Kungen är död!

MIHAI-kollage_20171217-202246_1

Det var den 5 december 2017 han, 96 år gammal, insomnade i sitt hus i Aubonne i Schweiz: H.M. Kung Mikael av Rumänien, den kanske allra siste av huvudpersonerna i Andra Världskriget. Men hans otroliga levnadshistoria går längre tillbaka än så. Redan 1927 (smaka på den!), sex år gammal, ärvde han den rumänska tronen efter sin farfar, Kung Ferdinand. Egentligen var det hans far, Kronprins Carol, som borde ha tillträtt, men eftersom denne hade uppfört sig illa hade han blivit struken ur tronföljden. Tre år senare kom Carol emellertid tillbaka, avsatte sin son, och intog själv tronen som Kung Carol II. Tio år senare blev han ånyo avsatt, denna gång av diktatorn Antonescu, som tvingade honom att abdikera till förmån för sin son. Om vad som sedan hände kan ni läsa i det kåseri med namnet "Unde este Suedezul" som jag 2007, efter ett personligt möte med majestätet, författade för Nättidningen Rötter. (se nedan)

I lördags begrovs den gamle Ex-Kungen i sitt älskade hemland. Stora människoskaror hade samlats för att ta farväl av sin tidigare regent. Från Europas alla hörn kom nuvarande och tidigare statsöverhuvuden, däribland Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia, för att hedra den bortgångne. Till och med den Rumänska regeringen, som under mer än ett halvsekel behandlade honom som vore han nationens fiende, fanns på plats.

Några genealogiska nedslag kring Kung Mikael, eller MIHAI, som han kallades i Rumänien, kan kanske vara av intresse:

  • Han föddes den 25 oktober 1921 på slottet Peles nära Sinaia, norr om Bukarest.
  • Fadern var som sagt den blivande Kung Carol II (1893-1953) - modern Prinsessan Helena av Grekland (1896-1982). Äktenskapet slutade med skilsmässa 1928.
  • Kung Mikael tillhörde ätten HOHENZOLLERN - samma släkt som regerade i Preussen och Brandenburg och som kom att förse Tyskland med tre Kejsare; Wilhelm I, Fiedrich III och Wilhelm II.
  • Han var barnbarns barnbarn på två sätt till Drottning Victoria av England (1819-1901): Dels genom dennas dotter Vicky (1840-1901), som blev Tysklands Kejsarinna i 99 dagar och vars dotter Sofia av Preussen (1870-1932) gifte sig med Kung Konstantin I av Grekland och därmed blev mormor till Mikael - men också via Victorias son, Alfred (1844-1900) , Hertig av Edinburgh och av Sachsen-Coburg och Gotha, vars dotter Marie (1875-1938) gifte sig med Ferdinand av Rumänien, blev drottning av detta land och farmor till Mikael.
  • Han var också barnbarns barnbarn till Kong Christian IX av Danmark (1818-1906), via dennes son, Kung Georg I av Grekland (1845-1913), och sonson, Kung Konstantin I (1868-1923), Mikaels morfar.
  • Den 20 november 1947 var han gäst vid blivande drottning Elisabeths bröllop med Löjtnant Philip Mountbatten, som trots att de var födda samma år (1921) tillhörde två olika generationer den grekiska kungafamiljen. Philip, var (och är) egentligen Prins av Grekland och Danmark, samt kusin till Mikaels mor, Drottning Helena av Rumänien.
  • Mikaels antavla består av idel ädel adel, men med några aparta inslag ... Det handlar om två "mesallianser", framtvingade av Napoleon Bonaparte, Fransmännens kejsare. 1806 giftes arvprinsen Karl av Baden bort med Stéphanie de Beauharnais, avlägsen släkting till Kejsarinnan Joséphine, och två år senare tvingades arvprinsen Karl av Hohenzollern-Sigmaringen att gifta sig med en släkting till Napoleons svåger, Joachim Murat. Kung Mikael härstammar från båda dessa par. 
  • Även ätten Romanov förekommer flitigt i Mikaels antavla. Dels var hans farmors mor Storfurstinnan Maria Alexandrovna av Ryssland (1853-1920), dotter till Tsar Alexander II, dels var hans morfars mor Storfurstinnan Olga Konstantinovna av Ryssland (1851-1926). Dessa båda var kusiner och barnbarns barn till Kejsarinnan Katarina II - Katarina den Stora.
  • Hade Mikael också några svenska förfäder. Mja... Inte inom huset Bernadotte, och knappast heller inom huset Holstein-Gottorp, även om det senare har ett stort antal ättlingar i Baden och i Ryssland, men förvisso inom huset VASA. Hur många? Det får bli en uppgifter för mina läsare att bena ut!

Nu till veckobrevet från 2007:

b2ap3_thumbnail_Regina-Maria_38.jpgb2ap3_thumbnail_Regina-Maria_38.jpg

Unde este Suedezul?

Det var så han sa, Kung Michael av Rumänien, 86, när han på väg ut från evenemanget plötsligt vände sig mot entouraget med denna fråga: Unde este suedezul?  Det betyder: Var är svensken? Och svensken var alltså lilla jag, närvarande vid lanseringen av min senaste bok, Marie of Romania – Images of a Queen, som någon timma tidigare inför det rumänska kungaparet och ca 130 intresserade och nyfikna presenterat bildalbumet om kungens farmor, den romantiska och talangfulla Marie av Edinburgh, Rumäniens kronprinsessa och drottning.

Snabbt knuffades jag fram för att byta några ord med denne vördnadsbjudande monark, unik i sitt slag, världens kanske mest historiske ännu levande personlighet och tidsvittne. Han är överlevaren, det sista statsöverhuvudet från andra världskriget, samtida med Hitler, Stalin, Churchill och Roosevelt. Född 1921, kung första gången 1927, avsatt av sin far 1930 för att sedan för andra gången bestiga tronen 1940, mitt under brinnande krig och under den tyskvänlige fascistdiktatorn Antonescus skräckvälde.

23 år gammal genomför Kung Michael en statskupp, avsätter diktatorn och ansluter omedelbart Rumänien till alliansen mot Hitler, en oerhört modig insats, som enligt historikerna torde ha förkortat andra världskriget med upp till ett halvår. Rumänien försåg nämligen den tyska krigsmaskinen med olja, något som omedelbart upphörde efter statskuppen. Vad detta kan ha betytt i form av minskat mänskligt lidande, stopp för judeutrotningen och andra hemskheter kan man bara spekulera i.  

Trots kungens på många sätt avgörande insatser svek västmakterna honom skamlöst efter kriget, och lät ryssarna marschera in i hans land. Till att börja med var han så populär att inte ens den nya kommunistiska regimen vågade avsätta honom. Han var en folkhjälte, och som sådan ärades han vid de obligatoriska röda paraderna och uppställningarna, jämsides med stora porträtt av Lenin och Stalin. En kung under hammaren och skäran. 1947 tvingade dock kommunisterna honom under pistolhot att abdikera, varefter han gick i en 50-årig landsflykt. Ingenting fick han med sig, utan blev tvungen att försörja sig med än det ena, än det andra, som kycklingfarmare, flygplansmekaniker och börsmäklare.  

1989 störtades Rumäniens förfärlige diktator, Nicolae Ceausescu, och många hoppades då att ex-kungen skulle komma tillbaka och tillsammans med de progressiva krafterna i landet leda Rumänien ut ur misären och förtrycket. Tyvärr sjanghajades revolutionen av ett gäng kvardröjande kommunister, varför kungen fick vänta ytterligare ett decennium innan han på allvar kunde återvända till sitt land. Den nya regimen har bett om ursäkt för den behandling han utsattes för, betraktar honom som en f.d. statschef och har för några år sedan givit honom ett litet residens samt ställt en liten stab till hans förfogande. Hans äldsta dotter, Margarita, en gång påtänkt som blivande drottning i både England och Sverige, bor numera permanent i Rumänien och arbetar intensivt med sin egen stiftelse, Princess Margarita Foundation, för att lindra nöden bland Rumäniens miljoner fattiga, särskilt när det gäller alla gatubarn och barnhusbarn.

Och vad frågade då kungen ”suedezul”? Jo, hur det kunde komma sig att en svensk intresserade sig för Rumänien och det rumänska kungahuset. Jag berättade då för kungen att det finns en rad genealogiska kopplingar mellan det svenska kungahuset, både via den gamla Vasa-dynastien och den nya med namnet Bernadotte, och huset Hohenzollern, som den rumänska kungafamiljen tillhör. Jag gav några exempel, varpå den livliga och alerta Drottning Anne fyllde på med flera. Jag dristade mig också att nämna att jag själv, liksom kanske ett tusental andra svenskar faktiskt är släkt med henne på relativt nära håll – åtminstone ur ett släktforskarperspektiv. 

Drottningen häpnade! 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Julfunderingar
Var det skillnad på en ryttare och en husar?
 

Kommentarer 2

Ted Rosvall den måndag, 18 december 2017 11:10

Glömde i hastigheten en koppling till det svenska kungahuset: Den Stéphanie de Beauharnais, som blev Storhertiginna av Baden och som Kung Mikael härstammade ifrån, tillhörde samma släkt som Eugéne de Beauharnais, Napoleons styvson, som fick titeln Hertig av Leuchtenberg. Han var far till Joséphine av Leuchtenberg (1807-1876)- AKA Drottning Josefina av Sverige och Norge. Från henne härstammar naturligtvis större delen av det danska kungahuset och hela det norska.

Glömde i hastigheten en koppling till det svenska kungahuset: Den Stéphanie de Beauharnais, som blev Storhertiginna av Baden och som Kung Mikael härstammade ifrån, tillhörde samma släkt som Eugéne de Beauharnais, Napoleons styvson, som fick titeln Hertig av Leuchtenberg. Han var far till Joséphine av Leuchtenberg (1807-1876)- AKA Drottning Josefina av Sverige och Norge. Från henne härstammar naturligtvis större delen av det danska kungahuset och hela det norska.
Johan Eriksson den onsdag, 20 december 2017 19:54

"Till och med den Rumänska regeringen, som under mer än ett halvsekel behandlade honom som vore han nationens fiende, fanns på plats"I Rumänien har kungahusets överhuvud, numera med titeln (även använd i det rumänska parlamentet då det nya överhuvudet höll tal där efter kung Mikaels död) Hennes Majestät Margareta den Rumänska Kronans -Väktare, legal status av före detta statschef och åtnjuter i officiella sammanhang statsprotokoll. Det som växt fram är väl närmast att se som en med den rumänska republiken samexisterande halvofficiell parallellmonarki.

"Till och med den Rumänska regeringen, som under mer än ett halvsekel behandlade honom som vore han nationens fiende, fanns på plats"I Rumänien har kungahusets överhuvud, numera med titeln (även använd i det rumänska parlamentet då det nya överhuvudet höll tal där efter kung Mikaels död) Hennes Majestät Margareta den Rumänska Kronans -Väktare, legal status av före detta statschef och åtnjuter i officiella sammanhang statsprotokoll. Det som växt fram är väl närmast att se som en med den rumänska republiken samexisterande halvofficiell parallellmonarki.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild