Kopulerande papper

En epidemi härjar på mitt skrivbord, en epidemi som torde vara vanligt förekommande bland släktforskare. Jag kallar den för kopulerande papper.

Symptomen är enkla att identifiera: jag sätter mig ner vid datorn med en bunt med forskningsanteckningar som ska matas in i Disgen. Under inmatningen inser jag att jag inte har följt en person bakåt. Kanske finns hon redan i min dator? Nej, men jag har ju inte kollat upp hennes föräldrar! Så jag loggar in på AD Online, letar fram föräldrarna, konstaterar att inte heller de finns med i databasen och fortsätter att följa släktleden bakåt. Efter att ha börjat med ett dussin blandade släktforskningspapper sitter jag plötsligt med ett femtiotal fullklottrade nya papper. På något sätt lyckas anteckningarna på egen hand föröka sig.

Hur medicinerar man då mot denna åkomma?

Något riktigt verkningsfullt botemedel finns inte i dagsläget. Symptomen lindras dock genom fortsatt inmatning. Tyvärr är det oerhört vanligt att epidemin sätter ny fart när ytterligare personer kollas upp och nya släktled följs bakåt. Riktigt rörigt blir det förstås när i stort sett varenda individ som påträffas finns med någonstans i databasen. Då gäller det att vara koncentrerad medan personerna kopplas ihop och att inte stöna alltför högt medan högen av nerklottrade papper växer sig allt högre på skrivbordet…

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Okända guldgruvor
DNA revolutionerar släktforskningen
 

Kommentarer 1

Maria Andersson den lördag, 18 januari 2014 21:01

Jag skrattade gott åt din beskrivning av dessa papper! Jag har massor och brukar ibland ha glömt vem personen jag har skrivit om på papperna är knutna till i mitt träd. Du har rätt om att när man är färdig med ett papper har man två nya!

Jag skrattade gott åt din beskrivning av dessa papper! Jag har massor och brukar ibland ha glömt vem personen jag har skrivit om på papperna är knutna till i mitt träd. Du har rätt om att när man är färdig med ett papper har man två nya! :D
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
16 april 2024

Captcha bild