Nu åker vi!

Nu åker vi!

 

 

Ibland känns det som händelser kommer slag I slag, helt olika delar inträffar och trots att de kan upplevas som totalt motstridiga, så får jag en känsla av att det hänger ihop på något vis.

Delar som vävs ihop till en nästan osynlig väv, en väv som hjälper mig att förstå lite bättre samtidigt som den innehåller olika bilder tagna ur olika vinklar.

 

De senaste dagarna har jag fått uppleva lite av framtidens väv. Jag har påmints om att vi är på väg, vi testar nya stigar, okända men ändå känns de igen.

 

Jag skrev för ett par veckor sedan om det ideella arbetet och vart vi vill. Vad har vi för mål med det arbete som läggs ner, och i lördags drogs riktlinjerna upp för en av de föreningar jag är med i. Ska vi stanna upp, göra en u-sväng och gå tillbaka till det som varit eller ska förändringens vind få råda. Inga stormbyar utan en stilla bris som gör förändring och förflyttning möjlig. Debattens vågor går ibland höga, ibland med stormvarning, men det väsentliga är att vi, när föreningen bestämts sig, att vi arbetar utifrån de riktlinjer som lagts fast, att vi lägger det gamla bakom oss och tittar framåt.

 

 

 b2ap3_thumbnail_Frja.JPGb2ap3_thumbnail_Frja.JPG

 

 

Och framåt det kan det gå på olika sätt. Själv var jag inte med på den släktforskarkryssning som skedde i helgen, men jag har fått mig förtäljt att det var en härlig upplevelse. Inte en helt ny företeelse, men ändå på något sätt annorlunda. Ett större gäng med gemensamma intressen samlas på en liten yta och umgås, jag höll på att säga vare sig man vill eller inte. Det är ju lite svårt att smita iväg efter frukosten eller vid annan tidpunkt, och ändå så finns det en frihet att göra det man tycker bäst om. Jag undrar hur många ledamöter i släktforskarföreningar som kunnat tänka sig detta för ett antal år sedan. Nej, då skulle man vara allvarlig, sitta i dammet och ha vita handskar. Fast det kanske inte var riktigt snällt sagt, men det är skönt att det blåser nya vindar, både till sjöss och inom släktforskargemenskapen.

 

 

 b2ap3_thumbnail_DNAdag.JPGb2ap3_thumbnail_DNAdag.JPG

 

 

På tal om nya vindar, jag kan inte låta bli att koppla till det alltmer framväxande intresset för DNA kopplat till släktforskning. I veckan, tisdagen, var det National DNA Day i USA, då man både tittar tillbaka på allt det som redan uppnåtts och naturligtvis tittar framåt på det som komma skall, eller ska vi säga komma kan.  Intresset för den här typen av forskning sprider sig inom många olika grenar. Vi vet att forskarna nu kommer fram med nya rön om mänsklighetens historia, om inte varje dag så åtminstone varannan. Tidigare teorier kullkastas och nya kommer fram. Ibland tar det inte lång tid innan även de nya rönen ställs på huvudet och ytterligare en teori lanseras. Från den historiska forskningen är inte steget långt till att använda den nya tekniken för att visa på rimligheter och orimligheter i vår egen släktforskning. De senaste dagarna har vi också fått läsa om den ena efter den andra framgången i sökande efter okända fäder, både i ganska nära tid och mer avlägsen. När vi kan kombinera det nya med det gamla så vinner vi många segrar, något som inte varit möjligt om vi bara suttit still i båten och inte tagit till oss det nya.

Det har varit en kraftig ökning av aktiviteten runt DNA de senaste dagarna, mestadels beroende på att alla leverantörer av tester firat DNA-dagen med att sänka sina priser och för alla som vet hur det ser ut vid en riktig realisation, förstår att det varit och är en anstormning av köpsugna. Passa på, företaget med bäst täckning i Sverige har rea fram till fredag morgon klockan 07:00  

Framtiden innehåller mycket som vi inte känner, men vi ska inte vara rädda att testa nytt, om vi samtidigt tar med oss det goa av det vi lärt oss tidigare.

 

Bilden på båten är från Viking Line.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Barnhusbarn i arkiven
Men, älskade barn, det kan jag inte ... !
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild