Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 2351
 • 4 Kommentarer
 • Skriv ut

Samla äggen i en korg?

 

Då är det dags igen. En vecka har gått och det ska skrivas ner några tankar. Det har hänt både det ena och det andra. Ett nytt år, igen, har anlänt. Ett attentat, eller det är visst fler, har släckt ett antal liv på årets första dag. Fantastiska dagar i fin fjällmiljö med familj och goda vänner gör att hjärnan kunnat rensas. I brevlådan julkort, reklam och en tidning, eller ska vi kalla det en skrift för det passar nästan bättre.

När den kom, på årets första postutdelningsdag, så var det en välkommen publikation. Svensk Genealogisk Tidskrift, nummer två för 2016 hann nästan komma i tid. En skrift som är tung, fysiskt, med sina närmare 100 sidor och med ett innehåll som kan attrahera både de som nyligen börjat och de som har historia som profession. Numera utgiven av Genealogiska Föreningen, som en prenumerationstidskrift efter det att föregående utgivaren, Svenska Genealogiska Samfundet, överlåtit skriften och sedan somnat in.

 

b2ap3_thumbnail_SGT.jpgEn intressant skrift, som ligger bra i sitt egna segment, mellan alla de tidningar som ges ut och den till upplagan större Släktforskarnas årsbok, som ges ut av Sveriges Släktforskarförbund. Den senare är värd sin egen lilla betraktelse men det överlåter jag till tjänstgörande redaktör att svara för.

I mitt förra inlägg nämnde jag de diskussioner runt olika begrepp, som poppar upp på diverse facebooksidor. Tänk om vi kan få igång en diskussion om allt det som publiceras av olika föreningar över hela vårt land. Tänk om vi kan samla det som produceras av många frivilliga krafter så att det är digitalt åtkomligt för fler än de som tillhör utgivande förening. Det finns så mycket kompetens och det finns så mycket skaparkraft som idag läggs ner på alster vilka bara kommer en bråkdel av alla släktforskare till del. Vilken fantastisk kunskapskälla som går våra näsor förbi, vi som inte är med i alla föreningar.

Nu vet jag att många föreningar ser sin egna tidning som en del av medlemsvård och också underlag för medlemsvärvning, så viljan att släppa ifrån sig materialet är därför, av naturliga skäl, låg. Men kan vi komma runt det, kan vi samordna de artiklar som inte är direkt föreningsanknutna och som inte innehåller föreningsinfo, kalendarier, kallelser och liknande så att de publiceras i den gemensamma lösningen en tid efter första publicering i förenings skrift. Kanske ett halvår eller år efter ursprunglig tid. Det kan säkert göra det intressant för de som skriver att veta att det man presterar når en större publik likväl som det kan ge upphov till nya artiklar, baserade på de rön som framkommer. Att sprida kunskap som genererar ny kunskap är för mig en viktig del av föreningslivet, det kan ju vitalisera våra sammankomster och det ger nya insikter för förening såväl som för enskilda medlemmar.

Jag undrar om det finns någon i förbundet eller bland medlemsföreningarna som törs ta upp tråden och se till att den hamnar på agendan för nästa samrådskonferens. Och ska det realiseras , så finns säkert någon eller några som kan komma på hur man bäst gör det, för det finns ju inga tekniska begränsningar numera när det gäller lagring och sökning.

 


Foto: Olle Elm

Kommentarer

 • Eva Johansson
  Eva Johansson måndag, 09 januari 2017

  Bra tanke!
  Det stämmer att frågan diskuterades på redaktörskonferensen i Umeå, men som en artikelbank för föreningar. Där kan en förenings redaktör hämta och lägga in artiklar som kan vara av mer allmänt intresse (alltså även för ickemedlemmar). Artikelbanken finns via föreningsinloggning och information om det ska ha gått ut eller ska komma.
  I vår lokalförening Tjust släktforskarförening publicerar vi alla tidningar som pdf-filer på vår hemsida. Artiklarna är sökbara så du får träff om du googlar på något som vi skrivit om. http://www.tjustanor.com/wararotter1.htm (Scrolla ner lite på sidan).

 • Bo Nordenfors
  Bo Nordenfors fredag, 06 januari 2017

  Ämnet var uppe på redaktörskonferensen under släktforskardagarna i Umeå. Tror någon jobbar med det.

 • Staffan Benedictsson
  Staffan Benedictsson torsdag, 05 januari 2017

  Bra ide. Med en webbaserad lösning skulle man ju även kunna göra det möjligt för medlemmarna att lägga ut egna artiklar / släktböcker i digital form.

 • Anders Pemer
  Anders Pemer onsdag, 04 januari 2017

  Mycket bra idé!

 • logga in först för att lämna en kommentar