Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 3457
 • 0 Kommentarer
 • Skriv ut

Vi behöver DIG!

Vi behöver DIG!

Now is the time for all good men and women to come to the aid of their country!

Så brukade det heta i ofredstider, under perioder av mobilisering och vapenskrammel. Nu måste alla ställa upp för fosterlandet, för de gemensamma värderingarna, det gemensamma goda!

På i princip samma sätt, om än i en helt annan skala, är det med förbundets upprop kring frisläppandet av Kungliga Bibliotekets digitala tidningar. Det är mycket glädjande att förbundet i och med denna aktion på allvar tar itu med de egendomliga och unika slutsatser kring upphovsrätten, som KB och dess jurister kommit fram till och hårdnackat försvarar. Men för att slå hål på detta envisa motstånd vill det till att vi som nyttjare, släkt- och hembygdsforskare, historieintresserade, grundskolor, gymnasieskolor och universitet gör gemensam sak och verkligen säger ifrån.

Hur gör vi då det?

Här är allt du behöver: Länken till själva uppropet, som du givetvis skriver på för att stödja aktionen och för att ge dem som kämpar för ett öppet samhälle där informationen är tillgänglig för alla, lite råg i ryggen. Så som det anstår ett demokratiskt samhälle. Klicka här:

http://genealogi.se/upprop

Idag på morgonen (27/3) hade omkring 1400 personer skrivit på uppropet. Det är inte alls dåligt, men nog ska vi väl kunna skaka fram minst 10.000 underskrifter för denna egentligen självklara rättighet. Skriv på, skriv på! Det hjälper!

b2ap3_thumbnail_RUNA-001_20170326-192710_1.jpg

Många av er minns säkert OPERATION BREVSTORM från 2003, en aktion för att rädda våra gamla socknar, som p.g.a. Svenska kyrkans sammanläggningsiver, parad med Skatteverkets totala ointresse för andra aspekter kring folkbokföringen än de rent verksamhets- och skattemässiga, höll på att kosta oss ett av våra få kulturarv från medeltiden. Det satt hårt åt, men de erkänt provokativa vykorten utmynnade faktiskt i fem riksdagsmotioner från flera olika partier. Regeringen tillsatte motvilligt en enmansutredare, en person från just Skatteverket ...! Håhå jaja, suckade vi allmänt, nu gör man bocken till trädgårdsmäster! Döm om vår glada förvåning när utredaren, Birgitta Pettersson, återkom med argument och förslag, som i stor utsträckning var identiska med våra egna. Och som efter ytterligare några år resulterade i att Fokbokföringen fick finna sig i att införa begreppet "distrikt", en geografisk enhet som nästan till 100% överensstämmer med våra gamla socknar. Halleluja!

Detta visar att det inte är meningslöst att protestera! Både politiker och tjänstemän lyssnar faktiskt till viljeyttringar från folket. Särskilt om de är välgrundade, vilket de tydligen var när det gällde socknarna, och sannerligen är i den nu aktuella frågan; De digitala tidningarna!

Så, med risk för att bli tjatig, uppmanar jag er alla och envar: Skriv på uppropet, och gör det nu! Och sprid budskapet till alla, som kan tänkas bry sig! Vänner och bekanta, kollegor, studiekamrater, politiker, föreningsmedlemmar, folk och grupper på Facebook! Och till alla förbundets medlemsföreningar säger jag: It's now or never! Gå ut på era hemsidor och de andra kanaler ni förfogar över och berätta om uppropet! Och om vilken fantastisk källa till kunskap, både om gamla tider och om förfäder och släktingar, de digitala tidningarna utgör.

Här får ni länken en gång till:

http://genealogi.se/upprop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://genealogi.se/upprop

Kommentarer