Mina mormödrar och jag

När man släktforskat ett tag och fyllt sin antavla med många personer, är det lätt att börja fundera: Undrar om jag forskat rätt? Är alla dessa anfäder och anmödrar verkligen mina släktingar? Har jag läst eller tänkt fel någonstans? Skrev prästen fel? Finns det familjehemligheter så att någon av mina anor har ”fel” föräldrar?

Risken för att fel smyger sig in ökar i takt med att antavlan växer och hur noggrann man än är att kolla i alla källor, kan man aldrig bli riktigt, riktigt säker. Eller? Kan man det? Ja, numera kan man faktiskt, när förutsättningarna är de rätta, bli helt säker. Det går nämligen i många fall att kontrollera släktskapen med hjälp av DNA-test. Till och med när det rör sig om släktskap flera hundra år bakåt i tiden.


De 10 kvinnorna i min raka mödernelinjeDe 10 kvinnorna i min raka mödernelinjeTa mina mormödrar till exempel. Jag har nio stycken. Ja, alltså, jag har förstås egentligen bara en mormor. Men jag brukar tänka på den långa raden av kvinnor på min mors raka mödernelinje som "mina mormödrar". Jag har spårat min mödernelinje tio generationer tillbaka till Brita Jonsdotter som var född ca 1630 och bodde i Bispgården i östra Jämtland. Tio generationer betyder tio risker till att jag forskat fram fel släktskap. Men i det här fallet vet jag att allt är rätt, jag är verkligen dotterdotterdotterdotterdotterdotterdotterdotterdotterson till Brita Jonsdotter!

Hur kan jag vara säker på det? Jo, jag har testat mitt så kallade mitokondrie-DNA. Det är den del av DNA som ärvs uteslutande från mor till barn. Ett DNA som jag alltså ärvt från min mormors mormors mormors… och så vidare. Testet visade att jag har en DNA-typ som bär namnet H23. Och jag vet att även Brita Jonsdotter hade H23, vilket innebär att min framforskade mödernelinje är korrekt.

Men… hur kan jag veta vad Brita hade för DNA? Hon levde ju för mer än 300 år sedan. Nej, jag har inte tillbringat någon mörk höstnatt på kyrkogården i Bispgården med spade och fotogenlykta, grävandes efter Britas Jonsdotters kvarlevor... Man behöver inte gräva upp de döda för att få fram deras DNA. Det är nämligen så att en annan släktforskare, som via sin raka mödernelinje härstammar från en annan av Britas döttrar, också har DNA-testat sig. Och denna släktforskare visar sig ha samma DNA-typ som jag, H23, en typ som är väldigt ovanlig i Norden. Detta bevisar att våra raka mödernelinjer sammanstrålar i en och samma kvinna. Och därmed vet vi båda att de släktlinjer vi forskat fram stämmer med verkligheten. Det är en skön känsla att veta säkert att släktlinjen verkligen stämmer ända ner till 1600-talet.

Att kunna verifiera långa släktlinjer är en av de stora möjligheterna med DNA-släktforskning. I takt med att allt fler testar sig, kommer allt fler släktlinjer att bli säkerställda. Och eftersom mina mormödrar finns i många andras antavlor, så har jag med mitt DNA-test hjälpt många andra att bli säkra på en del av sina anor. Tillsammans bygger nu vi släktforskare ett nät av DNA-verifierade släktlinjer. Vila i frid, mina mormödrar – tack för att ni fanns!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Kolla alltid!
Det man inte vet att man letar efter
 

Kommentarer 2

Magnus den lördag, 23 januari 2016 23:51

Intressant inlägg och skoj att du kunde genomföra det tack vara att du och din avlägsnas släkting båda testat er!Rent teoretisk måste det väl vara så att det skulle kunna vara fel i era båda linjer och att ni har en annan gemensam förmoder. Men sannolikheten för det lär vara så liten att den kan betraktas som i princip obefintlig. Här du något motsvarande projekt på gång med "dina farfäder"?

Intressant inlägg och skoj att du kunde genomföra det tack vara att du och din avlägsnas släkting båda testat er!Rent teoretisk måste det väl vara så att det skulle kunna vara fel i era båda linjer och att ni har en annan gemensam förmoder. Men sannolikheten för det lär vara så liten att den kan betraktas som i princip obefintlig. Här du något motsvarande projekt på gång med "dina farfäder"?
Ingbritt Hedin den torsdag, 27 januari 2022 14:35

Reg och klart

Reg och klart
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild