Sök bland 132 miljoner "döingar"

Sök bland 132 miljoner "döingar"

Ursäkta det stilbrott som uppstår när man i en i övrigt seriös text tar med ett ord som "döingar", men det är just det uttryck som icke-släktforskare understundom använder sig av när de föraktfullt skall beskriva den ädla och viktiga vetenskap som heter genealogi; "Har du hittat några nya döingar idag?" säger de hånfullt, allt medan de själva ordnar med sin knappsamling eller glor på meningslösa fotbollsmatcher ... 

Dagens blogg handlar alltså om ytterligare en databas över avlidna amerikaner: Findagrave.com - en gratisresurs, som trots sitt dystra innehåll skänker alla oss, som söker efter försvunna släktingar over there, så mycken glädje och kunskap.

b2ap3_thumbnail_Amanda.JPGb2ap3_thumbnail_Amanda.JPG

Så här kan en typisk "träff" i den enorma gravdatabasen - idag 132 miljoner poster - se ut. Namnet i fetstil längst upp, och sedan födelsetid och kanske också födelseort, dödstid, dödsort samt "kalkylerade" släktingar, d.v.s. personer i samma grav som kan förmodas vara släkt med huvudpersonen. Klickbara, naturligtvis, så att man lätt kan läsa även om dessa. Så följer kyrkogårdens namn, även den klickbar, och adress. Man får alltid en bild på själva kyrkogården, och mycket ofta en på själva gravstenen. Båda bilderna klickförstoras och sedan går det lätt att "spara bild som" eller skärmklippa till sig en kopia.

Glöm inte att kilcka på kyrkogårdens namn. Du får då fram en lista på samtliga gravar där och kan i en ny meny söka efter andra släktingar, kanske med andra efternamn, som vilar på samma kyrkogård. Familjerna och släkterna bodde ju ofta nära varandra och detta är ett bra sätt att ringa in hela släktkretsar eller emigranter från samma socken eller by. Ofta är det så, att personer som lämnat sin amerikanska hemstad tidigt för att flytta till Kalifornien eller Florida, ändå har sina gravar där "hemma" på den lantliga kyrkogården utanför Rockford, Lindsborg eller Chisago City.

Ofta är sökresultatet ännu bättre, med bilder på den avlidne/avlidna personen och kanske t.o.m. en dödsruna, kopierad från någon tidning. Som här t.ex.

b2ap3_thumbnail_AURELL.JPGb2ap3_thumbnail_AURELL.JPG

Sökrutan hos Finagrave.com är kanske inte helt lyckad, och man får pilla en stund med den innan man riktigt förstår hur man skall bete sig. Det är lätt att skriva för mycket - och få noll träffar - och de geografiska parametrarna får man kämpa med innan det hela fungerar friktionsfritt. För den som har abonnemang på Ancestry finns det dock ytterligare möjligheter. Ancestry har en söklänk till Findagrave, och där går det utmärkt att söka även på födelsedatum och dödsdatum, upgifter som ofta, men inte alltid, finns med i posterna. Denna extra möjlighet är ovärderlig om man söker efter personer som har bytt namn, amerikaniserat sina svenska namn intill oigenkännlighet eller gift sig till nya efternamn. Så här ser sökmenyn hos Findagrave ut:

b2ap3_thumbnail_Findagrave.JPGb2ap3_thumbnail_Findagrave.JPG

Och här är Ancestrys motsvarighet:

b2ap3_thumbnail_Findagrave-Ancestry.JPGb2ap3_thumbnail_Findagrave-Ancestry.JPG

Findagrave.com är en fantastisk gratisresurs, generöst ställd till vårt förfogande av många flitiga och frivilliga händer, ungefär som den svenska gravstensinventeringen. Den sistnämnda har imponerande 528.000 poster, en siffra som dock bleknar något i jämförelse med de 132 miljoner "döingar" som Findagrave kan visa upp. Å andra sidan bor det ju 30 gånger så många människor i USA som i Sverige ...

Lycka till med sökandet, och får du kvalitetsträffar som den nedan, är du bara att gratulera!

b2ap3_thumbnail_Nisswandt.JPGb2ap3_thumbnail_Nisswandt.JPG

Jo, det är samma släkt som Mainau-greven Lennart Bernadottes första hustru, Karin Nissvandt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Carl XIV Johan var inte släktforskare
Bortom det skrivna ordet
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild