Ris à la Malta

Ris à la Malta

Vid jul och nyår förekommer i de skandinaviska länderna en alldeles särskild efterrätt, sprängfylld med onyttigheter. Man tager vad som är kvar av julgröten, tillsätter en myckenhet vispad grädde samt flor- och vaniljsocker till dess att man storknar. Dekorerar gör man med mandel och/eller mandarinklyftor och så är delikatessen klar att avnjutas. 

Många anser att detta är julens kulinariska höjdpunkt medan andra, inklusive undertecknad, menar att blandningen är olidligt fet och sötsliskig. I Danmark heter motsvarigheten Risalamande och uppstod omkring år 1900. Risalamande innehåller inga apelsiner, utan hackade eller flisade mandlar och bittermandelolja. Den serveras med varm körsbärssås.

I Norge är rätten känd under namnet Riskrem, och äts traditionellt med sås av hallon eller andra bär.

Om rättens etyomologi skriver Wikipedia:  

En teori är att det är en förvanskning av danskans Risalamande, vilket i sin tur kan härledas till franskans Riz à l’amande = "ris med mandel". En annan teori är att ris à la Malta förr brukade innehålla apelsin. Uttrycket "à la Malte" (eller "maltaise") betyder i gastronomikretsar att något tillagas med apelsin eller apelsinskal. Les maltaises är en apelsinsort från Malta. Det sägs ha sitt ursprung i att riddarna av Malta brukade skicka hem små söta apelsiner till sina europeiska furstehus och att dessa med tiden hamnade hos franska kockar.

b2ap3_thumbnail_karta-med-Gozo-och-Fort-chambrayx-kopiera.jpgb2ap3_thumbnail_karta-med-Gozo-och-Fort-chambrayx-kopiera.jpg

Där, d.v.s. på Malta, har jag nyligen varit på en något bister vintersemester. På jakt efter sol och värme och lite kultur, hamnade vi i den svalaste januariveckan i mannaminne, med snålblåst och snudd på frost om morgnarna. Unheard of på en ö belägen på samma breddgrader som Gibraltar, Kreta och Cypern. Men intressant var det ändå, kanske inte ur släktforskningssynvinkel – det finns väldigt få historiska kopplingar mellan Skandinavien och Malta – men väl för den som fängslas av öns milt sagt mättade historia.

Visste ni att Malta …

  • * är 316 km2 stort – alltså något mindre än Orust och något större än Langeland – men har 450.000 invånare.
  • * har bevarade fornminnen från 3000 f.Kr.
  • * tillhörde Romariket i 600 år, därefter Bysans och Kalifatet i 500 år.
  • * att den gamla huvudstaden Mdina är ett av de bäst bevarade stadsforten i Europa.
  • * att den arabiska perioden upphörde år 1240 men att det Malteisiska språket fortfarande i huvudsak bygger på arabiskan.
  • * att Kejsar Karl V år 1530 skänkte ön till Johanniterriddarna, därefter mest kända som Malteserriddarna, en fortfarande aktiv orden.
  • * att Napoleon erövrade ön 1798 men att engelsmännen tog över redan två år senare.
  • * att Malta förblev engelskt ända till 1964, då självständighet utropades.
  • * att ön p.g.a. sitt strategiska läge luftbombades sönder och samman under andra världskriget.
  • * att man idag lever på turism och online gambling – där svenska företag tycks utmärka sig.

Förutom dessa moderna gamblers är det väl endast en och annan vilsegången Korsriddare, typ Arn Magnusson, som kan tänkas utgöra en länk mellan Sverige/Norge/Danmark och denna lilla ö i Medelhavet. F.n. är Malta emellertid ordförandeland i EU, varför huvudstaden Valletta – minst i Europa – under några månader kommer att vara på var mans läppar när politiska VIPPAR från hela Europa fylkas i det gamla korsriddarfästet.

 

I och med besöket på Malta avslutas min jakt på Europas minsta länder, de som med ett gemensamt namn brukar kallas för Lilleputt. Således har jag besökt Luxemburg, Liechtenstein, Andorra, Monaco, Vatikanstaten, San Marino, Cypern och nu Malta. Fram till 1918 fanns det i Tyskland en rad ännu suveräna småfurstendömen som Schaumburg-Lippe, Waldeck und Pyrmont, Mecklenburg-Strelitz, Sachsen-Altenburg, Reuss Ältere Linie, Schwarzburg-Sondershausen och många fler. I samband med att det s.k. Tysk-Romerska riket år 1806 upphörde, genomfördes en stor Mediatiseringsreform. Innan dess fanns det ytterligare hundratals mini-stater i Tyskland. Dessa ”samlar” jag också på …

Till sist, en liten användbar Maltesisk parlör för alla som tänker sig en tripp dithän. Den som inte tål allt för många dåliga och krystade ordvitsar uppmanas att här och nu avsluta läsandet!

MALTESISK PARLÖR

Kostnadsläget på ön - Pris à la Malta 

Grillfest för turister - Gris à la Malta 

Politisk turbulens i Valletta - Kris à la Malta 

Överraskningsmeny på restaurangen - Surpris à la Malta 

Arrogant bemötande - Paris à la Malta 

Ljumma medelhavsvindar - Bris à la Malta

Semesterromans - Kurtis à la Malta

Bridgeturnering - Skvis à la Malta

Turistande stockholmsflickor - Preciiis à la Malta

Turistande Stockholmsgossar- Kis à la Malta

Dalai Lama på besök - Vis à la Malta

Huvudvärk dagen efter - Capris à la Malta

Artiga britter - Please à la Malta

Arkitektstuderande på besök – Fris à la Malta

Dimmiga mornar – Dis à la Malta

Militär manöver i örlogshamnen – Exercis à la Malta

Medelhavsaristokrati – Markis à la Malta

Gendarmer – Polis à la Malta

Värmekraftverk – Flis à la Malta

Napoleon tillbaka – Repris à la Malta

Maltesisk Reader’s Digest – Koncis à la Malta

Kissande staty – Manneken Pis à la Malta

Leif G W Persson på besök – Bevis à la Malta

                                          [somebody stop me….]

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Nytändning
Arbetarens berättelse
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild