Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Lär dig mer om vallonerna

lovstaLagom till jul har en ny utställning öppnat på Arbetets museum i Norrköping. "Valloner – arvet till svensk stålindustri" heter den, och tar precis som det låter ett samlat grepp om vallonernas historia i Sverige.

Här berättas bland annat om de framgångar för svensk metallindustri som vallonsmidet möjliggjorde, liksom om de samhällsfenomen som den vallonska invandringen banade väg för. Rätt till sjukfrånvaro och semester är ett par exempel på saker som ter sig självklara för oss i dag, men som definitivt inte var det för 400 år sedan.

Digitaliserade arkiv, porträtt och industriella fotografier används för att gestalta det historiska arv som Sverige och Vallonien har gemensamt. Utställningen i Norrköping pågår ända fram till den 14 maj 2017, och museet har öppet alla dagar med undantag för julafton, nyårsdagen och några helgdagar till.

Utforska vallonska anor

I och med att så pass många valloner kom till Sverige på 1600-talet är det i dag många svenskar som har vallonska anor. Samtidigt är det vanligt med släktskrönor om valloner som saknar faktamässig grund. Utgångspunkterna för vallonsk släktforskning är desamma som för släktforskning på svenska anor, men det finns också utmaningar som kräver särskilda metoder.

I Sveriges Släktforskarförbunds handbok "Vallonska rötter" hittar du allt du behöver och lite till. Kunniga skribenter guidar dig igenom jakten på dina vallonska anor, och livsvillkoren på de svenska vallonbruken beskrivs i detalj. Ett perfekt komplement till utsällningen, med andra ord.

På bilden: Vallonsmeder på Lövsta bruk.