PRESS RELEASE för Moster Augusta

PRESS RELEASE för Moster Augusta

Innan vi dyker in i dagens epistel, måste jag få säga några ord om lördagens sensation, snart 88-årige Owe Thörnqvist, som slog alla och sig själv med häpnad, när han  i den svenska uttagningen inför Eurovision Song Contest glatt seglade vidare till finalen. Låten var kanske inte så märkvärdig, men den framfördes med smittsam musikantisk glädje och entusiasm. Det var bara så roligt att se denne veteran - jag var ett år gammal när han startade sin karriär - bli vederbörligen hyllad. Man behöver uppenbarligen inte vara fjunig tonåring för att platsa i dessa sammanhang. 

b2ap3_thumbnail_Owe.jpgb2ap3_thumbnail_Owe.jpg

Så över till dagens ämne - PRESS RELEASE. Vad är då detta? Jo, information, som någon vill skall komma fram. Det kan vara politiker, myndigheter, föreningar, kända personer eller företag. Ibland ordnas det med presskonferenser eller med presentationer på nätet. Gemensamt för dessa yttringar är att det måste vara något stort, relevant och viktigt. PRESS RELEASE håller man inte för vardagens små allehanda. Helst bör innehållet i releasen eller presskonferensen också återspegla sanningen, även om en viss amerikansk president tycks ha fått dispens från just denna del. 

En annan sorts PRESS RELEASE är det när de digitala företagen publicerar nya tidningar och årgångar, miljontals sidor, som därmed blir tillgängliga och sökbara. En gång i månaden får jag ett nyhetsbrev från den kanske störste aktören på detta område, Genealogybank.com, som presenterar alla de nya resurser, som tillkommit sedan förra månadsskiftet. Listan är uppdelad på delstater och för varje post kan man se vilka årtal och tidningar, som just tillgängliggjorts. I förrgår kom jag att betrakta följande nya post från New Jersey:

Jersey Journal, Jersey City 1924-1960

Var det inte där Moster Augusta bodde - ni vet den utvandrade Augusta Matilda Wetterlind från Tiarp, som jag för ett drygt år sedan bloggade om. I ett århundrade hade hon varit försvunnen, när jag möjligen återfann henne i diverse amerikanska källor på nätet. Läs hela artikeln här:

http://www.genealogi.se/blog/entry/pa-jakt-efter-moster-augusta

Min slutkläm var denna: "Det mesta talar således för att jag är på rätt spår, men än så länge har jag inte lyckats få död på vare sig Augusta eller hennes man".

Det har jag nu! Efter bara några minuters letande förmådde de digitala tidningarna förse mig med ingressbildens dödsnotis för Augusta, som avled 1943 30/5 i Jersey City. Även makens, Charles A Dale, obituary fick jag fram, och den var än mer generös med uppgifter. Bl.a. framgick hans exakta födelsedatum, 1860 28/4. I svenska EMIBAS finns det endast en person som rätt matchar detta: Olausson, Carl Anton, Dräng * 28/4 1860 i Björketorp, Göteborgs och Bohus län, Utvandrad 28/2 1888 från Göteborgs domkyrkoförs till Amerika. Kan det vara han, tro...?

De digitala tidningarna är en formidabel guldgruva för alla släkt- och hembygdsforskare, historiker och kulturintresserade. Med risk för att bli tjatig, måste jag få dra den näraliggande jämförelsen med svenska förhållanden. Om Augusta hade avlidit i Sverige, hade jag inte hittat dessa nyttiga tidningsnotiser. Why? Jo, därför att Kungliga Biblioteket inte törs publicera några som helst tidningar efter 1900 (förutom de svensk-amerikanska ...!) online. I sin överdrivna respekt för upphovsrätten, väljer man att "mörka" 116 år av svenska tidningar, 1901-2017, och göra dem otillgängliga för svenska folket. Detta är otillständigt och kan inte accepteras.

SLÄKTHISTORISKT FORUM har i sitt senaste nummer flera intressanta artiklar om denna undangömda skattkista. Bl.a. försöker Olle Söderström och Hanna Svensson i sin artikel "Upphovsrätt bakom tidningstrasslet" jämföra förhållandena i olika länder. Det förefaller som om Sverige är värst på detta område. I USA har man ett resonemang om FAIR USE, skäligt bruk, där allmänhetens intresse av nyhetsrapportering, kommentarer, kritik, undervisning och forskning vägs mot upphovsmannens rättigheter. Ett sådant tankesätt skulle vi behöva implementera även i vårt land. 

b2ap3_thumbnail_Fair_use_logo.jpgb2ap3_thumbnail_Fair_use_logo.jpg

Huru uppnår vi då detta? Klart är att Kungliga Biblioteket behöver positiv förstärkning, en klar viljeyttring från oss användare om att vi inte längre finner oss i denna legala letargi. Varför inte en modern FOLKOMRÖSTNING, en nätbaserad NAMNINSAMLING, som med ljusets hastighet sprider sig via alla tänkbara digitala kanaler och som växer lavinartat. KB behöver uppmuntran och råg i ryggen för att våga språnget. Det är bara vi nyttjare, som kan ge dem sådana incitament.

När helt nyutkomna tidningar får existera fritt på nätet, så är det väl själva katten om inte 74 eller 116 år gamla sådana också skulle kunna få göra det! Befria de undanstuckna tidningarna! Release the press!

PRESS RELEASE!

 

Ps: Hur ser det ut i våra grannländer, Norge, Danmark och Finland på detta område. Samma knasiga restriktioner eller en fri press?

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Statistik – vad ska jag med det till?
Porträtten från 1861
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild