Hej macken!

Vet du varför det heter bensinmack, det där stället där vi tankar bilen? Om inte, kan jag berätta att ordet mack kommer från initialerna i efternamnen för Oscar Andersson, Nils Peter Matthiason, Gustaf Collin och Helmer Key. De fyra startade ett bolag 1913 som tillverkade bensinpumpar, eller som det då beskrevs: "automatisk mätare av bestämda vätskemängder". Oscar Andersson var uppfinnare och de andra tre var styrelseledamöter i företaget som hette MACK.

Idag återkommer jag alltså med lite Stockholmshistoria. På sommaren hinner jag inte släktforska utan det är framför allt barn och barnbarn som får min uppmärksamhet. Sedan mina söner flyttade till Stockholm för drygt tio år sedan har jag fått anledning att besöka vår huvudstad många gånger, och lärt känna bland annat Midsommarkransen allt bättre. Det är en riktigt trevlig stadsdel med en intressant historia. Framför allt rekommenderar jag författaren Kjell Johanssons romaner från Midsommarkransen. Han har skrivit om både 1900-talet, då stadsdelen växte fram, och om dess tidigare historia.
För ett tag sedan promenerade jag med sonen och hans dotter, mitt ena barnbarn, i Kransen (som stadsdelen ofta kallas) och gick förbi det här huset på Tegelbruksvägen:



Det var här verkstaden låg där den första bensinmacken skapades och tillverkades. Det som var nytt med de här bensinpumparna var att de mätte mängden bensin automatiskt när tanken i bilen fylldes på, så att man såg direkt hur mycket bensin man tankat. Företagsnamnet AB Mack var gjutet på pumparna och det gav sedan ordet bensinmack.

Runt hörnet från verkstadshuset, på Vattenledningsvägen, låg en av de första bensinmackarna. Idag hänger det en skylt där macken låg:



Det här är ju mer bygdehistoria än släktforskning, men det är ju människor som levt en gång som ligger bakom allt. Oscar Andersson har jag inte hittat någon mer information om men de andra tre, som alla har lite mer ovanliga namn, finns sökbara i diverse arkiv.

Helmer Key var tidningsredaktör på Svenska Dagbladet, född i Klara församling i Stockholm 1864 och son till riksdagsmannen Axel Key och hans hustru grosshandlardottern Selma Charlotta Godenius. Både i folkräkningen 1910 och i Rotemansarkivet ser jag att Helmer Keys tre döttrar hade Mac som ett av tre namn. De var födda 1902-1906 och hette Brita Elisabet Mac, Marianne Elisabet Mac och Tyra Elisabet Mac. Egendomligt namnval tycker jag. Mack-bolaget bildades ju inte förrän 1912, hur kom det sig att flickorna fick detta namn så mycket tidigare? Kanske någon som är släkt med dessa vet besked? Och varför fick alla flickorna heta Elisabet? Deras mor hette Märta Elisabet så namnet kom förstås därifrån. Men ändå? Samma namn för alla tre? Märta Elisabet föddes i Göteborgs Domkyrkoförsamling 1880, hennes far var handlanden Sven Börjesson och hans hustru Emilia Aline Lundström. De kunde ju varierat döttrarnas namn med till exempel Emilia och Aline också som var fina namn, tycker jag.
Här kan du läsa om Helmer Key i SBL: https://sok.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=11455

Gustaf Collin hette egentligen Larsson Collin och kom från Lund. Han föddes 1875 och föräldrarna var adjunkten och filosofie doktorn Nils Larsson och dennes hustru Selma Hermina Collin. Han valde alltså inte patronymikon i sitt efternamn utan faderns efternamn. Plus moderns, för Collin var nog lite finare än ett vanligt sonnamn. Modern var född i Riseberga socken 1847 och just den här perioden 1839-1852 saknas födelsebok för Risinge, det finns bara ett antal lösa födelseattester hos Arkiv Digital. I husförhörslängden för Lunds domkykroförsamling 1892-1898 har familjen Larsson Collin i hushållet Christina Maria Sjöberg född 1817, änka efter tulltjänstemannen och kronolänsmnannen J O Collin, vilka jag starkt misstänker är hennes föräldrar. Gustaf Larsson Collin studerade juridik i Lund och blev advokat. Han gifte sig med Alma Kristina Cavallin, född 1876 i Ystad och dotter till kyrkoherden i St Petri församling Samuel Gustaf Cavallin, då redan 48 år gammal. Hennes mor hette Augusta Paulina Isberg och var 16 år yngre än maken. Cavallin var en lärd prästfamilj. Alma Kristinas farfar Samuel Johan Cavallin (1776-1841) var präst i Bjärshög och Oxie. Två av sönerna blev präster, inte bara Samuel Gustaf utan också storebror Severin som även skrev psalmer. Lillebror Christian blev först docent i romersk vältalighet och sedan professor i grekiska och var ledamot av Vetenskapsakademin. Gustaf och Alma Kristina fick minst två barn, kanske fler.

Även Nils Peter Matthiasson Isaksson kom från Skåne, han föddes i Malmö 1868. Han kom från betydligt enklare förhållanden, son till packhusarbetaren Isak Matiasson, som var bondson från Börringe, och dennes hustru Sofia Pålsson. Sofias far var husman i Svedala, dvs torpare, arbetskarl eller hantverkare. När Nils Peter var 18 år emigrerade han till Amerika men återvände hem efter sex år. Tre av hans fem syskon följde i hans spår och emigrerade. I Amerika arbetade Nils Peter bland annat som bokhållare i Kansas men studerade också handelsteknik och handelsorganisation. Han fortsatte som bokhållare efter återkomsten till Sverige och blev sedan industriledare. Han gifte sig med Augusta Bernhardina Svensson, som också kom från Malmö, och de fick fem barn. Augustas föräldrar var slaktaren Nils Svensson och Ingeborg Augusta Mårtensson i Östra Förstaden i Malmö. I september 1888, när Augusta var 15 år, dömdes hennes far för anstiftan till mordbrand. Han fick ett och ett halvt års fängelse och förlust av medborgerligt förtroende för alltid. Redan i januari 1888 hade makarna blivit "varnade och förmanade av pastor för oenighet i äktenskapet" enligt husförhörslängden. Augusta hade redan flyttat hemifrån när domen föll. När hon var 13 år kom hon till en annan familj i Östra Förstaden och står där som "Flickan" i husförhörslängden vilket brukar innebära lillpiga och inte fosterdotter. Ytterligare två av hennes syskon flyttade hemifrån mycket tidigt. Efter att fadern förpassats till fängelset 1888 återvände Augusta hem. Senare arbetade hon på fabrik i Malmö innan hon gifte sig och så småningom blev fabrikörsfru i Stockholm.

Här finns gamla bilder från AB Mack i Midsommarkransen:
http://brftegelbruket.se/for-nyfikna/husets-historia/
http://www.kulturarvstockholm.se/industrihistoria/macken/



På T-banestationen finns den här gamla skissen över Midsommarkransen för ungefär hundra år sedan. Här har jag stått och tittat många gånger och letat upp hus som fortfarande finns kvar. Stadsdelen har fått sitt namn efter en gammal krog som hette Midsommarkransen och som låg på Hägerstens gårds ägor i Brännkyrka socken. Huset stod på den plats som idag är Nioörtsvägen 42. Det är fortfarande krog men numera är det en pizzeria. Sonen bor i nästa kvarter på samma gata och den gamla krogen tänker jag på varje gång jag går förbi här. Det är alltid roligt att få veta mer om platser man befinner sig på.

 

Tillägg 25 juli:

Tack vare Magnus Bäckmarks kommentar får vi veta att Oscar Andersson bytte namn till Alvring, och då blev det ju lätt att hitta honom i arkiven. Även han kom från Skåne, född 1881 i Raus församling i Helsingborg. Hans far Mårten Andersson var mjölnare och kvarnägare i Köpinge och hans mor hette Elna Beata Christiansdotter. Hon kom från Getinge i Halland och de hade bott där båda två tills de gifte sig. Namnet Beata är ganska vanligt i min halländska släkt, kanske är det en regional favorit. När Oscar föddes hade han redan tre äldre syskon och fick sedan en lillebror. När Oscar var fem år flyttade familjen till Söndrum i Halland, som ligger söder om Getinge och närmare Halmstad. Där blev Mårten arrendator på Eketånga Östergård under Vapnö fideikommiss och ytterligare en lillebror och en lillasyster föddes. 1910 dog Mårten, då var han 65 år och hade blivit omyndigförklarad. Någon förklaring finns inte i husförhörslängden. Då hade Oscar redan lämnat hemmet, 1906 flyttade han till Jönköping och sedan till Sundbyberg i Stockholm 1910, innan fadern dog. Då hade han blivit maskiningenjör. I november samma år tog han ut lysning för att gifta sig den 28 december med Helfrid Charlotta Ekman i Halmstad. Hon var född i Torekov och var tre år yngre, men bodde i Halmstad sedan barndomen. Hennes far Hjalmar Theodor Ekman var handlare, liksom sin far, och hennes mor hette Fredrika Charlotta Wulff, båda föräldrarna kom från Torekov. Helfrid Charlotta hade sex syskon, en lillasyster dog tolv år gammal.
Oscar och Helfrid fick minst tre barn, kanske fler. Någon gång på 1920-talet bytte de namn från Andersson till Alvring. Läs mer om Oscar Alvring på Magnus Bäckmarks länk i kommentaren. Där läser jag bl a att rederiet Transatlantics stora beställning var orsak till att Mackbolaget flyttade till den nya lokalen på Tegelbruksgränd. Rederi Transatlantic var min arbetsgivare när jag var till sjöss på 70-talet. Allt hör ihop.

Källor:
Folkräkningar, Rotemansarkivet, Kyrkböcker, Wikipedia, SBL

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Får jag lov?
Hjälp från ovan?
 

Kommentarer 4

Bengt Grufman den söndag, 24 juli 2016 21:55

Min farfar byggde till sin familj ett av de första husen i Midsommarkransen. Det finns kvar på nuv Lötmogatan. Han var arbetsledare för bygget av de första flerfamiljshusen där, anställd av Percy H:son Tamm. Där var många suspekta fastighetsaffärer, konkurser och rättegångar. Jag har trängt in det mesta om Midsommarkransen för att få veta hur min farfar blev utnyttjad och lurad.Författaren Kjell Johansson bodde som barn granne med farfar. Kjell har skrivit en trevlig och läsvärd trilogi med handling förlagd i Midsommarkransen från sin barndom. Det är en släktromanserie som börjar med "Huset vid flon", dvs där han bodde. Läs den !Även "Årstafruns dolda dagböcker" av Kristina Eriksson eller Lars Widdings "På Årstafruns tid" är trevliga att läsa med koppling till det värdshus som låg i Midsommarkransen./Bengt

Min farfar byggde till sin familj ett av de första husen i Midsommarkransen. Det finns kvar på nuv Lötmogatan. Han var arbetsledare för bygget av de första flerfamiljshusen där, anställd av Percy H:son Tamm. Där var många suspekta fastighetsaffärer, konkurser och rättegångar. Jag har trängt in det mesta om Midsommarkransen för att få veta hur min farfar blev utnyttjad och lurad.Författaren Kjell Johansson bodde som barn granne med farfar. Kjell har skrivit en trevlig och läsvärd trilogi med handling förlagd i Midsommarkransen från sin barndom. Det är en släktromanserie som börjar med "Huset vid flon", dvs där han bodde. Läs den !Även "Årstafruns dolda dagböcker" av Kristina Eriksson eller Lars Widdings "På Årstafruns tid" är trevliga att läsa med koppling till det värdshus som låg i Midsommarkransen./Bengt
Eva Johansson den måndag, 25 juli 2016 00:08

Bengt! Vad intressant! Ja, Midsommarkransen tillkom väl kring förra sekelskiftet som en ny arbetarstadsdel? Många av sekelskifteshusen verkar vara kvar fortfarande. Att det var så det gick till som du beskriver visste jag inte. Kjell Johanssons böcker har jag läst, men trilogin läste jag flera år innan jag kom dit första gången så jag får nog snart läsa om de böckerna. Det är väl sin egen släkt och familj han skriver om? En av böckerna har jag för mig handlar om 1800-talet, innan Midsommarkransen fanns som stadsdel. Även Kristina Ekero Erikssons bok har jag läst och rekommenderar den också varmt.

Bengt! Vad intressant! Ja, Midsommarkransen tillkom väl kring förra sekelskiftet som en ny arbetarstadsdel? Många av sekelskifteshusen verkar vara kvar fortfarande. Att det var så det gick till som du beskriver visste jag inte. Kjell Johanssons böcker har jag läst, men trilogin läste jag flera år innan jag kom dit första gången så jag får nog snart läsa om de böckerna. Det är väl sin egen släkt och familj han skriver om? En av böckerna har jag för mig handlar om 1800-talet, innan Midsommarkransen fanns som stadsdel. Även Kristina Ekero Erikssons bok har jag läst och rekommenderar den också varmt.
Magnus Bäckmark den måndag, 25 juli 2016 08:47

Oscar Andersson bytte namn till Alvring, se http://aef.se/Kuriosa/Macken.pdf.

Oscar Andersson bytte namn till Alvring, se http://aef.se/Kuriosa/Macken.pdf.
Eva Johansson den måndag, 25 juli 2016 23:27

Magnus! Stort tack för din länk! Vad roligt att få veta! Nu har jag gjort ett tillägg i bloggen om Oscar Andersson.

Magnus! Stort tack för din länk! Vad roligt att få veta! Nu har jag gjort ett tillägg i bloggen om Oscar Andersson.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild