Birger Jarls ättlingar

Birger Jarls familj 1

 

I år är det jämnt 50 år sedan jag upptäckte att jag faktiskt härstammar från BIRGER JARL. Ja, ja, suckar ni - det är det många som gör! Men min anfader är alltså inte den välbekante riks- och stadsbyggare som står staty på Riddarholmen i Stockholm och vars anletsdrag med modern teknik rekonstruerats (bilden ovan till höger), utan en av många smäländska soldater i början av 1800-talet. BIRGER SONESSON hette han egentligen och så var det väl någon vitter och skojfrisk mönsterskrivare som tyckte att soldatnamnet JARL borde passa till en BIRGER, ergo BIRGER JARL.

Jag började på släktforskares vis att samla på hans ättlingar - men det gick dåligt. Själv härstammar jag från dottern Johanna Börjesdotter (1840-1926) och det finns också en syster Stina, som jag har full koll på. Två av de åtta barnen dog som små, men de fyra ovan uppräknade stretade emot ... Sonen Petter Börjesson hittade jag dock tidigt - han arbetade på 1850-talet som skomakare i Stockholm - och det gick att följa honom ut och in i församlingarna tills han 1859 flyttar till Järfälla. Där gifter han sig med en 40-årig änka, men avlider redan den 30 oktober 1863 i Barkarby. Den lilla dotter, Beata Bernhardina, som hustrun föder den 18 januari 1864, får han således aldrig träffa. Flickan avlider några månader senare, varvid denna gren av släkten dör ut.

Så var det flickorna, Maria och Anna, som utvandrar till Tyskland 1868 respektive 1885. Inte roligt! Tyskland skall en släktforskare helst försöka undvika - i alla fall om det handlar om modern tid, då de drakoniska datalagarna i stort sett omöjliggör vanlig släktforskning. Jag har heller inte kommit någon vart med dem - utan får bida min tid tills någon av databasjättarna släpper just det material jag behöver. Men äldste sonen då, Sven Johan Börjesson, var finns han? I femtio år har jag letat, men utan någon som helst framgång. Så kom då Arkiv Digitals och MyHeritages välsignade personregister BiS (Befolkningen i Sverige 1860-1947) och hat man gesehen. Där finns han ju - som fånge på Karlsborgs fästning:  

Sven Johan Börjesson KARLSBORG fånge 1

Informationen är oerhört detaljerad, man får i princip hela hans levnadshistoria presenterad: Hur han kom till Adolf Fredriks församling 1848 och senare bodde i Jakobs församling, att han har en bror, skomakargesällen Petter Börjesson i Stockholm samt fem systrar i Pjätteryd, samt att han ankom 1853 till Karlsborg. Upprörande är det som framgår av texten i övrigt: "Ostraffad. Tilltalad Oct 1853 i Stockholm för olofligt tillgrepp, men frikänd". Det är alltså inte för några hemska brott som han får sitta på fästning, utan för att han är "försvarslös". Arbetslös skulle vi kanske säga idag - och det var olagligt! Efter två år släpps han och återvänder då till Stockholm. Det går dåligt även i fortsättningen - undra på det efter en sådan start - och till sist hamnar han på Långholmen:

Långholmen 1858 1859

Långholmens liggare är också ytterst detaljerade och man kan följa hans något slingriga karriär fram till den 31 September 1860 (fanns detta datum 1860?) då han skrivs ut från Långholmen efter 2 år och 6 månader för 2:a resan stöld. Vart tar han vägen? Ingen vet! Man kan tycka att han borde finnas med i Sveriges Dödbok, som ju börjar just detta år - men så icke. Förmodligen finns det ett antal dödsfall på 1800-talets mitt som undgått excerpisterna och ledningen för Namn åt de döda. Det kan vara sjukhusjournaler, arbetsinrättningar, sinnessjukhus, fängelser, häkten o.s.v. Kanske dags för en systematisk genomgång, särskilt av huvudstadens alla källserier, som tycks innehålla dödsnotiser, som inte registrerats på något annat ställe.

Morbro

Den första "rullan" på Långholmen innehåller ytterligare spännande detaljer, särskilt denna som satte myror i huvudet på mig:

En morbor! Skohandlaren Bengt Lönnqvist, vistas dels i Solna dels i Pjätteryd. Vem är nu detta? Raskt tillbaka till Pjätteryd, och visst, Sven Johans mor, Beata Petersdotter, har en yngre bror Bengt Peterson (1816-1886) som tar namnet Lönnqvist och blir välbeställd handlare i Stockholm.

Hans bouppteckning ger nya häpnadsväckande ledtrådar: Lägg märke till att namnet BIRGER ofta skrivs som BÖRJE.

 

 

Stockholms rådhusrätt 1 a avdelning A AB F1A 703 1886 Bild 2450 Sida 372 1

Man noterar genast att systersonen Sven Johan Börjesson saknas bland de uppräknade arvingarna - alltså bör han ha avlidit före 1886 och förmodligen rätt snart efter frisläppandet från Långholmen 1860.

Den stora nyheten är naturligtvis uppgiften om att systerdottern Maria Börjesdotter är gift med Arbetaren Peter Jakobsson. Tyvärr vet man inte var dessa befinner sig, inte heller systern Anna Börjesdotter. Men namnet på Marias man låter väldigt svenskt. Kan hon ha återvänt från Tyskland och gift sig med en ungdomsvän? Eller har hon träffat Peter Jakobsson i Tyskland och gift sig med honom där? Hur som helst, ny information är verkligen detta - tack vare rika morbror i Stockholm.

När jag för 50 år sedan besökte min farmors yngsta syster i Kristianstad pekade hon på ett väggur och sa: Den där klockan ärvde min mormor (Johanna Börjesdotter) från en bror i Stockholm. Jag har alltid trott att detta måste ha varit Sven Johan Börjesson - men så icke. Det var en morbror, inte en bror. 

Nyårslöftet - eller i alla fall ambitionen - för 2019 blir således för min del att försöka hitta den där Peter Jakobsson och genom honom så småningom fånga in Maria och deras eventuella barn. Om Sven Johan Börjesson har jag inte så väldigt mycket hopp. 

Men man ska aldrig säga aldrig!

 

GOTT NYTT ÅR

alla flitiga släkforskare!

 

Ingressbilden på Birger Jarl är från MEDELTIDSMUSEUM, Stockholm

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Svenskarnas etniska rensning
Databasernas år
 

Kommentarer 5

Lars Åhnström den onsdag, 02 januari 2019 18:52

Enligt söksidan för FamilySearch så finns det ett par, Peder Jacobsen och Marie Byrgesdatter, som får en dotter 1867 i Danmark. Kanske, men inte troligt, så kan det vara något att fundera på. Danmark ligger ändå inklämt mellan Sverige och Tyskland.

Enligt söksidan för FamilySearch så finns det ett par, Peder Jacobsen och Marie Byrgesdatter, som får en dotter 1867 i Danmark. Kanske, men inte troligt, så kan det vara något att fundera på. Danmark ligger ändå inklämt mellan Sverige och Tyskland.
Ted Rosvall den onsdag, 02 januari 2019 20:04

Spännande tips - tack för det - men mamman hette Ane Marie och var dessutom alldeles för gammal ...

Spännande tips - tack för det - men mamman hette Ane Marie och var dessutom alldeles för gammal ...
Britt-Mari Lindqvist Lindqvist den måndag, 07 januari 2019 13:21

Hej Ted! Jag känner igen det ständiga sökandet efter förfäder. Vi sågs i Oslo och är födda i Västerås båda, kom vi fram till.
Jag har en spännande släktgren Wadell ända bak till 1500 talet, som jag skulle kunna skicka in tilll Genealogen, men vill vara mer säker.
Att du är kyrkomusiker också gör att jag vill fråga dig :
Vad vet du om organister och klockare under slutet av 1700-talet? . I Gränna och Torshälla?
Organisten och klockaren med mera Anders Wadell född 1753 02 08 och Johan(nes?) Wadell född 1755, verksam i Torshälla och Vallby i Södermanland. De dog två år efter varandra 1827 resp 1829 och deras första söner döptes till Jacob.....men båda sönerna dog tidigt. På något sätt är de släkt med frälseinspektor Lars Wadell i Skärsätra, Lyckås, född 16/ 6 1741 i Käpplunda i Skövde..
Johan blev min farmors farmors far. Lustigt nog gifter sig en inblandad ättling på farfars fars sida Signe Elisabeth Sävelin med Hjalmar Albert Wadell,född 1882 06 10 i Vrigstad, som visar sig vara barnbarnsbarn till Anders Wadell i Gränna.
Jag vill tro att Anders och Johan(nes) delade inackordering i Gränna på Gård no 8 (Gränna hfl A1:6 sid 19 och hfl Ai:8 sid 11) är bröder och att Johan tog sig till Torshälla.
Kan jag påstå detta?
Vill du läsa hela historien?

God fortsättning på 2019 till alla!

Britt-Mari Lindqvist

Hej Ted! Jag känner igen det ständiga sökandet efter förfäder. Vi sågs i Oslo och är födda i Västerås båda, kom vi fram till. Jag har en spännande släktgren Wadell ända bak till 1500 talet, som jag skulle kunna skicka in tilll Genealogen, men vill vara mer säker. Att du är kyrkomusiker också gör att jag vill fråga dig : Vad vet du om organister och klockare under slutet av 1700-talet? . I Gränna och Torshälla? Organisten och klockaren med mera Anders Wadell född 1753 02 08 och Johan(nes?) Wadell född 1755, verksam i Torshälla och Vallby i Södermanland. De dog två år efter varandra 1827 resp 1829 och deras första söner döptes till Jacob.....men båda sönerna dog tidigt. På något sätt är de släkt med frälseinspektor Lars Wadell i Skärsätra, Lyckås, född 16/ 6 1741 i Käpplunda i Skövde.. Johan blev min farmors farmors far. Lustigt nog gifter sig en inblandad ättling på farfars fars sida Signe Elisabeth Sävelin med Hjalmar Albert Wadell,född 1882 06 10 i Vrigstad, som visar sig vara barnbarnsbarn till Anders Wadell i Gränna. Jag vill tro att Anders och Johan(nes) delade inackordering i Gränna på Gård no 8 (Gränna hfl A1:6 sid 19 och hfl Ai:8 sid 11) är bröder och att Johan tog sig till Torshälla. Kan jag påstå detta? Vill du läsa hela historien? God fortsättning på 2019 till alla! Britt-Mari Lindqvist
Gäst
Gäst - Per Larsson den tisdag, 08 januari 2019 21:37

Finns ett litet stycke i Folkets Röst 1858-02-10 i samband med att Sven Johan döms för andra resan stöld, om du inte sett det redan.

Finns ett litet stycke i Folkets Röst 1858-02-10 i samband med att Sven Johan döms för andra resan stöld, om du inte sett det redan.
Gäst
Gäst - Marlene Winther den fredag, 17 mars 2023 14:15

Hej Ted! Min morfars mor Sofia Ekvall född Persdotter är dotter till Stina Börjesdotter och Per Pettersson. Stinas föräldrar var Beata Persdotter och Birger Jarl (Sonesson).

Hej Ted! Min morfars mor Sofia Ekvall född Persdotter är dotter till Stina Börjesdotter och Per Pettersson. Stinas föräldrar var Beata Persdotter och Birger Jarl (Sonesson).
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
25 april 2024

Captcha bild