livstecken från just denna släktgren. Det är den unga dottern, Anna Lovisa Sandgren, som år 1871 vid 15 års ålder skriver till sin kusin på Kroken. Eftersom detta är det enda brev om denna gren av familjen som överlevt, och eftersom det också förser oss med enstaka uppgifter om hennes syskon, känns det angeläget att här återge det i sin helhet. Författaren dog bara några år senare, 21 år gammal. i lungsot. Detta brev, enkelt och felstavat som det är, är förmodligen den enda länken till en annars helt bortglömd person och till hennes korta liv här på jorden;
                                                                                              Ettak den 23 Jannuari 1870

                   Snälla Kusin Johan 

Jag får önska dig en god fortsätning på det nya årett. Sedan får jag bedja dig om ursäkt för mitt långa dröjsmål med skrivning men det har alltid varit något förhinder så det har aldrig blivitt utav. Nu så skall jag hälsa dig så mycket hemifrån. Jag var hemma om nyår. De hade hälsa och måde väl. Jag kan hälsa dig ifrån Sven, han var hemma, och även Christin samt Lotta. Di bad hälsa till dig. Svenn bad att du skall skriv till honom, hann sade att det skulle vara roligt att få brev ifrån dig. Omm du skriver så är hans adräs S J Sandgren, Huqvarna, Jönköping. Från Gustav hade våra fått brev före jul. Han mår bra. Omm du skriver hem till dina föräldrar så hälsa dem ifrån mig. Nu får jag sluta för du kan hända inte kann läsa det somm jag har skrivitt för jag skriver så illa men du får väl stava dig fram. Nu skall du vara snäll och skriva till mig menn du kan hända är ond på mig för jag inte har svaratt dig, menn du får väl förlåta mig der för. Nu skall du vara snäll och hälsa barnen ifrån oss allesamman. Mån gott önskar din Kusin Anna

                                                                                   Anna Sandgren, Ettak,  Wättak

Av de få detaljerna i detta brev uppfattar vi att en bror och två systrar tydligen bodde ganska nära, så att de kunde komma hem till nyår, medan den andra brodern förefaller vara bosatt längre bort. Vi räknar också hem att syskonen går under namnen Sven, Christin, Lotta och Gustav.

Dags att försöka följa de olika grenarna. Eva Christina Sandgren arbetar på flera gårdar i Västergötland tills hon så småningom bosätter sig i Göteborg. Hon gifter sig sent, 1883, med Carl Johan Svantesson (1851-1921) men hinner få fyra barn, varav tre överlever . Christina dör 1929 i Göteborg . Hennes tre överlevande barn gifter sig aldrig och den sista, Helena Maria Svantesson, dör 1971 som den sista av sin gren. På sin ålders höst blev hon något av en kändis i Göteborg, en ”småfåglarnas vän” som varje dag matade sina flygande vänner från sin lilla vagn.

b2ap3_thumbnail_Smfglarnas-vn.jpgb2ap3_thumbnail_Smfglarnas-vn.jpg

Sven Johan Sandgren flyttade till Huskvarna nära Jönköping, och bodde där fram till sin död 1928. Även han gifte sig sent, 1894, med Aurore Augusta Ramstedt (1854-1937) och samma år föddes tvillingsönerna Sven Thorsten Sandgren (1894-1935), sjöman, och Thor Olof Sandgren (1894-1970), målare. Bägge sönerna förblev ogifta och barnlösa. Jag lyckades få kontakt med en socialarbetare, som mot slutet av hans liv hade varit Olof behjälplig. Hon skickade mig ett kuvert med ett fåtal fotografier och personliga dokument som hon hade tagit hand om. Jag var naturligtvis glad över att få dessa saker, men här var återigen en utdöd gren av Isak Johan Sandgrens familj.

b2ap3_thumbnail_Hakarp.jpgb2ap3_thumbnail_Hakarp.jpg            

Sven Johan Sandgren, hustrun Aurore Augusta Ramstedt och deras tvillingsöner, Torsten och Olof Sandgren

Maria Charlotta Sandgren (1858-1932) och Regina Fredrika Sandgren (1865-1937) arbetade båda som hushållerskor och hembiträden. De gifte sig aldrig och i bouppteckningarna efter dem anges givetvis Eva Christinas och Sven Johans barn som arvingar, men också; 

Avlidne broderns, förmannen Gustaf Sandgrens och hans hustru Maria Sandgrens barn ;
a / Lydia Hawley , änka efter sjökapten Hawley
b / Anna Kristina Sandgren
c / Elin Maria Sandgren - alla bosatta i New York

Aha! Här har vi tydligen en amerikansk gren av den Sandgrenska släkten. Finns det trots allt en grön kvist i USA på denna i övrigt torra gren?

Fortsättning följer …

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Din egen historia
Strövtåg i hembygden
 

Kommentarer 1

Laila Falk den tisdag, 20 september 2016 09:41

Det du skriver om, är en situation som även jag hamnade i för ett antal år sedan. Med hjälp av en mängd brev kunde jag rekonstruera en familj på orten där jag bor. Ursprungligen föddes åtta barn i familjen men tre dog i spädbarnsåldern. Kvar, tre söner och två döttrar. Fyra av dessa barn gifte sig men fick inga egna barn och det femte barnet, Frithiof, förblev ogift. Han dog i St Petersburg. Familjen utraderad från kartan.

Det du skriver om, är en situation som även jag hamnade i för ett antal år sedan. Med hjälp av en mängd brev kunde jag rekonstruera en familj på orten där jag bor. Ursprungligen föddes åtta barn i familjen men tre dog i spädbarnsåldern. Kvar, tre söner och två döttrar. Fyra av dessa barn gifte sig men fick inga egna barn och det femte barnet, Frithiof, förblev ogift. Han dog i St Petersburg. Familjen utraderad från kartan.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild