NIXON

Landsarkivet i Vadstena började för mer än 20 år sedan producera en databas, som fick det något märkliga arbetsnamnet NIXON. Rätt uttolkat står detta namn för

NÖDVÄNDIGT INDEX OMFATTANDE NAMN

 

Idén är inte så tokig. Det behövs verkligen någon sorts generalregister över personnamn i olika typer av biografiska verk, släktkalendrar, studentmatriklar, herdaminnen, jubileumsskrifter samt yrkesspecifika monografier över t.ex. postmästare, lantmätare, läkare, tulltjänstemän o.s.v. Det gick väl an på den tid då man själv kunde botanisera bland hyllorna och kolla varenda personregister, men numera måste ju de flesta böcker av den här typen beställas upp från källarvalv och depåer, och hur skall man då veta vilka av dem som kan tänkas innehålla den eftertraktade informationen?

NIXON omfattar drygt en halv miljon poster, rikstäckande men med tyngdpunkt på landsarkivets eget distrikt, Östergötland, Småland och Öland. Tidigare fanns det bara tillgängligt i forskarsalen på Vadstena landsarkiv, men lär idag finnas på samtliga landsarkiv samt på Riksarkivet. Det går också att införskaffa hela registret på CD:  http://webbutik.riksarkivet.se/se/produkter/cd-dvd/nixon.html

Ordet NÖDVÄNDIGT får en att reflektera en smula över vad i en släktforskares tillvaro och gärning som kan beskrivas med detta starka ord. TILLGÄNGLIGHET hamnar med all rätt högt upp på listan, och den har under det senaste decenniet verkligen förbättrats på ett närmast revolutionerande sätt. SVAR, Arkiv Digital, Ancestry och några till förser oss idag med digitala bilder på de viktigaste källserierna. Nyttjandet av dessa resurser förenklas enormt av alla de databaser som Sveriges Släktforskarförbund, SVAR, Stockholms Stadsarkiv, Ancestry, Föreningen DIS och många andra fortlöpande förser oss med. Som vanligt utgår tillsägelsen och varningen:

Lita aldrig på register! Kolla varje enskild registeruppgift med verkligen, d.v.s. med relevanta primärkällor!

Detta sagt, är det förstår julafton varje gång ett nytt register eller en ny databas ser dagens ljus. I år kan vi glädja oss över flera nya, spännande resurser: Sveriges Befolkning 1910, Rotemannen II och en hel del annat. De flesta av dessa nya produkter känner vi till flera år i förväg, vet att de är på G och väntar otåligt på deras ankomst. Databasjätten ANCESTRY väljer däremot att överraska oss med plötsliga nedsläpp, som t.ex. deras födelseregister 1860-1942, deras embryo till husförhörsregister samt nu häromdagen:

Sweden, Selected Indexed Death Records, 1840-1860 and 1878-1942

Sverige, urval av uppgifter om avlidna, 1840-1860 och 1878-1942

Hmmm... Säger den erfarne registerbitaren. Vad är nu detta?

Har vi inte redan ett utmärkt dödregister i form av Sveriges Dödbok 1901-2013, som nu är på väg att utvidgas bakåt i tiden till 1860. Varför satsar Ancestry på ett jätteregister, som faktiskt slår in öppna dörrar och som per definition måste vara rejält mycket sämre än originalet? How so? Jo, därför att Ancestry envisas med att använda fel källor till sina register. I stället för originalkyrkoböckerna, som man ju numera också har tillgång till, väljer man ständigt och obegripligen SCB:s avskrifter, som på alla sätt är en sekundärkälla, fattigare på information, mera svårläst och svårtolkad. Varför konsulterar man inte en vettig arkivarie eller släktforskare i Sverige innan man drar igång dessa megaprojekt?

Perioden 1878-1900 är givetvis i nuläget ändå gefundenes fressen för oss alla. Dessa år finns ju ännu inte i Sveriges Dödbok. Perioden 1840-1860 ser också mycket lockande ut, men förefaller att vara en rännil blott med endast några få församlingar representerade.

Alla register är nödvändiga, men somliga register är mer nödvändiga än andra ...

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Mrs Robert K Brown?
Ståtarekung, nattman och ebenist
 

Kommentarer 1

Mats Ahlgren den måndag, 29 juni 2015 10:47

Nixon finns även tillgänglig i Genealogiska Föreningens forskarsal (i dator)

Nixon finns även tillgänglig i Genealogiska Föreningens forskarsal (i dator)
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild