Missade du Släktforskardagarna i Umeå? Eller var du där och vill återuppleva några av de spännande föreläsningarna? Nu har du chansen, då tio inspelade föreläsningar har lagts upp på UR Play.

Föreläsningarna som finns att se är:

Arja Rantanen berättar om vad som finns i de finländska arkiven, och hur man tar sig an dem. Här finns exempelvis studentmatriklar från 1500-talet, uppgifter om amerikansk emigration, krigsdokument och bouppteckningar.

Elisabeth Engberg som är en av författarna till "Samiska rötter", nummer tolv i Sveriges Släktforskarförbunds handboksserie, berättar tillsammans med Patrik Lantto, Maria Visselgren och Johannes Marainen om släktforskning ur ett samiskt perspektiv och arbetet med boken.

Håkan Sjöberg berättar om de häxprocesserna som hölls i Sverige i allmänhet och Ångermanland i synnerhet under andra hälften av 1600-talet. Det är en mörk beskrivning av en verklighet som i synnerhet drabbade kvinnor.

Gudrun Norstedt berättar om den historiska indelningen av den svenska lappmarken, de så kallade lappskattelanden. I skattelängder och andra källor kan man följa landens innehavare från 1600-talet och framåt.

Ingvar Svanberg berättar om upptäckten av en relativt okänd samisk befolkning långt söderut i Mellansverige, bland annat i Dalarna. Med hjälp av kyrkoarkiv kunde gruppen följas tillbaka till 1600-talet som en kringvandrande skogssamisk befolkning som assimilerades först i slutet av 1800-talet.

Tom Juslin berättar om handel och folkförflyttningar över Kvarken i Bottenviken, samt mer specifikt om Erik Ångerman Sursill och hans ättlingar som i dag uppgår till flera tusen. Sjövägen mellan Umeå i Sverige och Vasa i Finland har under lång tid varit en viktig kommunikationslänk, och migration har alltid förekommit i båda riktningarna.

Anders Nordström berättar om vilka möjligheter allmänheten har att ta del av Riksarkivets information. Tillsammans med Marjia Mähler ger han exempel på hur man kan söka digitalt i arkivets olika databaser, med handlingar som sträcker sig nästan tusen år tillbaka i tiden.

Bo R Holmberg berättar om både riktiga brottsfall och sägner i framförallt Ångermanland. Hur påverkades människor förr i tiden av mörkret och skogens närhet?

Peter Sjölund berättar om den glödheta DNA-släktforskningen. Vilken information finns i vårt DNA och hur ska den informationen tolkas?

Maria Press som under flera år har arbetat i norska Arkivverket berättar hur man tar sig fram i norska källor. Konkreta exempel på svårigheter som släktforskare kan stöta på ges. Indelning, terminologi, namn och stavningar är några exempel.

För den som föredrar klassisk tv går föreläsningarna att se även i Kunskapskanalen den 3-5 oktober.