Får jag lov?

Får jag lov?

Succéprogrammet Let’s Dance fortsätter att locka till sig en storpublik. Inspirerade TV-tittare har med anledning av detta program börjat söka sig till danskurser och dansställen, som därmed upplever en ny vår. Det påstås att dansaktiviteterna i vårt land på senare år har ökat med mellan 30 och 40 procent. Där ser man vilket genomslag media ändå har! 

b2ap3_thumbnail_letsdance-1.jpgb2ap3_thumbnail_letsdance-1.jpg

För ett antal år sedan lade Sveriges Radio ned det utmärkta och mycket uppskattade radioprogrammet Släktband. En formidabel folkstorm, delvis inspirerad och framprovocerad av Sveriges Släktforskarförbund, utbröt och det har sagts att klagomuren aldrig har upplevt en liknande viljeyttring över ett radioprogram. Brev, mail och telefonsamtal strömmade in, och till sist veknade radioledningen, varefter programmet återuppstod och sedan dess har kört för fullt.  

I TV är det glesare mellan släktforskningsinslagen. Vem tror du att du är? återkommer visserligen till hösten och Allt för Sverige, om än tramsigt till tusen med sina krystade tävlingar och sitt tröttsamma Robinsonkomplex, får väl i någon mån sägas handla om släktforskning. Men var finns den seriösa TV-satsningen kring släkt- och hembygdsforskning? Dokumentären? Programmet för nybörjare? Hela Sverige släktforskar? Varje annat fritidsintresse, för att inte tala om den allestädes närvarande idrotten, verkar ha sitt eget program. Bara inte vi ... Kan någon vara snäll och tipsa TV-ledningen och produktionsbolagen om denna brist och vilken storpublik man med rätt koncept skulle kunna nedlägga.  

Vad är då rätt koncept? Hur gör man ett TV-program kring "döingar" utan att det blir allt för mossigt och nördigt. Hur förmedlar man till tittarna det "pirr" som vi som vet vad det handlar om så ofta får uppleva och som är en stor del av fascinationen och motivationen? Skulle det fungera med ett studioprogram med publik och spännande gäster, typ Skavlan eller Hylands hörna. Njae, knappast! Eller kan man lägga upp det som ett fixarprogram i stil med Äntligen hemma? Möjligen, men man får kanske utgå från att många av tittarna redan är släktforskare eller på väg att bli, och därför borde tåla en svindlande resa till olika arkiv och och Internetplatser där både nybörjare och mer erfarna proselyter får sitt. 

Ibland fantiserar jag narcissistiskt om mig själv som charmig programledare i ett sådant program, förslagsvis med titeln Let's släktforska (ingressbilden - OBS! lätt redigerad). Oooo, vilka spännande forskningshistorier jag skulle kunna ta fram och Ooo, hur jag skulle inspirera och entusiasmera. Om jag bara finge ... Där brukar dagdrömmen vanligen sluta. Man får ju inte alltid som man vill. Sällan faktiskt. Man får inte lov ... 

b2ap3_thumbnail_Hippo-II.JPGb2ap3_thumbnail_Hippo-II.JPG

Dans ja, det är inte riktigt min grej. Jag dansar ogärna och illa, vilket är märkligt eftersom jag ju ändå är musiker och borde ha koll på både rytm och synkronisation. När jag någon gång tvingas ut på dansgolvet kommer jag osökt att tänka på Disneyfilmen Fantasia och de dansande flodhästarna (bild ovan). Jag sympatiserar starkt med den arme mannen i Barbro Alvings kåseri ”Morfar” från omkring 1950:  

Det var en karl som var bjuden på en firmabaluns. Det var en lång och ståtlig man och därtill väluppfostrad och med ambitioner. Men han var ingen framstående dansör. Hopbitet, med små kalla svettdroppar i hårfästet, styrde han damerna runt i jazz och vals. Till de bördor han hade att axla hörde också att bjuda upp den kvinnliga chefen. Hon var en munter och dansant dam och konverserade glatt sin kavaljer. När detta pågått en stund öppnade kavaljeren sin mun och sa:  - Håll käften för helvite, jag har det djävligt nog som det är!

b2ap3_thumbnail_68080.jpgb2ap3_thumbnail_68080.jpg

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

HBTQ-förfäder
Hej macken!
 

Kommentarer 2

Eva Johansson den tisdag, 26 juli 2016 22:27

Tv-serien "Din släktsaga" av Marianne Söderberg gillade jag. Tyvärr verkar inte avsnitten finnas tillgängliga på SvtPlay.

Tv-serien "Din släktsaga" av Marianne Söderberg gillade jag. Tyvärr verkar inte avsnitten finnas tillgängliga på SvtPlay.
Lars Åhnström den onsdag, 27 juli 2016 16:00

Ja, tänk hur man kan länka en massa saker till släktforskning. Även den intresserade av serietidningar kan få sitt lystmäte genom att studera Kalle Anka tidningar. Kanske något för de yngsta som kan tycka att släktforskning är en ren pensionärssport ?http://sv.kalleankasverige.wikia.com/wiki/Kategori:Kalle_Ankas_sl%C3%A4kttr%C3%A4d

Ja, tänk hur man kan länka en massa saker till släktforskning. Även den intresserade av serietidningar kan få sitt lystmäte genom att studera Kalle Anka tidningar. Kanske något för de yngsta som kan tycka att släktforskning är en ren pensionärssport ?http://sv.kalleankasverige.wikia.com/wiki/Kategori:Kalle_Ankas_sl%C3%A4kttr%C3%A4d
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild