Varning för dubbelgångare?

Varning för dubbelgångare?

Visst finns det farliga fällor att fastna i när man släktforskar. Inte minst i Västergötland med alla sina socknar, annexförsamlingar och ständigt ändrade pastoratsgränser. Det gäller att hålla huvudet kallt och inte ta någonting för givet, inte ens om det vid första anblicken verkar vara rätt och riktigt. Det kan historien om dubbelgångaren Maja Larsdotter lära oss. 

Soldaten för Saleby rote i Slöta socken, Skaraborgs län, Johannes Svensson Frukt, gifte sig 1813 19/4 med pigan Maja Larsdotter från Skattegården, Leaby i Karleby socken. Enligt alla husförhörslängder och flyttningslängder var denna Maja född 1792 18/2 i Kinneveds socken, och det var alltså i Kinneveds kyrkoböcker upplysningar om Maja och hennes förfäder borde sökas. 

Enligt Kinneveds födelsebok föddes 1792 18/2 en flicka, Maria, dotter till Lars Pehrsson och Stina Larsdotter, bondefolk i Kotarp. Husförhörslängden meddelar att Lars Pehrsson var född 1748 i Åsaka, hustrun Stina 1762, också i Åsaka, samt att familjen, 3 personer, 1793 flyttade till Åsarp. Makarna hade gift sig 1784 5/6 i Kinneved, och vigselboken gav också uppgifter om deras respektive föräldrar. 

Så långt allt gott och väl. Nu blev det att fortsätta i i Åsarp. Efter en del sökande återfanns familjen på Korsgården i Smula socken – annexförsamling till Norra Åsarp – och det gick bra att följa dem framåt i tiden. En son, Johannes, föds 1797 i Smula och hustrun Stina Larsdotter dör där 1806. Lars Pehrsson avancerar till nämndeman och häradsdomare, och hinner gifta om sig två gånger innan han själv avlider i Korsgården 1820. 

Bouppteckningen efter en så pass framgångsrik man vill man gärna titta på, och det är då den stora överraskningen infinner sig: Dottern Maria/Maja finns inte med! Endast sonen Johannes samt en dotter ur faderns andra gifte räknas upp som arvingar. Fram genast med bouppteckningen efter första hustrun, Stina Larsdotter, och där finns både Maja och Johannes med. Kanske Maja Larsdotter/Frukt dog före 1820 – men i så fall borde hennes barn väl ha varit med i bouppteckningen efter morfadern. Och förresten levde Maja ända till 1891, då hon avled vid den magnifika åldern av 99 år och två veckor. 

Men varför finns hon då inte med i bouppteckningen efter fadern? 

En genomgång av Norra Åsarps och Smula dödbok ger svaret: 

Död i Smula 1815 23/8 MARIA, 23 år av feber. Bonde barn från Bredene, Korsgården.

Dotter till Lars Pehrsson och Stina Larsdotter.

FEL MAJA!!! 

Men var finns då den riktiga, och var har felet uppstått? 

En ny genomgång av Kinneveds födelsebok för 1792 och tiden däromkring ger inga nya ledtrådar. Det är bara att leta sig bakåt i tiden från 1813, då hon bevisligen bodde som piga i Skattegården, Karleby. Det visar sig att Maja har varit piga på en rad olika gårdar i Slöta och Karleby församlingar från 1809, då hon inflyttade till pastoratet ifrån Vartofta-Åsaka. Enligt utflyttningslängden där skall hon ha bott på Jutagården, men si, där finns hon inte, och återigen tycks alla forskningsvägar vara oframkomliga …

Dags att åter kontrollera de uppgifter som hittills framkommit. Måhända har något förbisetts eller missats. Vigselboken i Slöta/Karleby 1813 påstår att Maja Larsdotters föräldrar heter Lars Svensson och Karin Svensdotter, uppgifter som jag tidigare trodde var felaktiga, eftersom jag ju via födelsenotisen i Kinneved visste vad föräldrarna skulle heta. Men … uppgiften 1813 om brudens föräldrar har väl prästen förmodligen fått av Maja själv, och hon borde ju veta … 

Fram med Kinneveds böcker igen. Kanske förekommer det där ett par med namnen Lars Svensson och Karin Svensdotter? Ja, minsann: 

Vigda i Kinneved 1788 8/4: Lars Svensson och Karin Svensdotter – dräng och piga från Glaskulla. Några barn får de emellertid inte i Kinneveds församling. Var ligger då Glaskulla. En titt i Rosenberg ger vid handen att Glaskulle inte ligger i Kinneved utan i annexförsamlingen Vårkumla. Till yttermera visso visar det sig, att Vårkumla kyrkobok ingår i Kinneveds, fast separat på egna sidor. På en Vårkumlasida i födelseboken återfinns följande notis:

b2ap3_thumbnail_Maja-Larsdotter-II-Vrkumla.JPGb2ap3_thumbnail_Maja-Larsdotter-II-Vrkumla.JPG

Född i Vårkumla 1792 18/2 MARIA – dotter till Lars Svensson och Karin Svensdotter i Axtorp.

På precis samma dag – den 18 februari 1792 – föds det således två små flickebarn i pastoratet, det ena i Kinneveds församling, det andra i Vårkumla, och båda får heta Maria. Och bådas fäder heter Lars. Vad är sannolikheten för detta? 

Någon dubbelgångare handlade det således inte om denna gång, men ack så lätt att göra fel! 

Annexförsamlingar är en kalamitet för alla oss som forskar bland de många socknarna i Västergötland och på andra håll i vårt land med motsvarande kyrklig struktur. Ibland är det stört omöjligt att avgöra i vilken församling man befinner sig, eftersom pastoraten av och till använder sig av gemensamma kyrkoböcker och gärna anger moderförsamlingens namn som födelseort eller in- och utflyttningsort, trots att personen i fråga faktiskt hör hemma i en annexförsamling. 

Vad är det han skriver, salig Fröding, om sin prost, som var rund som en ost…?

 

Så fort han får prästrocken på,

vi andra känna oss ynkligt små,

men prosten likasom växer,

för då är han prost från topp till tå

och det en hejdundrande prost ändå

i stort pastorat med annexer.

 

Något fotografi av salig Maja Larsdotter finns tyvärr inte bevarat, om det någonsin har funnits, men som ersättning bjuder jag gärna på ett fotografi av hennes son, mjölnaren Gustav Frukt, med hustru Johanna, som 1872 emigrerade till Illinois och naturligtvis döpte om sig till FRUIT. Mr and Mrs Fruit, med andra ord:

b2ap3_thumbnail_Gustav-Frukt.jpgb2ap3_thumbnail_Gustav-Frukt.jpg

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Släktdrag
De vanliga och de ovanliga
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild